Volümetrik yüz gençleştirme

Yüzdeki yaşlanma belirtilerinin birinci nedeninin hacim kaybı ve kalan hacmin yer değiştirmesi olduğu biliniyor.

Deri, deri altı dokusu, yağ dokusu, kaslar ve hatta kemik, yaş arttıkça hacim kaybına uğruyor. Zayıfladığımız zaman giysilerimizin üzerimizden dökülmesi gibi, derimiz de bol gelmeye başlıyor, katlanıyor ve kırışıyor.

Kayıp olan dokuların yerine konması ilkesine dayanan volümetrik yüz gençleştirme yönteminde yağ hücrelerinden yararlanıyor. Bu yöntem bazı bölgelere yapısal destek için de kullanılıyor ve tamamen kişiye özel. Volümetrik yüz gençleştirmenin detaylarını Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar’a sorduk...

Volümetrik yüz gençleştirme nasıl yapılır?

- Hyaluronik asit jel, fibroblast, yağ hücresi, hidroksiapatit gibi hacim sağlayan enjeksiyonlar ya da implantlar ile yapılıyor. Ancak bunlar arasında ön plana çıkan yağ hücresi enjeksiyonu ki bu yağ enjeksiyonundan farklı bir yöntem.

Volümetrik yüz gençleştirmenin avantajları neler?

- Yüz kontur ve açılarının doğal bir şekilde yeniden oluşmasını sağlıyor. İşlem olarak basit ve iyileşme süreci kısa. Gerekirse mini lift işlemleri ile kombine kullanılabiliyor.

Aynı işlemler beden için de yapılabilir mi?

- Hacim kaybına ve kalan hacmin yer değiştirmesine bağlı yaşlanma bedende de oluyor. İçi boşalan, hacmini kaybeden meme dokusu sarkıyor. Hacmini kaybeden kalça dolgunluğunu kaybediyor ve çevrede yalancı selülitlere neden oluyor. El sırtı boşalıyor. Bu nedenle volümetrik gençleştirme ilkeleri beden için de geçerli.

Mucizenin adı; yağ hücresi enjeksiyonu

İnsanoğlu tarih boyunca gençleşme peşinde oldu. Büyük İskender’in bile Hindistan seferinde gençlik iksirini aradığı söylenir. Oysa bu sır insanın yağ dokusunda bol miktarda bulunan kök hücrelerde saklı. İnsan yağ dokusunun bedendeki tüm diğer dokulardan daha fazla kök hücreye sahip olduğu biliniyor. Bir örnek verilirse aynı hacimdeki kemik iliğinden 1000 kat fazla kök hücre, 500 ml yağ dokusunda 200 milyon kök hücre var. Bu nedenle yağ hücresi enjeksiyonu ile verilen kök hücrelerin verildiği yerdeki dokuya dönüşme şansı var. Bu hücreler verilen yerde onarım sağlıyor, damarlanmayı artırdığından beslenmeyi de artırıyor. Üstelik verilen yağ hücreleri kişinin kendi dokusu olduğu için yabancı madde enjeksiyonlarının neden olduğu ya da olabileceği alerjik reaksiyonlar ya da granuloma gibi sorunlar da görünmüyor. Son çalışmalar uygun teknikle yüzde 90 oranında yaşam yüzdesi veriyor. Yağ hücresi enjeksiyonunda bazı hücrelerin eridiği doğrudur ancak yeniden yapılanma da doğru. Yağ enjeksiyonu ile volümetrik rejuvenasyon işlemi, en alt katmanlardan deri yüzeyine kadar doğal bir düzelme sağlıyor.

Kilo kontrolünde

doğru bilinen


YANLIŞLAR

Bu yaz mükemmel bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtuldunuz ama ya sonrası. Biliyorsunuz, kilo verdikten sonra bu rehavetle yeniden eski kilonuza geri dönmeniz şaşırtıcı olmaz. Bu yüzden kilo kontrolünü sağlamak önemli. Uzman Dr. Ayça Kaya, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor.

Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak imkansızdır: Yanlış, kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak çok kolay olmasa da imkansız değil.

Şişmanlık benim kaderim: Yanlış, kalıcı olarak fazla kilolardan kurtulmak mümkün. Öncelikle yapılması gereken, şişmanlıkla birlikte görülen hastalıkların tedavisi ve bununla birlikte kişiye ömür boyu sürecek yeni bir davranış modelinin öğretilmesidir.

Fazla kilo kozmetik bir problemdir. Yanlış, fazla kilo ve şişmanlık muhakkak tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

Fazla kilonun nedeni yerken aşırıya kaçmaktır: Yanlış, fazla kilolu olmak çoğu insanın düşündüğünün aksine sadece aşırı yeme ile açıklanamayacak kadar kompleks bir hastalıktır. Genetik yatkınlıkla beraber birçok metabolik hastalık bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Düzensiz yaşam tarzı da mevcut durumu daha da alevlendirir.

Az beslenme ile kilo probleminden kurtulabiliriz. Yanlış, şişmanlığa neden olacak gizli bir metabolik hastalık var ise istediğiniz kadar az yemek yiyin, kalıcı kilo veremezsiniz. Hayat boyu sürecek bir beslenme sistemini benimseniz gerekir. Ancak bu beslenme sistemi içinde bazı akıllı besinleri bilerek seçmek şişmanlık dediğimiz hastalıkla baş etmede altın standartlardan biridir.

Güne dengeli ve zengin bir kahvaltı ile başlayın. Yanlış, evet güne kahvaltı ile başlayın ancak aç hissetmiyorsanız bir meyvalı yoğurt da kahvaltıdır unutmayın.

Saatli olarak düzenli ve sık yemek yiyin. Yanlış,yemeği saatle değil, vücudunuzdan gelen sinyallere göre yapın. Acıkıyorsanız mutlaka birşeyler yiyin. İlla donanımlı bir öğün olmasına gerek yok. 1 bardak ayran, 1 tane meyve, 1 avuç leblebi, yarım paket diyet bisküvi bile olabilir. Kendinize acıkmaya karşı her zaman acil bir çıkış yolu bulun.

Birşey yiyeli bir saat bile olamadan acıkıyorum. Yanlış, her acıkma açlık acıkması değildir. Bu susama duygusu da olabilir. Böyle durumlarda öncelikle büyük bir bardak su içip, bekleyin, hálá açlık hissediyorsanız o zaman yemek alternatiflerini düşünebilirsiniz.

Alkollü içkileri çok seviyorum. Yanlış, alkol yeryüzündeki yağdan sonra en yüksek enerji içeren ikinci maddedir. Çok sevseniz bile tüketimine muhakkak sınırlama getirmeniz gerekir. Haftada 1-2 kadeh kırmızı şarapla yetinmek yeterli olacaktır.

Kilo vermek için ilaç kullananlar kolay yolu seçenlerdir. Yanlış, ciddi kilo problemi bulunan insanlarda gerekli tetkik basamakları yapıldıktan sonra, doktor kontrolünde ilaç tedavisi de uygulanabilir. 1997 yılından beri tıbbi tedavinin bir parçası olarak ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Klinik olarak kanıtlanmış bu ilaçlar doğru kullanıldığı zaman çok yararlı sonuçlar alınmaktadır. Bu ilaçları, gıda takviyeleri ile karıştırmamak gerekir.

Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlidir. Yanlış,her bitkisel ürün yararlı değildir. Vücudunuzun hangi takviyeye ihtiyacı olduğunu bilmeden alınan ürünler ve sağlık bakanlığının denetiminden geçmeyen ürünlerin vücudunuza doğal olsalar bile zararı dokunabilir.

Yürüyüş veya spor sırasında daha fazla kilo vermek için vücuda naylon poşet sarmak. Yanlış, sakın vücudunuza naylon poşet sarmayın, doku zedelenmesi yapabilir.

Kan şekerim düştü, tatlı yemeliyim. Yanlış, kan şekeriniz düşüp, eliniz ayağınız titriyorsa, asla tatlı yemeyin, peynir ekmek daha iyi bir seçimdir. Tatlı yiyebilecekler sadece insülin kullanan şeker hastalarıdır.

Aç karınla spor daha çok kilo kaybettirir. Yanlış, aç karınla asla spor yapmayın, en iyi zaman yemekten 1,5-2 saat sonrasıdır.

Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır. Yanlış, sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen yağ değil, sudur. Bu gibi sıcak ortamlar, organizmanın toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar ancak zayıflatmaz. Kilo kaybetme açısından bakacak olursak, soğuk sıcaktan daha etkili.

Meyve yemekten 2 saat sonra yenir, yoksa bütün yenilenler yağa dönüşür. Yanlış, eğer doymuyorsanız ikinci tabak yemek yemek yerine, 1 tane meyve yemek daha az enerji alımına yani daha az yemeye neden olur. O nedenle doymuyorsanız, ikinci tabak yemek yerine 1-2 tane meyva yemek daha iyi bir yaklaşım.

Çeşitli diyetlerle bölgesel incelme mümkündür. Yanlış, herkesin genetik olarak yağ dokusunun fazla olduğu bir bölüm vardır. Kimisinde basenlerde, kimisinde göbek çevresinde, kimisinde kollarda olabilir. Direkt basen eritici veya kol inceltici bir diyet yoktur. Ancak sağlıklı beslenme ile birleştirilmiş bir egzersiz planı uygularsanız sorunlu bölgelerinizi nispeten daha iyi inceltmiş olursunuz.

Her tür hareket ve spor zayıflatır. Yanlış, vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yağ yakma formuna geçmesi gereklidir. Bu da ancak, minumum 18 ile 20 dakika süren düzenli bir egzersizle başlar.

Seks kalori yakar. Yanlış, seks kalori harcatmaz, kasları gerer ama tek bir enerji harcamanız mümkün değil.
Yazarın Tüm Yazıları