Yargıtay, çek sanığına TCK affı getirmedi

ÇEK suçlularının gözü kulağı Yargıtay’daydı. Bu konuda da hergün onlarca telefon alıyorum. Ama onlara kötü bir haberim var.

Çek davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 10. Ceza Dairesi, TCK’nın 31 Aralık 2008’de yürürlüğe giren genel hükümlerini uygulayarak, karşılıksız çek suçlularını taklitçiler gibi üstü örtülü aftan yararlandırmadı. Daire, TCK ile Çek Yasası’nın çelişen hükümlerini masaya yatırıp konuyu değerlendirdi. Dairenin, 8 üyesinden 7’si TCK’nın af gibi işleyecek genel hükümleri yerine Çek Yasası’nın özel hükümlerinin uygulanmasına devam kararı verdi.

Yasa koyucu yerine geçmeyiz

Daire, "Yasa koyucu yerine geçerek, karar veremeyiz. Özel yasa olan Çek Yasası yerine TCK’nın genel hükümlerini uygularsak yasanın sadece adı kalır. Özel yasa genel düzenlemenin üstündedir. Taklit davaları ile çek davalarının hukuki durumu farklı" diyerek, Çek Yasası kapsamındaki mevcut uygulamaya ve cezalara devam kararı aldı. Bu konuda af gibi işleyecek yeni bir içtihat kararı verilmedi. Çek Yasası’na göre örneğin bir araba taksiti ödemek için verilen ve karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı için ayrı ceza uygulanıyor. TCK’nın genel hükümleri uygulansaydı, bu suçlar birleştirilecek ve daha az ceza verilecekti.

Karşılıksız çek yarıyı kilitledi

Yargıtay’da temyizde 70 bin çek davası var. Piyasada 1 milyon 400 bini aşkın karşılıksız çek olduğu belirtiliyor. Küçük esnaf ise "karşılıksız çek" davaları nedeniyle mahkemelere taşınıyor. Türkiye genelindeki icra müdürlükleri ile asliye ceza mahkemeleri, karşılıksız çek ve senet davaları nedeniyle kilitlenirken, karşılıksız çek sayısının son 6 ayda 5 kat arttığı bildiriliyor. Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı Şubat’ta, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 53.1 artarak 149 bin 186’ya çıktı. Tüm bunlar da bir af beklentisi yaratmıştı.

Çek Yasa taslağı Başbakanlık’ta

Adalet Bakanlığı da Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin de görüşünü alarak, hazırladığı 11 maddelik yeni Çek Yasası Taslağı’nı 11 Mart’ta Başbakanlığa sevk etmişti. Taslak, "Karşılıksız çek" suçunda "hapis" yerine 1500 güne kadar "adli para cezası" getiriyor ancak, hükmedilecek adli para cezasının çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olmayacağına hükme bağlıyor.

Taslak, üç farklı tipte çek ve yeni bir sistem getirdiği için çelişki doğmaması ve davaların sonuçsuz düşmemesi için bir sigorta maddesi içeriyor. Eski çeklerle ilgili eski yasaya göre yargılamanın süreceği belirtiliyor. Taslakta, "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş çeklerle ilgili olarak 3167 sayılı kanun hükümlerinin uygulanmasına devam olunur" şeklinde madde var.

Taslak af beklentisini karşılamadı

Beni telefonla arayan çek sanıkları, 3167 sayılı eski Çek Yasası’nda en fazla 80 bin TL’ye kadar ceza kesilebileceği bu paranın şimdi 150 bin TL’ye yükseltildiğini belirterek, tepki gösteriyorlar. Taslak af beklentisini karşılamamış gibi görünüyor. Çeklerinin karşılığını alamayan mağdurlar ise taslağın paralarını alabilmeleri konusunda bir düzenleme içermediğinden ve bunun büyük bir eksiklik olduğundan yakınıyorlar.

Son bir not. Bu sonuçta bir taslak. Bir af tasarısına dönüşüp döşünmeyeceği konusunda son sözü Meclis söyleyecek.
Yazarın Tüm Yazıları