Çatalca'da 'şehitlik' davası! 'Haber bizi çok üzdü'
Çatalca Çanakça Mahallesi'ndeki tarlada, 2008 yılında define arayan bir grup, mezar taşlarını fark etti. Defineciler alanın bir şehit mezarlığı olduğunu düşünerek durumu mahalle muhtarına bildirdi. Kestanelik muhtarı Mehmet Çakır alana giderek incelemelerde bulundu. Alanda bazı kabirlere ve kabir taşlarına rastlandı.
DEDELERİNİN MEZARI ÇIKTI
Muhtar Çakır, şehit olduğu düşünülen bir mezar taşının yazılarını bir uzman yardımıyla okuttu. Mezarın, Lermioğulları sülalesinden Hasan oğlu Derviş'e ait olduğunu ortaya çıktı. Araştırmalar sonucunda aile üyelerinin Trabzon Maçka ve İstanbul'da yaşadığı öğrenildi. Lermioğlu ailesinin iddiasına göre dedeleri Hasan oğlu Derviş, Birinci Balkan Savaşı'nda şehit olmuştu ve aile yıllardır kayıp olan mezarı arıyordu. Aile bireyleri Çatalca'daki büyük dedelerinin kayıp mezarına gitti. Muhtar tarafından alan temizlenerek çitle çevrildi. Bayrak dikildi. Mezarlık, "Kestanelik Asımpaşa Şehitliği" adıyla anılmaya başlandı.
DUVAR ÖRÜLDÜ YÖN TABELALARI KONULDU
Mezarlık alanı 2014 tarihinde Çatalca Kaymakamlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle duvarla çevrildi. Çevre düzenlemesi yapılarak kapıya "1912 Balkan Savaşları Kestanelik Asımpaşa Şehitliği" yazılı mermer tabela yerleştirildi.
Eski bir mezar taşı bulunması sonrasında İlçe Kaymakamlığı tarafından "Kestanelik Asımpaşa Şehitliği" adı altında mezarlık inşa edilmesiyle ilgili tarla sahibi N.K., 2016 yılında "Taşınmaza müdahalenin men'i, haksız işgal tazminatı ve haksız inşaatın yıkımı" talebiyle dava açtı. Davanın sonuçlanmasının ardından mezarlık çevresindeki duvarlar, yön, kapı ve mermer yazılar kepçeyle yıkıldı.