Turizm eğitimi özendirilmeli

TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kuruluşunun iki önemli olayının çocuklara ve gençlere emanet edilmesi, nesilleri hedef alan, eşi olmayan bir öngörüdür. Oluşturulan bu taşıyıcı sistem içersinde gençlerimizi aramızda daha çok görmek; ülke ekonomisi kadar, turizm ekonomisinin gelişimi için de önem taşıyor; gençlerimiz bu konuda her desteği hak ediyorlar.

TÜROFED olarak hedefimiz işletmelerimizin çevre dostu olduğu kadar çalışanların da dostu olmasıdır. Hükümetimiz tarafından geçen hafta bizim de üzerinde durduğumuz, desteklediğimiz bazı önerileri de kapsayan yeni bir istihdam politikası açıklandı. Gençlere ve kadınlara öncelik veren yeni istihdam paketinin bu yolda getirdiği imkânlardan daha çok yararlanılması bazında bazı önerilerimizi paylaşmak istiyorum.

Aranan kişiler olmalılar

Öncelikle ATİD olarak üniversitelerimizle gençlerimizin turizm eğitimine yönlendirilmesi, özendirilmesi için bir proje başlatmanın hazırlıklarını yaptığımızı buradan duyurmak istiyorum. Turizm eğitiminin çok yönlülüğü ve iş bulma imkânları konusunda kamuoyunu aydınlatmak ve tercihlerde turizm bölümlerinin seçimini tekrar ön sıralara taşımayı amaçlayan bu projemiz ilgi duyan tüm kurum ve kuruluşların katkısına açık olacaktır. Amacımız gençlerimizin turizm sevgisi ve heyecanı ile yetişmeleri ve işlerini bu anlayışla yapmalarıdır. Ayrıca üyesi bulunduğum Mesleki Yeterlilik Kurulu çalışmalarının tamamlayıcı bir sonuca varmasında eğitim gören gençlerimizin mesleki yeterlilik tablosuna hak ettikleri yerden girmeleri ve aşamaları tamamlamaları konusunda da bir çabanın içinde olacağım.

Şenlikler ilerleyecek

Bu yıl yaşadığımız iki olaya değinmeden geçemeyeceğim. 2010 Avrupa Kültür Başkentleri projeleri kapsamında Duisburg’da “Melekler Seni Dinler” ve “Uyu Güzel Bebeğim” adlı ninnilerini yorumlayan Leyla Gencer Çocuk ve Gençlik Operası Yöneticisi İpek Böler’in başarısının en belirgin ölçüsü festivale “Melekler Seni Dinler” adının verilmesiydi. Daha önce sağladığımız bir başka başarı da Koro şefi Doç. Dr. Ahter Destan yönetiminde, Belçika’da Türkiye yi temsil eden Ankara Devlet Çoksesli Çocuk Korosu’nun “Yılın Korosu” unvanına layık görülmesidir.
Ankara Valisi Sayın Alaaddin Yüksel’in, “Önümüzdeki zaman diliminde önceki yıllarda bütün dünya ülke çocuklarıyla Ankara’da gerçekleştirdiğimiz çocuk şenliklerini, daha ileri noktalara götüreceğiz. Bütün dünya çocuklarıyla burada buluşmaya, onlarla kucaklaşmaya sevgi çiçekleriyle dünyanın aradığı barışı onlarla sağlamaya kararlıyız” ilkesi kapsamında hareket edilen yeni bir çocuk ve gençlik turizmi anlayışına ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum.

Çocuk erkil yapılanma

Daha önceki bir yazımda tatil yerlerinin seçiminde çocukların rolüne ve turizmde çocuk erkil bir yapılanma olduğuna değinmiştim. Şimdi de İnternet ve benzeri ortamlarda tüm dünya ile irtibat halinde gençlerimiz için ilköğretim aşamasından itibaren yaratıcı bazı öneriler, bilgiler ve destekler hazırlamasını gündeme getirmek istiyorum.
Gençlerimize ulaşımın sağladığı kolaylıklardan yararlanmalarını hatırlatmak; bu alanda çalışan seyahat acentelerinin imkânlarını kullanmaya, onları trenlerle gençlik turlarından (interrail) yararlanarak vize istemeyen ülkelerden başlayan bir açılıma davet etmek istiyorum. Bu seyahatler geleceğin yöneticilerine şimdiden dünya çapında dostlar, dostluklar kazandırmaya, bu temele dayanan yeni iş imkânları oluşturmaya başlayacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları