Yalçın Bayer: Yeter...

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Atatürk'ün kurduğu 'Ulus' Gazetesi ve Ulusal Matbaacılık Şirketi'nin uzun yıllar genel müdürlüğünü yapan, CHP'de idari görevlerde bulunan Remzi Erkürem yazıyor:

‘‘CHP'yi bu hale düşürenler, tekrar başkan olmak, PM'de temsil edilmek isteyenler değil mi? Lütfen çekiliniz, Sayın Baykal, Sayın Karayalçın, Adnan Keskin ve diğerleri... Sayın Öymen ya siz... 31.8.1998 günlü uyarımı hatırlayınız. Size o zaman 19 Nisan sabahının hezimetini anımsatmadım mı? Yapılması gerekenleri dikkatinize sunmadım mı? Tehlike geliyorum diye çanlar çalarken ne yaptınız? Hiç... Şimdi başkan olarak bu yapabileceksiniz, yine hiç... Sayın Hikmet Çetin, 1995'te 'bütünleşemedik' dediniz ama başkan bulunduğunuz sırada etrafınızdaki hizipçileri, partiye zarar veren militan yöneticileri uzaklaştırmadınız. Ve bugünlerin temelini attınız. Kendinizi sorumlu hissediyor musunuz? Lütfen hepiniz kenara çekiliniz de gençlere yol açılsın.

Herkese, İsmet İnönü'nün 1972'de Ecevit'in kazandığı kurultaydaki sözlerini hatırlatmak istiyorum. O zaman dinlemediniz, bugünlere gelinmesine neden oldunuz. Bari şimdi dinleyiniz:

‘Bu hale düşmüş CHP'nin hiçbir istikbali yoktur. Siz bu PM'yi değiştireceksiniz. Bunu sağlayamazsanız az zamanda CHP'nin yok olduğunu görürsünüz. Omzunuzda CHP'nin kaderi var. Bu PM devam eder derseniz CHP'nin geleceği tehlikeye düşer.'

Evet çekilin, gençlere yardımcı olun yeter. Altıok'u yeniden bayrak yapacaklara izin veriniz. Atatürkçülük lafta değil uygulamadadır.’’

Parti ağaları

CHP Kurultayı dolayısıyla çeşitli görüşler, öneriler geliyor köşemize... Duyarlı CHP’liler, ‘‘Politika ağalarının, toplum ile parti arasında bir set oluşturduğunu’’ belirterek şöyle diyorlar:

‘‘Bunların politikadan başka işleri yoktur. Genel başkanlar da bunları aşamadığından, partiyi yerle bir ederler. 1975'lerden beri CHP'de PM üyesi olarak çeşitli organlarda görev yapan 350 isim bilinir. Tümü Ankara'da oturur. Bugünkü sayıları da 200'e inmiştir. Her kurultayda bu isimler görülür. Anadolu'yu unutmuşlardır. Bu kişilerin eli partiden çektirilmezse, CHP'yi hiç kimse kurtaramaz. Bütün mesele bu tabakanın kazınmasındadır.’’

CHP Kurultayı'na 1118 delege katılacak. 62 il başkanı atama, bunların 43'ü ise kurultay delegesi değil.

CHP'nin içinde bir dostumuz, partinin yapısına örnek olarak şunları söylüyor:

‘‘PM olsun, önseçim olsun, biri kazanır, ötekileri küser, 'batsın bu parti' der. CHP'nin 1.5 milyon üyesi var; 2.7 milyon oy alabiliyor. Her şey bu rakamlarda gözüküyor.’’

ÖNERİLEN ADAYLAR

Genel başkanlık seçiminde bu kadar çok adaya gerek var mı? Bazı partililer, tek aday üzerinde anlaşılarak, diğer adayların PM'ye üye gösterilmesi konusunda centilmenlik anlaşması yapılması gerektiğini söylüyorlar. Bu arada çeşitli kesimler, partiye yeni yüz olarak bazı isimler öneriyorlar:

Tarhan Erdem, Mehmet Kabasakal, Mevlut Aslanoğlu, Zekeriya Yıldırım, Hurşit Güneş, Nurettin Sözen, Kibar Özdemir, Hilmi Develi, Bekir Yurdagül, Nazif Ülgen, Hüseyin Papila, Servet Ünsal, Şule Bucak, Cezmi Doğaner (Hollanda).

Baykal'ın adaylığını açıklaması üzerine, CHP'den kopmalar olacağı ve yeni parti arayışlarına gidileceği de hiç kimseyi şaşırtmamalı.

Alagöz'den açıklama

POSTA İşletmesi Genel Müdürü Nuri Alagöz'den açıklama: İstanbul'daki PTT Hastanesi'nin kiralanacağına ilişkin ‘‘PTT ve DDY'ciler: Hastanelerimizi Peşkeş Çektirmeyiz’’ (15.5.1999) başlıklı yazınız üzüntüyle karşılanmıştır. Söz konusu hastanenin Özel Maltepe Üniversitesi tarafından kiralanmasına dair Ulaştırma Bakanlığı'na yapılan başvuru üzerine konu sadece bu bakanlıkça incelenmiş olup, satılması veya kiralanması konusunda kurumumuzca herhangi bir karar alınmamıştır.

Ayrıca Ulaştırma Bakanı Hasan Basri Aktan'ın hastanemizi ziyaretleri sırasında hastane kendilerine gezdirilerek bilgi verilmiş olup, satılması veya kiralanması konusunda bir brifing verilmesi de söz konusu olmamıştır.



Yazarın Tüm Yazıları