Verheugen'e şeffaflık yanıtı

LEFKOŞA

'İSTİYORUZ. Çözüm istiyoruz. Avrupa Birliği'ni istiyoruz. Ama buraya Rum gelmesin istiyoruz. Onlar orada, biz burada yaşayalım istiyoruz.'

İstanbul'dan kalkan KKTC Hava Yolları uçağı 10 saat rötar yapınca, önceki akşam son mitinglere zor yetiştim.

Serdar Denktaş'ın liderliğindeki Demokrat Parti Atatürk Meydanı'nda, Mustafa Akıncı'nın başkanlığındaki Barış ve Demokrasi Hareketi'nin mitingi ise İnönü Meydanı'ndaydı.

Meydanlardan yükselen konuşmalardaki keskin rekabet zıtlığa karşın, iki meydanı birleştiren Girne Caddesi'nde birbirlerine karışan taraftarlarla konuşunca aldığım yanıt buydu. Çözüm olsun, Avrupa Birliği olsun, ama Rumlar güneyde, biz kuzeyde yaşamaya devam edelim.

İktidardaki UBP'nin, Saray Otel'in üzerinden yükselen kırmızı ışıklı dev balonundaki slogan, aslında söylemler farklı olsa da tüm partilerin ve Kıbrıslı Türklerin paylaştığı bu duyguyu iyi özetliyordu. 'Kaybederek değil kazanarak AB'

Ne istediğini sorduğum Güzelyurtlu genç garsonun 'Benim isteğim karışık' demesi gibi, evdeki pirinçten olmadan Dimyat'a pirince gitme duygusuydu benim genelde karşılaştığım.

* * *

SON ana kadar süren bu belirsizlik seçim sonuçlarına ilişkin tahmini imkansız kılıyor. Ama net olan birşey var, seçimlere gölge düşmemesi için Kıbrıs Türkleri'nin gösterdiği gayret. KKTC seçimleri, Yüksek Hakimler Kurulu tarafından düzenleniyor. Bu kurulun başkanı olan Taner Erginel, Seçim Kurulu'na da başkanlık yapıyor. Dün sabah, Yüksek Mahkeme'de kendisini ziyaretimde, 'Seçimleri biz düzenliyoruz. Biz tamamen bağımsızız. Hükümet tarafından atanmayız, Yüksek Adliye Kurulu, yani hakim arkadaşlar arasından seçiliriz' diyor Erginel, 'Seçimlerimiz demokratik, şeffaf ve adil olacaktır.'

* * *

YÜKSEK Mahkeme Başkanı Taner Erginel'in, bu sözleri, KKTC 'nin adil bir seçim gerçekleştiremeyeceğini on gün önce ilan eden Avrupa Birliği'nin Genişlemeden sorumlu Komiseri Günter Verheugen'e yanıt mı?

'Evet, benim yanıtım bu. Seçime gölge düşmemesi için, tüm kayıtları açık tuttuk. Listeler kesinleştikten sonra da arzu edenlerin araştırma yapmaya devam edebileceklerini, sonradan vatandaş olanlar varsa bunları saptayabileceklerini söyledik. Yasaya aykırı bir oy verme durumu olduğu takdirde bu durum görülmekte olan Yüksek İdare Mahkemesi'ne getirilebilecek. Bu araştırma seçimden sonra da devam edecek. Seçime gölge düşmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmış bulunuyoruz.'

Britanya Helsinki İnsan Hakları Örgütü, Norveç Oslo Üniversitesi, Almanya, Türkiye ve değişik ülkelerden gelen gözlemciler de seçimleri mercek altına almış durumdalar. Seçim Kurulu'ndan aldıkları bilgiler ışığında ilk izlenimler olumlu.

Türklerin, Rumların, Türkiye'nin ve hatta Avrupa'nın kaderini de etkileyecek olan bu seçimlerin şeffaflığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin demokratik olgunluk seviyesinin kanıtı olacak dünyaya. Bugün gözler Afrodit'in doğduğu bu güzel Ada'nın kuzeyinde.
Yazarın Tüm Yazıları