Önümüze konulan yemeği beğenmediğimizde "Tatsız tuzsuz olmuş" deriz.
Tuz yemeğin lezzetinde bu kadar belirleyici rol oynar yani. Peki, biz mutfaklarımızın en vazgeçilmez malzemelerinden biri olan tuz konusunda yeteri kadar hassas davranıyor muyuz? Araştırmalar bu sorunu cevabının "Hayır" olduğunu ispatlar nitelikte. Çünkü pek çoğumuz market raflarından tuz alıp sepetimize atarken aldığımız tuzun niteliğine hiç bakmayız. Şimdi, "Aman canım, alt tarafı tuz değil mi?" dediğinizi duyar gibiyim. Oysa yemeklerimizde en çok kullanılan malzeme olması nedeniyle, tuzun ne tuzu olduğuna çok dikkat etmemiz gerekir. Tuzun çıkarıldığı yer de üretiliş biçimi de kalitesini belirlemekte önemlidir. Ülkemizde piyasada satılan tuzun büyük bir kısmı deniz ve göllerden elde edilir. Bu yüzden de tuzun elde edildiği göl ya da denizin temizliğinden tutun da kurutulduğu yere kadar bütün üretim aşamaları tuzun sağlıklı olup olmadığını belirler. Elbette ki tuzu elverişli şartlarda çıkaran ve daha sonra sağlıklı koşullarda üreten birkaç bilinçli firma vardır ama "Nasıl olsa önem verilmiyor" diye sağlıksız koşullarda üretim yapan, kirli olduğu için tuz çıkarılmaya elverişli olmayan yerlerden tuz çıkarıp piyasaya süren pek çok üretici de piyasadadır. Bir başka önemli husus da örneğin Japonya’da bilinçli tüketiciler tarafından bol miktarda tüketilen kaya tuzunun, ülkemizde pek tanınmıyor olmasıdır. Kaya tuzu gerek yapısı gerek üretiliş biçimi bakımından çok daha sağlıklı olmasına rağmen pahalı olması nedeniyle tercih edilmemektedir. Oysa kullananlar bilirler, daha az miktarda kaya tuzu kullanılarak istenen tat yakalanabilir ve bu yüzden de kaya tuzu tahmin edildiğinden daha ekonomiktir.
Gazel böreği
Malzeme listesi
Hamuru için;
á 4 su bardağı elenmiş un
á 1,5 su bardağı su
á 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için;
á 250 gr orta yağlı kıyma
á 2 yemek kaşığı bitkisel margarin
(Sıvıyağ da kullanılabilir.)
á 2 adet orta boy haşlanmış patates
á 2 adet orta boy soğan
á 1 demet maydanoz
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 su bardağı buğday nişastası
Üzeri için;
á 1,5 su bardağı sıvıyağ
(Eritilmiş margarin de kullanılabilir.)
á 1 adet yumurtanın sarısı
Hamuru hazırlamak için; un, su ve tuz derin bir kaba aktarılıp yoğrularak kulakmemesi kıvamından daha katı bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparılıp üzeri nemli bir bezle kapatılır. Yarım saat kadar dinlenen bu bezelerin üzerine nişasta serpiştirilir. Bezeler 40-45 çapında yufkalar elde edilecek şekilde açılır ve sofra bezinin üzerine serilir. Böreğin iç harcının hazırlanması için; yağ geniş bir tavaya koyulup yemeklik doğranmış soğanlar tavaya aktarılır. Karıştırılarak sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine kıyma ilave edilir. 5-6 dakika daha sotelendikten sonra üzerine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilir ve 8-10 dakika daha pişirilir.
Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz da eklenip ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır. Dinlenmiş olan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılıp üzerine yağ gezdirilir. Yufkaların yarısına aynı işlem uygulanır. (Yufkalar tepsiye büyük gelirse buruşturularak yerleştirilir.) Yufkaların yarısı bittiğinde, hazırlanan iç harcı yufkanın üzerine yayılır. Yufkalar aralarına yağ sürülerek üst üste serilir. En üstteki yufkanın üzerine, kaşık yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Börek 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra kareler halinde kesilir ve bir köşesinden diğerine çapraz kesilerek börek dilimleri üçgen şekline getirilir. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirildikten sonra servise sunulur.
Hindistan cevizli kağıt keki
á 3 adet yumurta
á 1,5 su bardağı pudraşekeri
á 1/2 su bardağı sıvıyağ
á 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
á 1 su bardağı hindistan cevizi
á 1,5 çay kaşığı karbonat
á 3 su bardağı un
á 1 paket vanilya
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılır. Üzerine pudraşekeri koyulup mikserin yüksek devriyle, 3-4 dakika, karışım beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ eklenip 2-3 dakika daha çırpılır. Krema ilave edilip tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırılır. Son olarak, vanilya, karbonat, hindistancevizi ve un da katılıp malzemeler iyice özleşinceye kadar karıştırılır. Böylece katı muhallebi kıvamında bir kek hamuru elde edilmiş olunacaktır. Mafin kalıpları oda sıcaklığında yumuşamış margarinle iyice yağlanır ya da kağıt kalıplar hazırlanır. Hazırlanan hamur kaşıkla kalıpların yarısına gelecek şekilde (üzerlerinde kabarma payı bırakılarak) doldurulur. Yaklaşık 12 adet mafin, kağıt kek yapılabilir. Kekler 5 dakika önceden ısıtılıp 200 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Bir kürdan sokularak pişip pişmedikleri kontrol edilir. Eğer kürdan temiz çıkarsa kekler pişmiş demektir. Fırından çıkarılır ve soğuyunca kalıplarından alınıp soğuk olarak servise sunulur.
Not: Bu kekin içine kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış ayva katılabilir.