Yahya Efendi’nin tahsisi kaldırılıyor

‘BİR devlette zulüm yayılırsa...’ (10.1.2010) başlıklı Yahya Efendi Dergâhı yazımızla ile ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce bir açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Beşiktaş’taki bu yerin girişinde yer alan oda ile ve kütüphanesinin, Bakanlar Kurulu’nun 26.05.2000’de 10 yıl süreyle İstanbul Valiliği’ne tahsis edildiği, bu sürenin 26.05.2010’da sona ereceği ve taşınmazın yeniden tahsisisin yapılmayacağı hatırlatılarak şu bilgiler veriliyor:


“Söz konusu taşınmazı kullanan Şeyh Yahya Efendi Kültür ve Araştırma Vakfı’nın kullanımında bulunan yerlerin tahliyesi için 17.09.2009’da anılan vakfa tebligat yapılmış ve İstanbul Valiliği’nden tahliye talebinde bulunulmuş olup konu yargıya intikal ettirilmiştir. 09.12.2009’da sona eren tahliye davası sonucunda söz konusu mekânın tahliyesi kararı çıkmıştır. 1.1.2010 itibariyle hem kütüphane, hem de meşruta olarak kullanılan 2 adet ev boşaltılmıştır.

Haberin Devamı

ONARIM MAKBUZU YASAK

Vakıf camilerinin onarımı ile ilgili yardım toplanması yasaklanmış olup, bu caminin onarımı dahil ülke genelinde hiçbir vakıf camiinde onarım için makbuz karşılığı bağış toplanmamaktadır. Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki camilerimizin hiçbiri bağış toplamak kanalıyla restore edilmemiştir. Bununla beraber, 2003-2010 yılları arasında Genel Müdürümüz Yusuf Beyazıt’ın başlattığı restorasyon çalışmaları sonucunda, ülkemiz genelinde 3 bin 383 vakıf eski eseri restore edilmiştir.

Bununla beraber 2009 yılı kasım ayı içerisinde söz konusu vakıf yöneticileri hakkında Genel Müdürlüğümüzce soruşturma açılmış, şu an itibariyle soruşturma sonuçlanmamıştır. Soruşturmanın tamamlanmasının akabinde, Vakıflar Kanunu’nun 9. ve 10. maddesinde ayrıntılarıyla ifade edilen ve mahkeme tarafından sonuçlandırılabilecek olan süreç başlatılabilecektir.


Şeyh Yahya Efendi Camii ve Müştemilatının
kapsamlı restorasyonu için yapılan ihaleyi, Pekerler İnşaat Ltd. Şti. almıştır. Bu şirketin söz konusu vakıf yöneticileri ile ilgisi bulunmamaktadır. Yalnızca, Yahya Efendi Kültür ve Araştırma Vakfı’nın, külliyede bulunan mezar taşlarının iyileştirilmesi ile ilgili İstanbul Vakıflar I. Bölge Müdürlüğümüz ile protokolü bulunmaktadır. Külliyede bulunan mezar taşlarının iyileştirilmesiyle ilgili proje Koruma Kurulu’na gönderilmiştir.”

 

Haberin Devamı

Meclis’te aldatma

 

MECLİS Genel Kurulu’nda önceki gün görüşülen tasarılarla ilgili olarak oy sayımı yapan divan kâtiplerinin, Meclis Başkanvekili’ni (Meral Akşener) kandırıp oy oranlarını fazla gösterdiği CHP ve MHP grup başkanvekillerince ortaya çıkarıldı. Vatandaş da canlı canlı seyretti tüm bu olanları... Düşünün, halk tarafından seçilmiş bir milletvekili, saygınlığına gölge düşürülmemesi gereken Meclis çatısı altında milyonların gözü önünde başkanını yanıltıyor.


Siz karar verin artık acaba seçimler nasıl bir ortamda yapıldı? O oylar nasıl sayıldı. Meclis’te yapılıyorsa gerisini düşünün.

Metin KOCABAY

 

Madalyayı iade etmeli

 

SON zamanlarda İsrail ile yaşanan diplomatik krizlerde, Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e karşı dik duruşunu sade bir vatandaş olarak çok olumlu buluyor ve destekliyorum. Ancak, Başbakan’ın bu onurlu dik duruşuna gölge düşmemesi için aynı tepkileri; Irak’ı vahşice işgal edip 1.5 milyon Iraklının ölümüne sebep olan ABD’ye de göstermesini ve Amerika’daki Yahudi lobisinden almış olduğu, Yahudilerin en büyük ödülü olan ‘Üstün cesaret madalyası’nı derhal iade etmesini bekliyorum. 
Prof. Dr. Faruk MENDİ

Haberin Devamı

 

Sarı ışıksız Avrupa başkenti

 

TRAFİK ışıklarında ‘sarı’ renk kullanmayarak dünyada bir ilk gerçekleştiren, belediye toplu taşıma otobüslerinde trafik plakası bulunmayan, kimliğini tamamen kaybetmiş bir İstanbul’un Avrupa Kültür(!) Başkenti olacağı rüyasını görenlerin, kasaba panayır eğlencesinde daha ileri bir etkinlik yapacağını beklemek safdillik olur. Hesapsızca harcanan ve etkinliklerde iş yaptırma adı altında yandaşlara aktarılan paraların hesabını verebilecek, hesabını sorabilecek bir babayiğit olmadığına göre söylenecek söz kalmamaktadır. Aktarılan paraların prosedürünü, pay edilen yüzdelerini bilmeyen kalmadı, ‘araştırmacı gazeteciler’imiz dışında...
Alinur UĞURPAKKAN

 

Haberin Devamı

Esnafın aklı sonradan geldi

 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinde esnaf ve sanatkâra yer verilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu belirterek “İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle, esnaf ve sanatkârımızın bize özgü el sanatlarının tanıtıldığı, üretimlerinin nasıl yapıldığının gösterildiği, 1000 yıllık Ahilik geleneğinin en önemli ritüeli olan Şed Kuşanma töreninin sergileneceği ‘Esnaf Sokağı’ oluşturulması gerekirdi” diyor. Etkinlikler başlarken mi akla geliyor bunlar. Niye bir proje sunmadınız Sayın Palandöken... 2010 Ajansı’nın üç yıldan beri bir haberini de okumadınız mı?

Haberin Devamı

 

Filistin ve Çeçenya

 

FİLİSTİN halkına “din kardeşliği” adına sahip çıkan ve seçmenine hoş görünmek isteyen Sayın Başbakanımız, Rusya ziyaretinde yine aynı düşüncelerle o ülkedeki Müslüman Çeçen halkının gördüğü mezalim ve soykırım için Medvedev’e veya Putin’e bir kelime söyleyebilmiş midir?
Şamil BOZKURT

 

BİLİYOR MUSUNUZ

 

*  ÖZELKALEM Dergisi’nin Prof. Dr. Cevat Geray başkanlığında Erdoğan Bilenser, Nuri Çolakoğlu, Sadun Emrealp, Prof. Dr. Hasan Ertürk, Prof. Dr. Zekai Görgülü, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Sırma Turgut’tan oluşan jürisinin yerel yönetimlerle (vali ve belediye başkanları önerebilir) ilgili çeşitli projelerinin ay sonuna kadar gönderilebileceğini, 12 daldaki ‘yerel yönetim Oscar’ları’nın 15 şubat akşamı Adile Sultan Sarayı’nda verileceğini...


*
NÂZIM Hikmet’
in 108. yaşının, Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ustalara Saygı’ toplantısında pazartesi akşamı 20.00’de Akatlar Kültür Merkezi’nde yapılacağını...


*
TÜRKİYE
Yazarlar Birliği’nin, Nurettin Topçu’nun ölümünün 34’üncü, doğumunun 100. yılı dolayısıyla, hafta sonu ‘Türkiye Ahlak Şûrası’ başlıklı bir toplantı düzenlediğini (açılış yarın 10.30’da Ticaret Odası’nda, şûra çalışmaları ise Kızlarağası Medresesi’nde) www.tyb.org.tr

Yazarın Tüm Yazıları