Vazgeçilemeyen şıklık

Dün porselenden bahsetmeye başlamış ve bugün de devam edeceğimizi söylemiştik.

Porselen sırlanarak elde edilen bir maddedir ve "feldispat" içeren sırla fırınlanır. Sırlanmadan fırınlanmış porselen ise 18. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkmış ve genellikle biblo yapımında kullanılmıştır. Porselen fincanlara ya da başka eşyalara işlenen renkli desenler, çoğunlukla sırın üstüne uygulanır. Çünkü porselen yüksek ısıda fırınlanırken, sırın altına sürülen boya yok olur. Bu nedenle sır altında kullanılan tek renk, mavi-beyaz, yani genellikle Çin kaplarında kullanılan ve çok dayanıklı olan kobalt mavisidir. Tabii ki günümüze gelinceye kadar porselende de pek çok ilerleme kaydedilmiş ve krom bileşenlerinden elde edilen yeşil renk de sır altı dekorlarında kullanılmaya başlanmıştır. Porselenin beyaz rengi ise boya değildir. Bu özel madde rengini hammaddesinden alır. Peki nedir bu hammadde? Yüzde 50 kaolin, yüzde 25 kuvars, yüzde 25 feldispat. "Bizler neden bu kadar çok seviyoruz porseleni" diyecek olursanız; bir kere porselen çok şık bir görünüme sahip. Tat ve koku tutmuyor ve mikrop barındırmıyor. Üstelik üzerindeki lekeler kolayca çıkıyor, yüzeyi sert olduğu için yemeklerin sıcaklığını da uzun süre koruyor. Sanırım saydığımız bu birkaç sebep bile insanların yüzlerce yıldır porseleni neden bu kadar çok sevdiğini açıklıyor.

Sebzeli makarna portobello

Malzeme listesi

á 1 paket burgu ya da kelebek makarna

Sos için;

á 150-200 gr. brokoli

á 1 su bardağı konserve bezelye (küçük boy)

á 1 paket hazır süt kreması (200 ml)

á 1 su bardağı süt

á 4 çay kaşığı kuru fesleğen

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

4 kişilik

Hazırlama süresi

10 dakika

Pişirme süresi  20 dakika

Brokolilerin saplarını kesip atın. Çiçek kısımlarını papatya büyüklüğünde parçalara ayırın. 5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuzu küçük bir tencerede kaynatın. Brokolileri kaynayan tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Dondurulmuş bezelye kullanacaksanız, aynı suda bezelyeyi de haşlayıp süzebilirsiniz. Konserve bezelye kullanacaksanız herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Hazır süt kreması ve sütü küçük bir tencereye (wok tavası denilen derin ve geniş Çin tavası kullanmanızı öneririm) aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz üzerine haşlanmış brokoli ve suyu süzülmüş bezelyeyi ekleyin. Tuz, karabiber ve fesleğeni de katıp karıştırın. Yaklaşık 2 dakika kadar pişirdiğiniz sosu ocaktan alın. Makarnayı süzüp tekrar aynı tencereye aktarın. Üzerine hazırladığınız sebzeli sosu ilave edip tekrar karıştırın. Makarnayı rendelenmiş eski kaşar, mihaliç, İzmir tulumu gibi sert peynirlerle süsleyip sıcak sıcak servise sunun.

Yoğurtlu ev kebabı

Malzeme listesi

á 250 gr. yağsız kıyma

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 adet orta boy pide (ya da 6 dilim kızarmış tost ekmeği)

á 2 su bardağı yoğurt

á 2 diş sarmısak

Kızartmak için;

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

Üzeri için;

á 2 çay kaşığı tereyağı

á 2 çay kaşığı pul biber

á 2 çay kaşığı kuru nane

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuzu derin bir kaba koyup iyice yoğurun. Elinizi arada bir suya batırarak, hazırladığınız harçtan vişne tanesi büyüklüğünde köfteler yapın. Diğer taraftan, unu geniş bir tepsiye ya da tabağa yayın. Hazırladığınız köfteleri unun içinde tekrar yuvarlayın. Köfteleri 4 yemek kaşığı sıvıyağı kızdırdığınız tavada kızarttıktan sonra servis tabağına alın. Pideleri ısıtıp tavla zarı formunda doğrayın ya da tost ekmeklerini küçük parçalar halinde dilimleyin. Ekmek parçalarını köftelerin üzerine paylaştırın. En üste sarmısaklı yoğurdu gezdirin. Servis yapmadan önce bir tavada tereyağı, pul biber ve naneyi kızdırıp kebabın üstüne dökün. Bekletmeden sıcak sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları