Toz duman arasında pazarlık sürüyor

SİYASİ tartışmanın yerini, susturma hırsının aldığı bir ortamda gerçek gündem gözden tamamen kaçıyor.

Belki istenen de budur.

İlhan Selçuk’un, üyesi olmadığı bir örgütün düşüncelerini paylaştığı gerekçesiyle sabaha karşı apar topar gözaltına alınmasının nedeni belki de gerçek gündemin gözden kaçırılması hesabıdır.

Hrant Dink davasında olmuş olaylarla ilgili ortaya atılan sarsıcı iddialar sessizlikle karşılanırken, derin devlet davası denilen Ergenekon’da AKP muhalifi isimler düşünce, tasarı ve siyasi yol göstericilikleri nedeniyle, neredeyse ibretlik örnek yaratma gayretkeşliği içinde gözaltına alınıyorlar. Yurtdışına çıkışları yasaklanıyor.

Sıra kimlere kimlere gelecek ihbarları yapılıyor gazete köşelerinden.

İleri geri konuşursan sen de yanarsın sopaları gösteriliyor abalar altından.

Bu arada, Güneydoğu Anadolu’da işler karışmış. Demokratlığı kimselere kaptırmayanlardan, "PKK yandaşları" diyerek durumu idare etmeleri dışında bir şey duymuyorum.

Soran yok, yanıt vermek isteyen zaten yok.

* * *

TOZ
duman altında kalan gündem çok sıkı. Türkiye’nin geleceğini bağlayacak olan önemli kararlar verilecek.

Bugün ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, PKK’ya sınır ötesi operasyonda en yakın müttefikimiz, gerçek istihbarat kaynağımız olarak oturacak masaya.

Irak ve Afganistan dahil büyük bir Ortadoğu turunun en son durağına denk gelen bu ziyarette, İran’a yönelik füze kalkanı projesi de konuşulacak.

Çek Cumhuriyeti ve Polonya olmak üzere iki bacaklı olduğu düşünülen füze kalkanı projesinin aslında Türkiye de dahil üç ayaklı olacağı, ABD Savunma Bakanı Gates’in Türkiye ziyaretinde belli olmuştu. Bu konuda sürdürülen gizli görüşmelerin önümüzdeki ay Budapeşte’deki NATO Zirvesi’nde resmiyet kazanacağı söyleniyor.

Türk savunma sanayiine bir milyar dolar yatırım vaadiyle gelen bu projenin gerekçesi, "Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya yerleştirilecek füze kalkanı sisteminin Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Romanya’yı korumayacağı."

NATO Zirvesi önemli konuların tartışılacağı bir zirve olacak. NATO ile Avrupa Birliği ilişkilerinin derinleşmesini engelleyen, Türkiye’nin Kıbrıs’ın üyeliğine koyduğu veto konusu da gündeme gelecek mutlaka.

NATO Zirvesi’nde ele alınacak konular, füze kalkanı ve NATO’nun genişlemesi de dahil Moskova ile ilişkiler açısından da önemli.

Kıbrıs görüşmelerinin başlıyor olmasının yanı sıra, tabii, PKK ile mücadele bağlamında Irak ve Irak Kürdistan Yönetimi ile ilişkiler de gündeme gelecek Cheney’in bugünkü temaslarında.

Bunlar hemen ilk akla gelenler.

Enerji pazarlıkları, Ortadoğu barış sürecinde Türkiye’den beklentiler, ABD’nin İran ve Suriye’nin yalnızlaştırılması politikasına destek arayışı ve tabii ki Afganistan’a ek güç de gündemde.

* * *

GÜNDEM
sıkışık. Hikaye çok. İç ve dış politikada başarı öykülerinden geçilmiyor, komplo teorileri, iktidar savaşları, kılıç kalkan sesleri bol. Ama böyle önemli ve karmaşık sorunlarla başa çıkacak bir ortamı, ruh hali yok Türkiye’nin şu sıralar.
Yazarın Tüm Yazıları