Yasemin Boran: Beyninizi programlayın






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Dikkatinizi neye yöneltirseniz, onu görürsünüz. Bunun dışında kalanlar belirsizdir. Tabii bu durum sizin dikkatinizi bir noktaya odaklama gücünüze bağlı olarak değişir.

Şayet konsantrasyonunuz yüksek ise, izlediğiniz veya dinlediğiniz şeyle bütünleşmeyi başarırsınız. İşte o andan itibaren dünyada ilgilendiğiniz şeyden başka bir şey yoktur. Ne bir ses, ne bir hareket... O sırada etrafınızda olup bitenlerin tamamen dışında bulunursunuz.

Dikkati dağınık olanlar ise, kendilerini tek bir noktaya odaklayamazlar. Hareket eden her şey, duydukları her ses, dikkatlerini dağıtır. Sürekli çevreleri ile ilgilenir ve olup bitenlerden haberdar olur. Tabii bunun sonucunda dikkatini yönelttiği konuya derinleşemez ve onun bilgisiyle bütünleşemez.

Bu her iki durum da, kişiyi noksan bırakır. Biri çevresinde olup bitenleri kaçırırken, diğeri derinleşemez ve yarım bilgiyle dolaşır. Hem konsantrasyonun çok yüksek olması, hem de çevreyi algılayabilmek oldukça zordur. Daha doğrusu her ikisini aynı zamanda yapabilmek zordur.

Fakat, belli bir disiplin uygulayarak bunu başarabilirsiniz. Mesela sizin için çok önemli birini bekliyorsunuz. O sırada tam konsantre olup bir işi tamamlamanız gerekiyor. Dikkatinizi bir tek noktaya tam olarak odakladığınız zaman bunun dışındaki hiçbir şeyi duymaz ve görmezsiniz. Ama, beklediğiniz çok önemli zilin sesini duyarsınız.

İnsan öylesine muazzam bir varlık ki, sadece düşünmesi bile yeterli olabiliyor. Tıpkı bilgisayarınızı programladığınız gibi beyninizi de programlayabilme potansiyeleniz var. Sadece nasıl yapılacağını bilmeniz gerekiyor.

Mesela akşam yatarken sabah 06:00 kalkacağım deyip uyuduğunuz zaman, saatin alarmı çalmadan uyanıyorsunuz. Bunun nasıl olduğunu hiç düşündünüz mü? Sizi kim ya da ne uyandırıyor? (Sürecek)

Yazarın Tüm Yazıları