Cumbre Vieja Yanardağı'nda peş peşe patlamalar! Binlerce kişi tahliye edildi
Büyük bir gümbürtüyle harekete geçen yanardağın püskürttüğü lavların denize doğru yolculuğu dördüncü gününe girdi, haber ajanslarının bölgeden servis ettiği fotoğraflar olayın büyüklüğünü tüm dehşetiyle ortaya koyuyor.
Yanardağdan akan lav nehri üç kola ayrıldı ve şehre inerek yollardan akmaya başladı. Kızgın lavlar önüne çıkan her şeyi adeta yutuyor.
İspanya'nın güneybatısında Kanarya Adaları bölgesindeki La Palma Adası'nda 50 yıl sonra aktif hale gelen Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamalar şiddetini artırarak devam ediyor.
Kanarya Adaları grubundaki en küçük adalardan biri olan ve volkanik bir coğrafyaya sahip La Palma'da, Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamalardan dolayı bölgeden tahliye edilenlerin sayısı 6 bini geçti.
Yerel yönetim kaynakları, 19 Eylül'den bu yana aktif durumda olan yanardağdan lav akışının ortalama yüksekliğinin 6 metreyi bulduğunu ve şimdiye kadar günde 6 bin ila 9 bin ton kükürt dioksit yayıldığını belirtti.
Denize doğru ilerleyen lavlar şimdiye kadar 320 evi yakıp geçerken, bölgede sadece 4 günde oluşan maddi hasarın 400 milyon avroyu bulduğu kaydedildi.
Yanardağ çevresindeki, 300'ü muz ağaçları olmak üzere şimdiye kadar toplam 400 hektarlık tarım alanının yandığı bildirildi.
Adada 7 yol trafiğe tamamen kapatılırken, lavların akış yönünde bulunan 4 ilçede okullarda eğitim öğretime ara verildi. Bölge halkı, her geçen gün endişelerinin arttığı ve duygularının paniğe dönüşmeye başladığı yönünde basına açıklama yaptı.
Diğer yandan Kanarya Adaları Volkanik Araştırmalar Enstitüsü, Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamaların 24 ile 84 gün arasında sürmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Enstitü yetkilileri, yanardağın barındırdığı magma miktarının 17 ila 20 milyon metreküp arasında olduğunun tahmin edildiği bilgisini paylaştı. Lavların günlük ortalama 700 metre ilerlediğini belirten uzmanlar, mevcut şartlarda lavların denize ulaşmasının iki hafta sürebileceğini ifade etti.
Uzmanlar, lavların denize dökülmesi halinde şiddetli patlamaların olacağı ve kimyasal reaksiyonlardan çıkacak gazların bölge halkı için tehlike arz edeceği uyarısında bulundu. İspanya'daki sol koalisyon hükümeti de La Palma'nın felaket bölgesi ilan edileceği ve gerekli yardımların kısa sürede ulaştırılacağı açıklamasında bulundu. Kral 6. Felipe'nin de yarın bölgeye giderek, çalışmalar hakkında bilgi alıp, yetkililerle görüşeceği bildirildi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez New York'taki Birleşmiş Milletler zirvesine gitmeye hazırlanıyordu ancak volkan patlayınca Amerika turunu erteleyip Las Palmas'a uçtu.
Las Palmas'ta yaptığı açıklamada önceliklerinin ada sakinlerinin güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Pedro Sanchez, lav nehrinin önünde durulamadığını ifade etti. İspanya'da en son yanardağ patlaması 1971 yılında, La Palma Adası'nın güneyindeki Teneguia Yanardağı'nda olmuştu. Bilim insanlarının üzerinde durduğu en kritik nokralardan biri bölgedeki son depremler. Bölge son bir haftadır deprem fırtınası denen art arda depremleri yaşıyordu. Cumbre Vieja yanardağının aktif duruma geçmesinden önceki bir haftalık sürede bölgede 21 binden fazla deprem meydana gelmişti.
Uzmanlar Kanarya Adaları'ndaki sekiz yanardağdan biri olan Cumbre Vieja'nın 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından 50 yıl sonra yeniden uyandığını hatırlatıyor. Yanardağın son yıllarda 10 kez böyle deprem fırtınası gördüğünü bu son depremlerin de yanardağın patlamasından bir hafta önce gerçekleştiğini belirten uzmanlar durumun depremlerle olan bağlantısını araştırıyor.