THY’nin sarayı açılıyor

Türk Hava Yolları’nın Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ndeki yeni CIP salonu, 8 Mayıs’ta kapılarını açıyor. Dolmabahçe Sarayı örnek alınarak Mimar Dárá Kırmızıtoprak tarafından tasarlanan salon, dış hat business class yolcularına uçaklarını huzurlu ve dinlenerek geçirecekleri bir ortam sunacak.

Salon, aynı zamanda yatırım maliyetini üstlenen Tepe-Akfen (TAV) PrimeClass tarafından işletilecek.

Artan business yolcu sayısıyla yetersiz hale gelen CIP (Ticari Açıdan Önemli Kişi) salonunun yenilenmesine geçen yıl karar verildi. THY kontuarlarının terminalin ek bölümüne taşınmasıyla birlikte arındırılmış alanda yeni bir salon oluşturuldu. Tasarım aşamasında özellikle Singapur ve Basel’daki salonları incelediğini belirten Mimar Dárá Kırmızıtoprak, amacının yolcu İstanbul’dan giderken burayı hatırlatacak bir tat bırakmak olduğunu söyledi.

SARAY KAPISI

Yolcular check-in ve pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra saray kapısını andıran girişten yeni CIP salonuna giriyor. Tavanda İznik çinileri yolcuları karşılıyor. Vestiyer bölümünden sonra koridordan geniş oturma alanına ulaşılıyor. Salonda cam cepheden gelen doğal ışık, terminalin yüksek tavanları, yolcuların uçaklarını huzurlu beklemelerini sağlıyor. Pastel renklerin ağırlıklı kullanıldığı salonda, bar, açık büfe ve kafeterya sürekli ikram sağlanacak. Duvarlara yerleştirilen LCD ekranlardan televizyon seyretme imkanı da sunulacak. Ana salonda duvarlarda Osmanlı dönemi yağlı boya tablo ve gravürler yer alıyor.

Tasarım öncesinde bir hafta boyunca Dolmabahçe Sarayı’nda kalan Kırmızıtoprak ve ekibi, salondaki koltuk ve avize tasarımlarında ilginç bir yol izlemiş. Örneğin sarayın o yıllarda koltuklarını yapan İtalyan Silic şirketinin izi sürülmüş ve İtalya’da bu koltukların üretimi gerçekleştirilmiş. Avize ve aydınlatma ünitelerinde de sarayın tasarımına atıflar yapılmış. Salonun ortasında küçük bir botanik bahçesi de bulunuyor.

1400 METREKARE

Toplam 1400 metrekare alana sahip salonda, isteyen yolcu alışverişini de yapacak. Özel camekandan ürünleri görebilecek yolcular internet üzerinden alışveriş yapıp ürünlerini vestiyerde teslim alabilecek.

Birlikte seyahat eden işadamları "business terminal" olarak adlandırılan özel toplantı odalarından yararlanabilecek. Kütüphane bölümünde ise sekiz bilgisayar yer alacak. Ayrıca tüm salonda kablosuz internet hizmeti de verilecek.

Dinlenmek isteyen yolcular için altışar adet masaj ve dinlenme koltuğu uzun aktarmalı uçuş aralarında konfor sunacak. İsteyen yolcular, zeminine beyaz Marmara mermeri döşenen hamam tasarıma sahip duşlardan yararlanabilecek. Cep telefonlarını şarj etmek isteyenler için de kilitli şeffaf dolaplar bulunacak.

İznik çinilerinden mihraba sahip kadın ve erken mescitlerinin de yer aldığı salonda ayrıca bebek bakım ve çocuk oyun odaları da bulunuyor.

Kabinler yenileniyor

Temmuz ayına sayıları beşe ulaşacak yeni uzun menzilli Airbus A330’larla birlikte THY, uzun menzilli kabininde yeni konsepte geçiyor. Business class’ta yatar koltuklar, 500 kanallı özel eğlence sistemleri, uzun uçuşları keyif haline getiriyor.

Halen filodaki iki A330, ağırlıklı olarak Çin seferlerinde kullanılıyor. Çift motorlu A330’ların teslimatının tamamlanmasından sonra filodaki mevcut dört motorlu 7 adet A340 uçağı, kabinlerinin yenilenmesi amacıyla büyük bakıma alınacak. Bu konuda THY Air France ile işbirliği yapacak.

İkramda Lale Devri

Uçak ve üniformalardan kullanılmaya başlayan THY’nin yeni sembolü lale artık ikramda da yerini aldı. İlk olarak Uzakdoğu ve bazı Avrupa hatlarında sunulmaya başlanan tabak, bardak ve fincanlar artık lale deseniyle yolcunun karşısına çıkıyor. Tasarımı İkram Başkanlığı tarafından yapılan porselen tabak, bardak ve fincanlarda ana renk beyaz. Üzerinde turkuvaz renkte lale deseni bulunuyor. Rahatlatıcı ve butik tarzda tasarıma sahip tabak, bardak ve fincanlar yolculardan da büyük ilgi gördü. Eski ikram malzemelerinin tüketilmesiyle birlikte yenilerinin tüm hatlarda kullanılmasına kısa süre içinde başlanması planlanıyor.

Anadolu Kartalı’nda yeni füzeler denendi

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki en yeni silahlar, Konya’da gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Tatbikatı’nda denendi. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve kuvvet komutanlarının da izlediği tatbikatta, ilk defa Kara Kuvvetleri’ne bağlı taarruz helikopterleri ile özel kuvvetler birlikte operasyona katıldı.

Önce özel kuvvetlere ait tim 8 bin metreden paraşütle atlayarak bölgeye indi. Arkasından iki AH-1W helikopteri bölgeye gelerek lazerle hedef işaretlemesi gerçekleştirildi. Bunu, uçaklardan atılan ve radar katili olarak bilinen Harm ile 80 kilometre uzaktan bina, zırhlı araç gibi korunaklı hedeflere nokta atışı gerçekleştiren Popeye füzeleri izledi. F-4E 2020 ve F-16 uçaklarından gerçekleştirilen atışlarda uçaklar füzeleri 4-7 bin metreden bıraktı.

YERLİ AKILLI BOMBA

TÜBİTAK ve SAGE tarafından geliştirilen akıllı bombalar ise hedefe tam isabet kaydetti. Ağırlıkları 250-1000 kg arasında değişen bombalar, ön bölümüne yerleştirilen lazer yönlendirici ile hedeflerini buldu. İlk defa gerçekleştirilen atış denemelerinde yüzde yüz başarı yakalandı. Bir başka yeni denenen silah ise İnsansız Hava Aracı "Harpy" oldu. İsrail’den alınan Harpy, "at ve unut" konseptiyle çalışıyor. Yerden fırlatılan Harpy, her hava şartında hedefini bularak yok ediyor. Tolga ÖZBEK

Tanyolaç yeniden TASSA Başkanı

Hava Yolları Kabin Memurları Derneği’nin (TASSA) başkanlığına yeniden Berna Tanyolaç seçildi. Çekişmeli geçen genel kurulda iki rakibiyle yarışan THY Kabin Amiri Tanyolaç, seçimi farklı kazandı. İlk defa iki yıl önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın önerisiyle THY dışında diğer havayolu şirketlerinin kabin memurlarını da üye olarak kabul etmeye başlayan TASSA’nın halen 1750 üyesi bulunuyor. Amaçlarının Türkiye’deki tüm kabin memurlarını TASSA bünyesine almak olduğunu belirten Berna Tanyolaç, hazırlanan havacılık kanununa da yaptıkları çalışmalarla destek verdiklerini belirtti.

787 İstanbul’a geliyor

Boeing’in en yeni yolcu uçağı 787 Dreamliner, dünya tanıtım turunda multimedya gösterisi ile Türkiye’deki havayolu şirketlerine tanıtılacak. Amsterdam ve Paris’ten sonra 4 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek tanıtımda uçağın tasarım ve teknik özellikleriyle ilgili son gelişmeler havayollarına Boeing’in Ticari Uçaklar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Martin Bentrott tarafından anlatılacak. İlk uçuşunu 2007’de yapacak 787, 26 havayolu şirketinden 50 milyar dolar değerinde tam 350 kesin sipariş aldı.

A319 kiralanıyor

THY, kiralama süreleri biten RJ100’lerin yerine iki adet Airbus A319 kiralayacak. Bu uçakların ağırlıklı olarak iç hat ve bölgesel uçuşlarda kullanılması planlanıyor. Halen filoda A321, A320 tipi uçaklara sahip THY, 144 koltuklu A319’ları aynı uçuş ve bakım ekibi ile işletebilecek.

Kiralama sonrasında ihtiyacının acil olduğunu bildiren THY’ye, AtlasJet’in sipariş verdiği uçaklar önerildi. Halen iki havayolunun Airbus’la görüşmeleri sürerken anlaşmaya varılması durumunda THY, AtlasJet için imal edilen uçakları teslim alacak. AtlasJet’e ise daha yüksek yolcu kapasitesine sahip 156 koltuklu A319’lar, kanat üzerine konulan acil çıkış kapı sisteminin Avrupa Ortak Havacılık Otoritesi JAA onayı almasından sonra imal edilerek teslim edilecek.

Bölgesel büyümeye ağırlık veren AtlasJet, geçtiğimiz günlerde 90 koltuk kapasiteli CRJ900 tipi uçağını Kanada’da imalatçı Bombardier’den teslim aldı. Halen filosunda ortak özelliklere sahip ancak 70 koltuklu CRJ700’leri bulunan havayolu, bu uçaklarını üç adet CRJ900’le değiştirecek.
Yazarın Tüm Yazıları