Yalçın Bayer: Ersümer talimat verdi rehberlik sınavı iptal oldu







Yalçın BAYER
Haberin Devamı

GEÇEN ay sonunda Çanakkale'de yapılan -İngilizce, Fransızca ve Almanca- rehberlik sınavı iptal edilmiş. Sınava katılmak için 474 kişi başvurmuş, ön eleme sınavlarından sonra 150 kadar kişi, üç aylık kursa katılmaya hak kazanmış.

Ama ne olduysa olmuş, bazı siyasiler devreye girerek 9 kişilik sınav komisyonuna baskı yapmışlar, gönderdikleri isimlerin kazandırılmasını istemişler.

Dedikodular ayyuka çıkmış.

Üç aylık emeğin sonunda yapılan sınavın ardından, 'torpil' istenenlerin listede yer almaması üzerine Cumhur Ersümer kızmış... ‘‘Ne olur iptal etmeyin, gösterdiğiniz adamlardan biri İngilizce bile bilmiyor’’ demişler.

Ersümer verdiği üç ismin kazanmaması üzerine kızmış, ‘‘Oraya müfettiş gönderteceğim’’ demiş.

Buna karşılık ‘‘Hiçbir şey bulamazlar, hiçbir haksızlık ve yanlışlık yapılmadı’’ yanıtını vermişler kendisine.

Bakan da ‘‘Bizim gönderdiğimiz müfettişler, istediğimiz şekilde rapor verirler, canımı sıkmayın’’ demiş.

Nitekim öyle olmuş... Erkan Mumcu da Ersümer'in hatırını kırmamış, gereğini yapmış. Turizm Bakanlığı'nda bazı görevliler hedef haline getirilmiş.

Şimdi sınavın iptal edilmesine sevinenler, üzülenlere karşı komisyonun bir sürü usulsüzlüklerini tespit ettiklerini söylüyorlarmış.

Sınavda başarılı olanlar, aylardır bu sınav için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde geçirdikleri günlere hayıflanıyorlar.

Halbuki onlar Anzaklar'a rehberlik yapmayı umuyorlardı.

BOTAŞ'ın başmüfettişi neden görevden alındı

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Teftiş Kurulu Başkanı Hüsnü Aydın'ı neden görevden aldı?

‘‘Çalışmak istemediği ve sevmediği kişiler hakkında rapor düzenlemediği, usul ve kurallar dışında müdahalelerde bulunduğu için mi?’’ Yardım, görev ve yetki sınırlarını aşarak, yönetim kurulundan geçirmeden Ramazan Bulut'u, Aydın'ın yerine getirmiş.

Diyorlar ki; ‘‘Genel müdür, istediği gibi rapor yazdıramayacağı için Aydın'ı baskı yaparak görevden uzaklaştırmış’’. Başbakanlığa ulaşan bir belgede önemli bir neden var:

‘‘Hüsnü Aydın'ın Loop hatlarındaki yolsuzlukların tetkiki için görevlendirdiği müfettişlerin görevleri, kendisinin görevden alınmasını takip eden günde alınmış ve başka müfettişlere verilmiştir. Konu fevkalade ciddidir.’’

Loop hattı nedir?

İran'dan Türkiye'ye gelen boru hattıdır; burada yolsuzluk iddiaları vardır; hak edilmeyen ödenekler verilmiştir. Peki Gökhan Yardım, kimleri korumak için koca bir Teftiş Kurulu Başkanı'nı görevden alıyor?

Ecevit, topu Yılmaz'a atıyor

GAZETECİLER, Başbakan Bülent Ecevit'e soruyorlar:

- Daha önce Ersümer'in istifasını istemeyeceğinizi söylemiştiniz. Hálá aynı görüşü taşıyor musunuz?

- Efendim bu konulara girmek istemiyorum.

Ecevit bu sözleriyle, enerji konularındaki sorumluluğun Mesut Yılmaz'da olduğunu söylemek mi istiyor?

Peki o zaman Ecevit, nükleer santral ihalesini neden iptal etti?

Kulağına bazı şeyler mi gelmişti?

Birileri Ecevit'e dosya mı vermişti? Yoksa gidip yüz yüze bir şeyler mi anlatılmıştı.

Mesut Yılmaz dün İzmir'de, enerji yatırımları için kamunun yükünü azaltmak amacıyla alternatif yöntemler geliştirdiklerini söylüyor.

Evet kamunun yükünü azaltmanın bir yolu da yabancı sermaye; ancak ihalelerdeki yolsuzluk ve adam kayırma iddiaları nedir?

Bu arada bir şey anımsadık; Milliyet'te çıkmıştı...

Nükleer santral ihalesi iptal edildikten sonra Mesut Yılmaz, ihaleye katılan Kanada konsorsiyumu, Westinghause (ABD) ve Siemens (Almanya) firmalarına, 30'ar milyon dolar tutarında 'görev tazminatı' verilmesini önermişti.

Ecevit bunu reddetmişti.

Türkiye 1.5 yıldır çok şey yaşıyor.

Elektrik çarpar

‘‘ELAZIĞ, Malatya, Tunceli, Bingöl bölgesini kapsayan elektrik dağıtım işini, GAP Elektrik Dağıtım ve Sanayi Ticaret AŞ'nin Malatya ayağındaki ortağı Çalık grubuna verilmesi için büyük bir çaba gösterdiğiniz biliniyor. Malatya'ya geldiğinizde Çalıklar'ın Mercedes'i ile gezmektesiniz. Yine Çalıklar'ın mali destek verdiği ER TV'de ortaklığınız bulunduğu, hatta tekstil fabrikaları olan Çalıklar'ın, özelleştirmeden önce 1 trilyonluk elektrik borcunun ödenmesi için aracı olduğunuz söylenmektedir. (TEDAŞ Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu konuda bir konuşsalar...)’’

Bu not ANAP Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan'la ilgili... Malatya'dan arayan bir mühendis okurumuz, Akdoğan'a ciddi bir soru yöneltiyor:

‘‘Sayın Akdoğan, elektrik işlerine merak sardıktan sonra seçildiği TBMM Enerji Komisyonu'ndan istifa etmeyi düşünüyor mu?’’

MESAJ

İŞ ve işçi arayanlar, İşsizlik Sigortası Fonu hakkında bilgi edinmek isteyenler İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün açtığı http://www.iskur.gov.tr adlı internet adresine girerek öğrenebilirler. Bu sitede İşsizlik Sigortası Fonu'nun mali durumu, kaynakları, toplam varlığı, değerlendirme şekli ve yapılan masraflara ilişkin finansal bilgilere de yer verilecek.

Yazarın Tüm Yazıları