Ülker, Kalbim Benecol’e ’sosyal sorumluluk projesi’ gibi sarıldı

NİSAN ayı ortaları, Ankara... Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) genel kurulu var... Danone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray’a kolesterol düşürmeye yardımcı yoğurtlarını sordum:

Kolesterol düşürmeye yardımcı yoğurtlarınız raflarda yok, neden?

-Üretimi durdurduk. Çünkü, daha fabrikadan çıkarken yarısını çöpe atıyorduk.

Neden?

-Reklam Kurulu, kolesterol düşürmeye yardımcı yoğurtları tanıtan reklamlarımızı sıkça durdurdu, sınırlar koydu. Bu yüzden rafa koyduğumuz ürünümüzün ancak yarısını satabiliyorduk.

Serpil Timuray’ın Türkiye’de fonksiyonel gıdaların pazarda tutunabilmesi konusundaki umudu Ülker’deydi. Ülker Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü’ye laf attı:

İnşallah Ülker pazarı oluşturur, biz de yeniden piyasaya gireriz.

Aradan 2-2.5 ay geçti, Ülker Grubu, fonksiyonel gıdalarından kolesterol düşürmeye yardımcı "Kalbim Benecol" serisi için harekete geçti. Hedefine Türkiye’de kolesterol bilincini artırmayı koydu.

Bu amaçla, bitkisel stanol içeren Benecol’ü üreten Raisio Benecol Ltd.’nin Turku’daki (Finlandiya) merkezinde 2007 başlarında dinlediğimiz Başkan Yardımcısı Ingmar Wester’i Türkiye’ye getirip, konuyu yeniden gündeme taşıdı.

Benecol formülünü geliştiren Wester, ürünün kolesterolü düşürmeye yardımcı olmasının yanısıra, trigliserit konusunda da olumlu etkilerinin ölçüldüğünü anlattı.

Mehmet Tütüncü, "Kalbim Benecol" serisinin üretim ve pazarlamasına geçen iki yılda toplam 15 milyon YTL yatırdıklarını vurguladı.

Bu harcamanın karşılığı alınabilmiş miydi? Tütüncü, açık yüreklilikle yanıtladı:

 Zaten bu sürede bizim Kalbim Benecol serisinde kár beklentimiz yoktu.

- Danone, kolesterol düşürmeye yardımcı yoğurt üretimini durdurmak zorunda kaldı.

 Biz ürün yelpazemizde yoğurt, margarin, süt ve içecek var. Bunları rafta tutacağız.

- Kár etmemek pahasına mı?

 Bunları pazarda oturtmak Ülker için ’sosyal sorumluluk projesi’ne dönüştü. Tüketici sağlıklı, mutlu, uzun hayat istiyor. Burada fonksiyonel gıdalar öne çıkıyor. Bu konuda görev de Ülker’e düşüyor.

Dünya 105 milyar dolarlık "fonksiyonel gıda" tüketiyor. Türkiye’de bu rakam 90 milyon YTL’de kalıyor. Kolesterol düşürmeye yardımcı ürünlerin cirosu 8 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.

Ülker ısrarla, "Türkiye’de 3 yetişkinden biri kolesterol sorunu yaşıyor. Günde 2 gram Benecol tüketin" çağrısı yapıyor.

Bu "Benecol" denen şey, siyasi gerginliğe, "Ergenekon şoku"na da iyi gelir mi acaba?

Şaka bir yana, Ülker’in çağrısını tartışmakta yarar var...

Siirt Cumhuriyet İlköğretim Okulu destek bekliyor

ÇELEBİ Holding’in temelini oluşturan Çelebi Hava Servisi A.Ş.’nin 50’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle Anadolu’daki 50 öğretmenevi ve köy okulunun lojmanını yapma-onarma programını duyurmuş, bundan yazımda da söz etmiştim.

Bu yazı üzerine Siirt Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğretmenlerinden birinden mesaj aldım: "Okulumuzdaki 1200 öğrencinin tamamına yakınının maddi durumu çok kötü. 50 öğretmenin görev yaptığı okulumuza ilgi gösterin, maddi, manevi yardımda bulunun. Kitap, giyecek gönderin."

Birileri başına dert açmasın diye adını vermediğim öğretmenin çağrısına kulak veren çıkar mı?

Ağrı’dan gönderilen vali Malatya’yı yönetemez mi

GEÇEN hafta cumartesi sabahı Malatya Eğitim Vakıfı’nın (MEV) organizasyonu çevrevesinde Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk’un davetiyle Susesi’nde kahvaltıdayız...

Birara Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, MEV Başkanı Şaban Taçyıldız, Polisan’ın patronu Necmettin Bitlis, ANAP döneminin önde gelen isimlerinden Galip Demirel’in de bulunduğu masaya uğradım. Masadakilerden biri Galip Demirel’in İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğu günlerden anı aktardı.

22 Aralık 1986’da dönemin Ağrı Valisi Kutlu Aktaş, Malatya Valiliği’ne atanır. Şimdinin MEV Başkanı Şaban Taçyıldız, Galip Demirel’i arar:

 Abi, Malatya’ya gönderecek başka vali bulamadın mı?

- Neden?

 Ağrı Valisi Malatya’ya ne getirecek?

- Ya ne yapacaktık?

 İstanbul, İzmir veya Bursa’dan bir vali gönderseydin, oralardaki vizyonu Malatya’ya taşısaydı.

Galip Demirel güldü:

- Sen hiç merak etme Şaban. İlerde göreceksin, Kutlu Aktaş, İstanbul’a vali olacak.

Anı aktarıldıktan sonra Şaban Taçyıldız ekledi: "Galip Abi’nin bir bildiği varmış. Kutlu Aktaş, Malatya’da çok güzel bir dönem geçirdi. Sonra İzmir ve İstanbul’da da valilik yaptı. Üstelik İçişleri Bakanı bile oldu."
Yazarın Tüm Yazıları