Tüzmen’den ’2 milyar dolarlık’ teşekkür

TELEKOMÜNİKASYON Kurumu’nun (TK) Türkiye’deki 18-19 milyon cep telefonunu kayda aldığı günlerde MOBİSAD’dan bir açıklama geldi: "Cep telefonunda şimdi de ’kayıtlı kaçakçılık’ başladı..."

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun’un açıklaması, sayfamızda yer aldı ama gündem yoğunluğu içinde işin üzerine gitmeyi ihmal ettik. Birkaç gün sonra özel sektörün önde gelen gruplarının yönetiminde bulunan bir büyüğüm aradı: "Yanımda MOBİSAD Başkanı Murat Dursun var. Ülkemizin milyon dolarları birilerinin cebine gidiyor. Murat Bey’in elinde belgeler de var, görmen lazım."

Randevulaştık, Murat Dursun, elinde kapsamlı bir dosyayla geldi, konuya faturaları da göstererek en basit örneklerle girdi: "Bu fatura gerçek değeri 100 Euro olan bir cep telefonuna ait. Ama bakın burada 10 Euro yazıyor. Yani bu telefon onda biri fiyata Türkiye’ye getirilmiş."

Ben, "Ne güzel, demek bu kadar ucuza almayı başaran ithalatçılar var" diyecekken, Dursun kesti: "İthalatçı o telefona gerçekten 100 Euro ödüyor. Ancak, bir başka şirket üzerinden 10 Euro’luk ikinci fatura kestiriyor. Türkiye’de gümrüğe de bu faturayı ibraz ediyor. Böylece yüzde 41.6’dan 41.6 Euro vergi ödeyecekken 4.16 Euro vergi ödüyor."

Dursun
, sadece 2005 aralık ayında bu şekilde, yani kimi beşte biri, kimi onda biri fiyat üzerinden düzenlenmiş faturalarla getirilen cep telefonu sayısının 200 bin olduğunu vurguladı.

Telekominükasyon Kurumu da, ithal edilen cep telefonu cihazlarının değerine bakmadan kayda alıyordu. Böylece birileri ’kayıtlı kaçakçılık’ düzenini kurmuştu. Dursun’un verdiği belgelerle "kayıtlı kaçakçılık" konusunu yazdım. Çok sayıda mesaj aldım. Kimileri "Millete pahalı cep telefonu satmak isteyen dev kuruluşların oyununa geliyorsun" diyordu.

Gümrükler alarma geçti, İstanbul Gümrük Başmüdürvekili Selahattin Aldemir aradı: "Gördüğümüz kadarıyla ’kayıtlı kaçak’ gelen cep telefonu sayısı o kadar yüksek değil. Ancak, artık ’referans fiyat’a geçtik. Kimseye göz açtırmıyoruz."

Arkasından Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin devreye girdi: "Cep telefonunda ’kayıtlı kaçakçılık’ yapanlardan en az 15 milyon dolar ceza alırız. Ama iş bitmiş değil."

Aradan biraz zaman geçti, bir akşam Murat Dursun uyardı: "Cep telefonu ithalatı yapan 10 şirketin temsilcileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, tutuklananlar da varmış."

İstanbul Gümrük Başmüdürvekili Aldemir’le konuştum, doğruladı: "Suç duyurusunda bulunduklarımız arasında Telekomünikasyon Kurumu’nda çalışanlar da var."

İşin arkası çorap söküğü gibi geldi, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, pazartesi duyurdu: "Cep telefonu olayının üzerine gittik. 1 milyar dolarlık vergi kaçağının önünü kestik. Sorumlu şirketler 1 milyar dolar ceza ödeyecek."

Tüzmen
, basın toplantısı biter bitmez beni aradı. Yanında başta MOBİSAD Başkanı Murat Dursun ve sektör temsilcileri de vardı: "Yazılarınız kıvılcım oldu, arkadaşlarımız çok iyi çalıştı. 2.5 milyon cep telefonu düşük fiyat beyanıyla girmiş. Ülkemizin 2 milyar dolarını kurtarıyoruz. Size de teşekkür ediyoruz."

2.5 milyon cep telefonu... Kurtarılan 2 milyar dolar...

Turkcell’de yine Akpınar çıkar mı

ÇUKUROVA Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in iki bankasını kaybetmesine karşın dünya devi haline getirdiği Turkcell’in yönetiminde etkin kalabileceği formül bulmasına MV Holding’in patronu, Turkcell’in yüzde 6 hissedarı Murat Vargı’nın "şapkadan tavşan çıkardı" yorumu yine gündemde...

Çünkü, Turkcell İletişim’in Rus Alfa Grubu’nun ortaklığı sonrasındaki ilk genel kurulu 28 Nisan Cuma günü yapılacak. Turkcell İletişim’in 7 kişilik yönetim kurulu, cuma günü şöyle paylaşılacak:

* Çukurova Holding (2), Rus Alfa Grubu (2), TeliaSonera (2), bağımsız üye (1).

Yönetim belirlenirken, Alfa ile Çukurova’nın yüzde 51’ine sahip olduğu Turkcell Holding adına verecekleri karar etkili olacak. Alfa ile Çukurova, Turkcell Holding’deki yüzde 51’lik payı, yurtdışında kurdukları bir başka holding üzerinden yönetiyor.

Genel kurul sonrasında Turkcell İletişim’in yönetim kurulu karmaşıklaşacak. Karamehmet’in Rusları ne kadar ikna edebildiği, genel kurul sonrasındaki gelişmelerden daha iyi anlaşılacak.

Son dönemde Turkcell İletişim’de Çukurova’nın başlattığı "yönetimi değiştirme" operasyonu, şimdilik Karamehmet’in "Rus desteğiyle daha güçlü olduğunu" gösteriyor. Turkcell İletişim Genel Müdürü Muzaffer Akpınar da, "ekibimi yediniz" tepkisiyle istifaya hazır duruyor.

Ancak, Alfa Grubu ve TeliaSonera, abonesi 29 milyona dayanan Turkcell’de Akpınar’ın kalmasını istiyor. Onların bu isteği, Karamehmet’i de, "Benim Muzaffer Akpınar’la sorunum yok" noktasına getirmiş bulunuyor.

Şimdilik ibre "Bir yıl daha Akpınar’la devam" formülünü işaret ediyor. Ancak, bu formülü Akpınar kabul eder mi, o da 28 Nisan’dan sonra görülecek...
Yazarın Tüm Yazıları