Paylaş
25 ili kapsayan, olabildiğince zahmetli bir o kadar keyifli Türkiye gezimizin son durakları Trakya illerinde seçmenin nabzını yoklamaya, “Türkiye ne istiyor” sorusuna yanıt aramaya çalıştık. Köylü, esnaf, memur ve işçi oy kullanmak için karar vermiş ama rengi nedir, belli etmiyor.
Nedense vatandaşın oyunu açıklamaktan imtina ettiği görülüyor.
Bu nedenle anketlerin seçime ilişkin tahminleri bize ‘çok bir şey’ ifade etmiyor.
Trakya ile ilgili birçok kitabı bulunan yazar-araştırmacı Nazif Karaçam “Trakya kararını vermiş; halk kendisine benzeyeni seçecek. Bu 65 yıldan beri böyle oluyor” diyor.
Trakya’da laik ve modern kesimler CHP’ye oy verirken, muhafazakar ve geleneksel sağ parti oyları AKP’ye gidiyor... Trakya göç alıyor; hem Anadolu’dan hem de Edirne ve Kırklareli’nden, sanayinin bulunduğu Çorlu ve Çerkezköy’e... Sosyal yapı giderek bozuluyor. İktidar, Trakya’yı İstanbul’un arka bahçesi olarak görüyor. Buna ne su yeter, ne de altyapı...
Trakya’nın 1. sınıf tarım arazilerine kurulan Angus çiftlikleri, durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya çıkartmıyor mu?
Sonuç, Trakya’daki toplam milletvekilliği için AKP ‘sıkıntılı’, CHP ‘umutlu’ ve MHP de ‘heyecanlı’...
Kırklareli’ne AKP yükleniyor
MÜLKİYELİ Mehmet Kesimoğlu, CHP’den 2002’de milletvekili seçilmiş ancak 2007 öncesinde Baykal’a dönük eleştiri ve önseçim istediği için listeye konulmamış. Çizik yedikten sonra örgütle ilişkisini kesmemiş ve bu seçimde getirilen önseçimle listenin başına yerleşmiş; milletvekili Av. Turgut Dibek ile Lüleburgazlı mimar Turabi Tayan da 2 ve 3. sıraya gelmişler. CHP iki milletvekilliğini yine garanti sayıyor. Nüfus, siyaset ve ekonomik yönden ağırlığı Kırklareli’nin önünde olan Lüleburgaz’da Tayan’ın 3. sıra adaylığı için Kesimoğlu, “Tulum çıkarmak için %70 şansları olduğunu” öne sürüyor.
‘DEVLET BAŞKANI TOPBAŞ’
AKP’nin listesinde Başbakan’ın iki yakını yer alıyor. Adayların biyografileri hayli zengin. 1. sıradaki Pınarhisarlı Av. Şenol Gürşen, Başbakan Erdoğan’ın avukatlarından.
(Geçen hafta Deniz Seki konseriyle kampanyaya destek verdikten sonra kente gelen Kadir Topbaş’ın gezisi, Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti’nin gazetesinde ‘İstanbul Devlet Başkanı Kırklareli’ndeydi!’ başlığı ile verilmiş. Gazete AKP’nin haberleriyle dolu. Aynı gün CHP’li Kırklareli Belediyesi’ndeki operasyon sonucu tutuklanan 8’i belediyeci olan 15 kişi 61. günün sonunda yapılan itirazlar üzerine tahliye edilmişler.)
2. sıradaki aday, Vizeli inşaat mühendisi Şaban Erden, DLH, Azot Sanayi, Tügsaş ve TOKİ’de üst düzey görevlerde bulunmuş. İstanbul Büyükşehir’de 5 yıla yakın Fen İşleri Daire Başkanlığı; Kadir Topbaş’ın da 6 yıl Genel Sekreterliği’ni yapmış. Geçen nisan ayında da Projeler Dairesi Başkanlığı’na getirilmiş.
3. aday Şenol Volkan Göç, Lüleburgaz doğumlu (1980), Orman Mühendisi; bu dalda mühendislik ve müşavirlik hizmeti veriyormuş. İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca biliyormuş. Yerel basında “Göç’ün Longoz ormanları için neler yaptığını çok iyi biliyoruz” diye övülüyor.
‘Taşıma’ iki aday nedeniyle iki dönem milletvekilliği yapan Ahmet Gökhan Sarıçam liste dışında bırakılmış.
Kırklareli, referandumda %68 hayır oyuyla Tunceli’den sonra 2. sırada yer aldı.
Bu kadar güçlü adaylarla AKP Kırklareli’nde başarılı olabilir mi? İddia o ki, AKP Kırklareli’nden bir milletvekili çıkarabilir. Ancak MHP’nin Lüleburgaz’dan Av. Cemal Özbilen’i aday yapması AKP’nin işini zorlaştırıyor. Çünkü Özbilen, ANAP ve DYP’den 1983/2002 arasında 5 kez milletvekilliği yapmış, vatandaşa yakın bir isim olarak biliniyor.
Kırklareli’nde CHP 2, olursa, 1 milletvekilliği de AKP veya MHP’den birine gidebilir. ‘Cumhuriyetçilerin’ adayı gazeteci Halil Nebiler’i hatırlatmak gerek.
Tekirdağ’da sonucu göçmenler belirleyecek
TEKİRDAĞ, Başbakan’ın açıkladığı gibi Büyükşehir olur mu? Çorlu’nun nüfusu patlayarak 300 bine ulaştı. Bunun üçte bir oranındaki nüfusuyla da komşu Çerkezköy var. Anadolu’dan başka Trakya’dan da göç alıyorlar. Nitekim, Edirne’nin bir milletvekilliği Tekirdağ’a aktarıldı ve milletvekili sayısı 5’ten 6’ya çıktı.
2007’de Tekirdağ’da CHP ve AKP 2’şer, MHP de bir milletvekili çıkartmıştı.
Tekirdağ da %65.4 ile referandumun hayırcılarından.
CHP bu kez 3 yapar mı? Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın arkasında, Malatya kökenli Çerkezköy’den Dr. Candan Yüceer, 3. sırada da Çorlu’dan avukat Emre Köprülü ve 4. sırada Tekirdağ’dan öğretmen Gülferah Güral bulunuyor. Eğer Çorlu, Çerkezköy ve Tekirdağ oyları CHP’li adaylara giderse, o zaman CHP üçü garanti edebilir. Balkan kökenlilerin oylarını almayı umut eden CHP’nin beklentisi bu yönde... CHP Tekirdağ İl Başkanı Kadir Albayrak’ın “4 milletvekili çıkartamazsak görevimi bırakırım” demesi ilginç...
AKP’nin, 3. kez 1. sıradan aday gösterdiği ve ‘Anadolulu muhafazakar göçmenler’ arasında ağırlığı olduğu bilinen Ziyaettin Akbulut’la 2’yi garantilediği, 3’ü de zorlayacağı öne sürülüyor. 2. sıradaki Ticaret Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi’nin Çorlulu, 3. sıradaki fabrika müdürü Sait Yazı’nın Çerkezköylü olmaları AKP için bir avantaj...
Peki, MHP ne yapacak? CHP 3’te, AKP 2’de kalırsa MHP 1 milletvekilini Ankara’ya taşıyabilir. Bu isim de Çorlu’dan, mali müşavir Bülent Belen...
Edirne giderek garibanlaşıyor
'SERHAT şehri’ Edirne, giderek ‘garibanlaşıyor’... Göç nedeniyle nüfusu 863 kişi azalınca milletvekili sayısı da 4’ten 3’e düşmüş. Edirne’nin sanayisi kalmamış; tarımı ne ki?.. Peynirini ‘Ezine’ye kaptırmış; ‘ciğeri’ öne çıkmış. İşsizlik nedeniyle Tekirdağ, Çorlu ve Çerkezköy’e göç başlamış.
Geçen dönem CHP 2, AKP ve MHP’nin 1’er olan milletvekili sayısı, bu dönem CHP 2, AKP 1 olabileceği yolunda...
Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri Recep Gürkan, CHP’nin önseçiminde en yakın rakibine %40 fark yaparak liste başı olmuş. Keşanlı adaylar Maden Mühendisi Kemal Değirmendereli 2’nci, emekli öğretmen Abdülbaki Topal son sırada yer almış. Milletvekilleri Rasim Çakır ve Bilgin Paraçsız ile eski milletvekili Nejat Gençan listeye girememiş..
AKP, bu kez, Edirne’nin 248 köyünü yılda dört defa dolaşan ve hafta sonlarını Edirne’de geçiren Prof. Dr. Necdet Budak’ın (Budak’ın 1 yıl sonraki Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’ne hazırlanacağı söyleniyor) yerine ‘ithal’ aday Dr. Mehmet Müezzinoğlu getirilmiş. Gümülcineli olan Müezzinoğlu, Başbakan Erdoğan’ın İmam Hatip’ten sınıf arkadaşı. AKP’nin ilk İstanbul İl Başkanı; daha önce iki kez İstanbul’dan seçildi.
Başında Sarıyer eski Belediye Başkanı Yusuf Tülün’ün bulunduğu ekibi ile geniş bütçeli bir kampanya sürdürüyor. Son model 10 Mercedes minibüsünü gören diğer adayların boynu bükük kalıyordur mutlaka. Diploma törenlerine katılmayı da ihmal etmeyen Müezzinoğlu için Star gazetesi de bedava dağıtılıyormuş. Biz anlatanların yalancısıyız, AKP’nin Edirne’de ‘tüm imkanları’ kampanya için seferber ettiği konuşuluyor.
Referandumda %70’e yakın hayır oyu çıktığı düşünüldüğünde AKP’nin Edirne’ye neden bu kadar yüklendiği anlaşılıyor.
Özetlersek; Müezzinoğlu, AKP’ye kendi dahil iki vekillik getirirse ‘mucize’ olur. 2. sırada Güçlü Türkiye Partisi’nin eski Genel Başkanı Tuna Bekleviç var. Bekleviç’in partisi kapatma davası sırasında AKP’nin ‘yedeği’ olarak gündeme gelmişti.
Keşanlı MHP milletvekili Cemalettin Uslu yeniden liste başında, 2. sırada yer alan Gürsel Şimşek ise “Bu partide bazılarına sefa bana ise sürekli cefa düşüyor” diye yorumluyor bu durumu.
CHP’nin 2 vekil çıkartması bekleniyor; AKP Müezzinoğlu’nu Ankara’ya yollarsa Uslu devre dışı kalabilir. Ancak adaysız kalan Uzunköprülü seçmenin tavrı, 3. vekilin hangi partiye gideceği konusunda kilit rol oynayacak. O zaman her partiye birer vekil düşebilir.
Paylaş