‘Vatandaş sen de kese al’

MASANIN üstünde Türkiye telefon haritası. Haritaya yaklaşık otuz milyon telefon işlenmiş. Haritada sürekli ışıklar yanıp sönüyor. Görüşmeyi işaret eden ışıklar.

Haberin Devamı

Bütün Türkiye izleniyor, bütün telefon görüşmeleri takip ediliyor. Bazıları yargı kararıyla dinleniyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük skandallarından biri. Telefon dinlemelerinin normalmiş gibi kabul edilmesi ve bunun herkes tarafından bilinmesinin ardından ortaya şimdi de bu skandal çıkıyor.

Meclis’te dinlemeleri araştırmak üzere kurulan komisyon üyelerinden CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger haklı olarak feryat figân halde:
“Bütün Türkiye’de telefon trafiği olduğu gibi izleniyor, o trafik içinde Emniyet İstihbarat ya da MİT dinleme izni için mahkemelere başvurduğunda, yargıçlar hemen izin veriyor. Skandal içinde skandal bu. Mahkemelere dinleme için başvuran her MİT ve İstihbarat görevlisi anında bu izni alıyor”.

Telefon trafiği izlendiği gibi, izleme izni üç ayda bir mahkemelerden yenileniyor.

Haberin Devamı

POTANSİYEL SUÇLUYUZ

Türkiye’deki dinleme trafiği içine girmeyen yok. Türkiye’de kaç telefon varsa, bunların birbiriyle yaptığı görüşmeler izlenebiliyor, istenen de dinleniyor. Bu durumda hepimiz potansiyel suçluyuz. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’ına kadar herkesin dinlenmesi teknik olarak ve fiilen mümkün.

Teknolojik olarak dinlemeyi önlemek mümkün değil ama hukuken bunun önüne geçmek mümkün. Devlet, hukuk, demokrasi vs. zaten burada işe yarıyor. Ama, şu sırada hak getire.

VAPURDA SATAR GİBİ

Meclis’te dinlemeleri araştırmak için kurulan komisyon, yasadışı dinlemeleri ve haberleşme özgürlüğünün ihlallerini kayda geçirmekle görevli. Bunları tespit edecek. Öneriler sunacak.

Komisyon başkanı AKP’li Zeyit Aslan ise başka bir çare buluyor. Vapurlarda mendil, kalem satar gibi, medyaya bulduğu çareyi anlatıyor:

“Şu elimde gördüğünüz telefon kesesine telefonunuzu koyarsanız dinlenmezsiniz”.

Kadifeden kesesi. Kaderde varsa dinlenmek, neye yarar üzülmek. Vatandaş sen de bir kese al, tak telefona, kurtul dinlenmekten. Çeşit çeşit kese var, allısı pullusu, tellisi, turnalısı.

Türkiye’nin en ciddi hukuk ve sosyal sorunlarından birine bulunan çare harika, kese! Tak keseyi, istediğinle, istediğin gibi konuş. İster aşk yap, ister alışveriş.

Haberin Devamı

Özel sektör uçmamış

ŞAŞIRIYORUM, 2012 verilerine baktıkça, hatta ayıplıyorum. Özel sektör yatırımları 2012’de yüzde 5 azalıyor. AKP’yi her fırsatta gözü kapalı destekleyen özel kesimin önemli bir bölümü, hem “Ekonomi uçuyor” diyor, hem yatırımlarda frene basıyor. Nasıl ayıplamazsınız.

Buna karşılık, kamu yatırımları geçen yıl yüzde 9 artıyor. İşsizlik en büyük darboğazlardan biri. AKP çare olarak, geçen yıl eğitim, sağlık, güvenlik başta olmak üzere, çeşitli kamu hizmetlerine toplam 300 bin kişi alıyor.

Aile bütçeleri geçen yıl fena hırpalanıyor. Sağlık harcamaları, hani o sağlık mucizesine rağmen, yüzde 9 artıyor. Eğitim harcamalarında artış ise yüzde 7. İkisi de yüksek oran.

Ekonomide asıl tehlike gelecek yıl. Gelecek yıl ikisi kesin, belki bir üçüncüsü olmak üzere, seçim yılı. Belediye seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin, belki genel seçim de sırada. Türkçesi, gelecek yıl bütçe delik deşik olmaya aday.


 

Yazarın Tüm Yazıları