Vebitcoin müşterilerinin hesapları 1 ay önce bloke edilerek içi boşaltılmış
Kripto para piyasasında dolandırıcılıkla gündeme gelen Vebitcoin’in, müşterilerinin hesaplarını 1 ay öncesinden bloke ettiği ve yurt dışına milyarlarca liralık kripto para transferi gerçekleştirdiği belirtildi. Demirören Haber Ajansı (DHA), yaklaşık 1 ay önce 16 milyon liralık hesabı bloke edilen müşterinin, avukatıyla Muğla’daki Vebitcoin merkezine gittiği ve şirketin CEO’su İlker Baş tarafından tehdit edilerek içeri alınmadığı görüntülere ulaştı. Sadece Diyarbakır’da 300’den fazla kişi, toplam 200 milyon lira dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki yollarla başvurmaya başladı.
Kripto para platformu Vebitcoin’in 23 Nisan’da işlemlerini durdurması üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tüm finansal faaliyetlerine bloke konularak, şirketin CEO’su İlker Baş, eşi Güliz Baş ve 3 çalışanı Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Şüpheliler işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Olayın ardından Diyarbakır’da 300’den fazla kişi, toplam 200 milyon TL dolandırıldıkları iddiasıyla şüphelilerden şikayetçi olmaya başladı. Yaklaşık 1ay önce 16 milyon TL’lik hesabı bloke edilen müşterinin, avukatıyla Muğla’daki Vebitcoin merkezine gittiği ve şirketin CEO’su İlker Baş tarafından tehdit edilerek içeri alınmadığı görüntülere de DHA ulaştı.
’İHTİYATİ HACİZ KARARI ALINDI’
Vebitcoin firmasının 23 Nisan’da faaliyetlerini durdurduğuna dair yaptığı açıklama sonrası şirket hakkında hem icra takibi başlattıklarını hem de Diyarbakır’da ihtiyati haciz kararı aldıklarını aktaran Alphan, "Fakat geçen süreç içinde savcılık kanalıyla herhangi bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Vebitcoin firmasının 23 Nisan’da faaliyetlerini durdurduğuna dair yapmış olduğu açıklama sonrasında biz 26 Nisan günü söz konusu şirket hakkında hem icra takibi başlattık hem de bugün tarihi itibari ile Diyarbakır’da ihtiyati haciz kararı aldık. Yasal süreci bu şekilde işletiyoruz ve devam ediyor" diye konuştu.
’DİYARBAKIR’DA 300 KİŞİ 200 MİLYON LİRA DOLANDIRILMIŞ’
Mağdur avukatlarından Esra Çevik ise 23 Nisan tarihi itibarıyla Diyarbakır’dan kendilerine ulaşan ve toplam 200 milyon lira dolandırıldıklarını iddia eden mağdurlara hukuki süreçte yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında insanların ümitsiz olduğunu ifade eden Çevik, şöyle konuştu:
"23 Nisan akşamı İlker Baş’ın CEO’su olduğu Vebitcoin sitesinde faaliyetin durdurduğuna ilişkin açıklama yapılınca, bize ulaşan yüzlerce kişi oldu. Herkes farklı mağduriyetler içinde, kişi başı 1000, 800 bin gibi, yalnızca Diyarbakır’da 300’ün üzerinde bana ulaşan kişi var. Hukuki yol için de 30’un üzerinde kişiyle irtibat kurduk. Sadece Diyarbakır’dan bize ulaşan mağdurların hesabı yapıldığında 200 milyon lira üzerinde mağduriyet söz konusu. Bu mağduriyetlerin nasıl giderileceğine ilişkin insanlar çok ümitsizler. Herkesten duyduğumuz şey şu, ’Nasılsa kasalar boşaltıldı, nasılsa üzerine kayıtlı hiçbir şey yok’ şeklinde. İnsanlar hem paralarını kaybettiler hem dava yolu çok pahalı, çünkü kaybettiği tutarlar üzerinden harç ödeyecekler hem de tünelin ucunda hiçbir ışık göremiyorlar, açıkçası en acı durum bu. İnsanlar şunu soruyorlar, İlker Baş neden kaçmadı? Zaten bizim savcılığa sunduğumuz dosya ekinde yer alan yurt dışı hesap hareketlerini gösterir görüntüler var, sadece 20 Nisan ile 23 Nisan arasında milyarlık bir boşaltma söz konusu. Daha sonra 23 Nisan’da kasa tamamen boşalınca kendisi gidip teslim oluyor. Ayda 1,5 milyon kazandığını söyleyen, eğlence görüntüleri her yerde paylaşılan bir kişinin nasıl olur da üzerine kayıtlı hiçbir şeyi olmaz. Aleni şekilde, gözümün içine baka baka ’ben sizi dolandırdım ve elinizden hiçbir şey gelmiyor’ diyor. Ancak kanuni çerçevede elimizden gelen ne varsa yapmayı denedik, denemeye devam edeceğiz."