Van Gölü sevdam

Yaşar Kemal’in "Dünyada Van, ahrette iman" sözleriyle övdüğü Van’ı görmeyi çocukken pek istiyordum.

Bu kenti görmeyi bu kadar çok istememin nedeni ise Van Gölü’nden başka bir şey değildi. Elazığ’da Hazar Gölü kıyısında kurulan kampa gittiğimde fazla yüzemediğimden midir nedir, gölde yüzmek benim hayalim olmuştu. Ve içimden bir ses "Van Gölü’nde yüzebilirsin" diyordu bana. Belki de buna inanmamın nedeni babamın "Deniz gibi göldür Van" demesiydi.

Yolda gölü ilk gören ağabeyim olmuştu ve sevinç çığlıklarıyla uyardı bizi. Gerçekten bizim küçücük dünyamızda bu koskocaman su birikintisi deniz olabilirdi. Ancak Van’ı bu kadar sabırsızlıkla beklemememin bir nedeni de önceki yıllarda kamp arkadaşlığı yaptığımız ve Van Bölge Müdürü’nün kızları olan Saime ve Füsun’u görecek olmamdı. Gerçekten bizi güler yüzle karşıladılar ve hemen Van Gölü konulu bir sohbet başladı. Sohbetimiz sürerken, bir yandan da sofra hazırlanıyordu. Sofraya geçer geçmez en yanıklarından bir tandır ekmeği aldım önüme. Biz çocuklar sarmısaklı yoğurtla süslenmiş olan Kürt köftesini yerken babam, yarmayla yapılmış ayran aşını tercih etti. Bizim yörede ayranlı çorba olarak anılan bu çorbayı gittiğimiz her yerde bulabilmek çok keyif vericiydi doğrusu.

indi etli ev döneri

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

12 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet hindi göğüs eti (Kemiksiz bonfile kısmından kullanabilirsiniz.)

á 1 yemek kaşığı domates salçası (Ketçap da kullanabilirsiniz.)

á 1 yemek kaşığı yoğurt

á 2 çay kaşığı tatlı hardal

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, kekik

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet kırmızı uzun dolmalık biber

á 1 adet yeşil dolmalık biber

Hindi etlerini bir et döveceğiyle ya da kavanoz altıyla iyice döverek bisküvi kalınlığına gelecek kadar inceltin. İsterseniz bu işlemi kasaba da yaptırabilirsiniz. Yoğurt, salça (ketçap da kullanabilirsiniz), hardal rendelenmiş kuru soğan, tuz ve karabiberi derin bir kaseye koyun. Kırmızı pul biber, kekik ve zeytinyağını iláve edip çatal yardımıyla iyice çırpın. Bu sosu hindi etlerinin her tarafına sürün. Eti bir kabın içine koyup buzdolabında en az 30 dakika bekletin. Dolmalık biberlerin saplarını kesip çekirdeklerini ayıklayın. Yıkayıp her birini uzunlamasına ikiye bölün.

Büyük boy bir buzdolabı poşetini, 50 santim boyunda streç filmi ya da alüminyum folyoyu mutfak tezgáhına serin. Üzerine, soslu hindi etlerinden birini yerleştirip bir parça kırmızı ve yeşil biberi yan yana koyun. Üzerine bir parça daha hindi eti koyup üzerine aynı şekilde biberleri yerleştirin. Üzerine bir parça daha hindi eti yerleştirin ve naylonu üzerine kapatarak paket yapar gibi sıkıca sarın. Hazırladığınız bu et paketini buzdolabının derin dondurucusunda en az 5-6 saat ya da 1 gece bekleterek donmasını sağlayın. Pişireceğiniz zaman paketin üzerindeki naylonu çıkardıktan sonra yaklaşık 2-3 dakika bekleyin ve çok keskin bir bıçakla ince dilimlere ayırın. Et dilimlerini çok az sıvıyağ koyduğunuz teflon tavada sürekli karıştırarak ve orta ısılı ateşte 10-12 dakika kadar kavurun. Haşlanmış spagettiyle karıştırın ya da pilav, patates kızartması eşliğinde servise sunun.

avuçlu cevizli pasta

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 2 paket toz kremşanti

á 2 su bardağı soğuk süt

á 30 adet bebe bisküvisi

á 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

á 3 adet orta boy havuç

á 3 yemek kaşığı toz şeker

á 1 paket vanilya

Üzeri için;

á 4 adet orta boy havuç

á 8 yemek kaşığı toz şeker

Bisküvileri fındık tanesi büyüklüğünde parçalar elde edecek şekilde parçalayın. 3 adet havucu rendeleyip orta boy bir tencereye alın. Üzerine 3 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar pişirin. Soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, 2 paket kremşanti ve 2 su bardağı soğuk sütü derin bir kaba aktarıp katılaşıncaya kadar çırpın.

Üzerine dövülmüş ceviz içi, vanilya, havuç ve kırılmış bebe bisküvisini ekleyip karıştırdıktan sonra buzdolabında en az 1 saat kadar bekletin. Üzeri için; 4 adet rendelenmiş havuç ve 8 yemek kaşığı toz şekeri orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 10 dakika pişirip soğumasını bekleyin. Diğer taraftan, en az 35-40 santim uzunluğunda alüminyum folyoyu tezgáha serin. Soğumuş havucu kağıdın her tarafına yayıp üzerine kaşığın tersiyle bastırın. Kremşantili bisküvili karışımı havuçlu karışımın ortasına uzunlamasına gezdirin. Folyoyu kalın rulo şekline getirip iki tarafını sıkıştırdıktan sonra buzlukta 3 saat kadar bekletin. Buzluktan çıkarıp birkaç dakika bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları