Unutmak...

Son zamanlarda belli bir yaşta olduğum için her şeyi biraz unutmaya başladım.

Annem sık sık ‘‘Yine ne düşünüyorsun Pako?’’ diye soruyor.

Bilsem...

Babam ise ‘‘Duvara bakıp niye duruyorsun orada yine?'' diye seslenince, bir şey için orada olduğumu hatırlıyorum ama, niye orada olduğumu hatırlayamıyorum.

Mamo da benim gibi...

Mamo, Andree annemin annesi.

Bembeyaz saçlı, renkli boncuk boncuk gözleri, bir yaşlı melek kadar güzeldir o.

Asıl adı bu değil, ama herkes ona ‘‘Anne’’ anlamında ‘‘Mamo’’ diyor, ben de öyle söylüyorum.

O da unutuyor zaten.

İkimiz kimi zaman birbirimize öyle bakıp bakıp duruyoruz. Anlıyorum ki o unuttu yine.

Geçen gün beni görünce ‘‘Oooo mösyö...’’ dedi.

Ben de Gorbi'ye ‘‘Bu unutuyor ulan... Ben mösyö değilim, sandı ki mösyöyüm...’’ dedim.

Gorbi salak...

Eskiden yemeğin yerini bulmak için beni izlerdi, her şeyi unuttuğum halde hálá beni izliyor.

Buzdolabı yerine gardırobun önünde bekledik kaç saat, ben önde o arkamda.

*

Unutmak...

Aslında iyi bir şey.

Özellikle acı çeken insanların en büyük destekçisidir diye düşünüyorum; unutmak...

İnsanlar olsun, köpekler olsun ya unutmasalardı; o sevdikleri ama kaybettikleri şeyleri.

Ya ben şimdi uzaklarda yaşayan kardeşim Harry'yi, geçen sene kaybettiğimiz Rok'u ilk günkü gibi özleseydim, onları o ilk günkü gibi arasaydım.

İyi ki biraz unuttum.

*

Unuttum o karşı ormanda yaşayan, kendisi açken yavrularına bulduğu ekmekleri taşıyan Beyaz'ı...

Sadece sesini duyduğum, uzaklarda bir yerden her gece ağlayarak yardım isteyen o köpeği...

Bir gece sesi gelmedi.

Unuttum birçok şeyi.

Mamo'nun gözlerinde de o unutmanın belirtisi var.

Benim gibi belli ki acı çekiyor, ama acıların nedenlerini bir bir unutmuş gibi.

Neyse...

İnsan, ya da köpek...

Hiç fark etmiyor.

Acı çekiyoruz, unutuyoruz.

Ama her unutulan acının izi yüreklerimizde çizikler bırakıyor.

Bunun adına ‘‘yaşlanmak’’ diyorlar belki...

Keyifli Kediler Pansiyonu

Tatile gideceksiniz ama aklınız evde bırakacağınız kedinizde mi kalıyor? Sevimli dostunuzu da tatile göndermeye ne dersiniz? Keyifli Kediler Pansiyonu, sahipleri tatile giden kedilerin misafir edildiği bir ev. Betül Karaca, çocukluğundan beri kedilere çok düşkün ve evinde ağırladığı kedilere bakmak için bütün gün evden dışarı çıkmıyor.

Betül Karaca, çocukluğundan beri kedilere çok düşkün. Hayatının her döneminde bir kedisi olduğu için de hep bahçe katında oturmayı tercih etmiş. Sokaktaki kedileri ameliyat ettiren ve zaman zaman hayvan barınaklarına maddi destekte de bulunan Karaca, Keyifli Kediler Pansiyonu'nu geçen sene açmış. Kedi sevgisine tanık olanlar tarafından pansiyon açmaya ikna edilen Karaca, yurtdışında bu tür yerlerin çok yaygın olduğunu söylüyor.

Pansiyonda şu anda dört kedi konaklıyor. Betül Karaca, aynı anda en fazla beş kediyi misafir ediyor ve sadece aşılı kedileri kabul ediyor. Ameliyatsız olan dişi ve erkekler çiftleşmemeleri için ayrı tutuluyor. Kediler burada kendi evlerinde gibi özgürce dolaşma imkanına sahipler. Belirli bir odada tutulmuyorlar. Evin çeşitli yerlerinde sepetler, yataklar var ve kediler istedikleri gibi gezip oynuyorlar.

Betül Karaca, evde oturmayı çok seviyor ve resimle uğraştığı günlerini kedilerle paylaşmaktan son derece hoşnut. Kedi psikolojisi üzerine birçok kitap okuyan Karaca, kavga eden kedileri de sonunda arkadaş yapmadan evlerine göndermiyor. Keyifli Kediler Pansiyonu'nun günlük ücreti 10 milyon TL. Tel; 0216 362 74 74

Kediler internetten izlenecek

Keyifli Kediler Pansiyonu'nun internet sitesi www.keyiflikediler.com, şu anda yapım aşamasında. Site açıldığı zaman pansiyona kedilerini bırakanlar, webcam sayesinde kedilerini izleyebilecekler.

PAKO’ya mektuplar

James Bond, 1995-2004

Nereden başlasam, nasıl anlatsam...Benim minik oğlum Bond asla anlatılmayacak kadar özel, yaşanılması gereken bir köpekti. Di'li geçmiş zamanla yazmak o kadar acı veriyor ki. 95 senesinde Moskova'da şampiyonlar şampiyonu babasına aşık olup, özel sipariş vermiştik. Geldiğinde 3 aylıktı ve 28 kiloydu. 80 kiloluk bebek ruhlu bir dev olduğunda bile kucağımda oturmaya devam ederdi. Sekiz buçuk yılı paylaştık onunla. Ne yazık ki çok çabuk bir şekilde akut böbrek yetmezliğine yenildi. Koca oğlum, minik bebeğim melek oldu. Koskaca bir Bond devri kapandı. Canım oğlum, bize yaşattığın mutluluklar için teşekkür ederim.

Seni çok seven ve her zaman kalbinde taşıyacak olan annen.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Kuşlarda gaga uyuzu çok yaygındır

9 aylık bir muhabbet kuşum var. 2 hafta önce gözünün etrafında kabuklu beyaz bir kabarıklık oluştu. Mantar ilacı sürdüm ama geçmedi. Aynı zamanda halsizleşti, neşesi kaçtı ve konuşmayı azalttı. Çok sık ve hızlı nefes alıyor. Hastalığı ne olabilir?

Kafes kuşlarında baş bölgesinde, göz ve gaga etrafında ve ayaklardaki deride beyaz veya gri kabuklu bir şişkinlikle belirginleşen uyuz hastalığına çok sık rastlanır. Gaga uyuzu da denilen bu hastalığı kuşlar kontak yoluyla birbirlerinden ya da yumurtadan çıktıklarındaki enfekte kafes ortamından alırlar. Stres ve bağışıklık sistemini zayıflatan faktörler hastalığın ortaya çıkmasını hızlandırır.

Hastalığın ilerlediği durumlarda tırnaklar da dahil olmak üzere, derinin hemen hemen tüm tüysüz yerlerinde bu tarz beyaz kabarık kabuklu bölgeler oluşur. Tüylerde dökülme ve halsizlik gibi belirtiler de hastalığın şiddetine göre ortaya çıkabilir. Tedavi edilemeyen durumlarda gaga ve tırnakta anatomik yapı bozuklukları şekillenebilir.

Beyaz kabuklu bölgeden alınan deri kazıntısının incelenmesi sonucunda uyuz etkenleri teşhis edilir. Hastalığın tedavisinde damla, pomat, enjeksiyon ya da ağızdan alınan spesifik uyuz ilaçları kısa sürede olumlu sonuç verir.

Hastalığın tekrar ortaya çıkmasını engellemek için kafesin su ve yem kaplarının, kafesteki oyuncakların ve diğer aksesuvarların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Kafeste kullanılan malzeme dezenfeksiyona uygun değilse, atılıp yenileri alınmalıdır.

Pako pano

Kahve'nin biri erkek, dördü dişi 5 yavrusuna yuva arıyoruz. Yavrular İzmirli ama istenilen yere gönderebiliriz.

(0532 422 06 46)

Sahibi tarafından sokağa atılmış 3 yaşındaki çok uysal dişi Terrier cinsi köpeğe acil yuva arıyorum. (0216) 354 93 13.

Ankara Oran Turan Güneş Bulvarı'nda bulduğumuz 5-6 yaşlarında eğitimli, yeşil sırt tasmalı Terrier cinsi köpeğin sahibinin Çınar Sitesi yöneticiliğine müracaat etmesini bekliyoruz. (0312) 491 44 61; (0542) 312 90 04.

İki dünya tatlısı 10 aylık kedi yuva arıyor. Tüm aşıları ve ameliyatları yapılmıştır. (0535) 770 70 36.

Anne Labrador-Retriever, baba Golden Retriever. Son dört yavru için lütfen arayın. (0282) 231 30 23.

Ortaköy Pazarı'nın kurulduğu yerde terk edilmiş Chow Chow cinsi bir köpek var. Ona evini açacak bir aile arıyorum. (0532) 770 88 94.
Yazarın Tüm Yazıları