The Second Annual Nâzım Hikmet Poetry Festival

AMERİKA’nın North Carolina eyaletinde yaşayan Pelin Bali adlı vatandaşımızdan, 17 Ocak 2010 tarihli bir e-posta almıştım. “Nâzım Hikmet Yaşıyor” (15 Ocak 2010) başlıklı yazımı okuyunca, yaptıkları ve sürdürmeyi düşündükleri bir girişimi bana haber vermeyi düşünmüş:

“Geçen sene bazı arkadaşlar bir araya gelerek Nâzım Hikmet anısına bir etkinlik yapalım diye konuşmaya başladık. Önce kendi aramızda bir şiir okuma günü olsun diye konuşurken, hem Nâzım Hikmet’i tanıtan hem de yöredeki Amerikalı şairleri de kapsayan bir etkinlik fikri oluşmaya başladı. Böylece ‘1. Nâzım Hikmet Poetry Festival’ doğdu. Festival, şiir yarışmasını kazanan şiirlerin okunmasını ve çeşitli konuşmacıları içerdi. American Turkish Association of North Carolina (http://www.ata-nc.org) derneğinin düzenlediği ve tamamıyla bir gönüllü ordusu tarafından ve yapılan bağışlarla yürütülen bu etkinliğin bu sene ikincisini yapıyoruz. Festivalle ilgili bilgiyi http://www.nazimhikmetpoetryfestival.org sitesinden bulabilirsiniz. Geçen seneki festivalle ilgili bilgiye http://www.nazimhikmetpoetryfestival.org/index.php?id=12 adresinden ulaşabilirsiniz.”
ONLAR BİRŞEY KAYBETMEDİ
Pelin Bali’nin sözünü ettiği “Nâzım Hikmet Şiir Festivali”nin ikincisi, bugün, “Page-Walker Arts & History Center, Cary NC” adresinde yapılıyor.
Nâzım Hikmet düşmanlığını meslek edinmiş Türk “milliyetçi-mukaddesatçıları”nın öngörüsü böylece bir kez daha fos çıkmış oluyor. ABD gibi antikomünist bir ülkede Türk ve ABD’li şiirseverler, bu yıl, onun adına ikinci kez toplanıyorlar. Şiir yarışmasına, Alaska’dan Malta’ya, İngiltere’den Türkiye’ye kadar birçok ülkeden 175 şair katılmış, 500’den fazla şiir gelmiş. 10 finalistten biri Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan bir ABD’li.
Berlin Duvarı yıkılıp Komünist Blok dağılmadan önce Nâzım Hikmet, Pablo Neruda, Yannis Ritsos, Nicolas Guillen, Rafael Alberti gibi şairlerin büyüklüklerini ideolojilerine ve resmi parti propagandalarının etkisine bağlarlardı. Bu sav da boş çıktı. Eski Sovyetik halklar eskisi kadar şiir okumuyorlar belki. Ama bu şairler şairliklerinden hiçbir şey yitirmediler.
DÖNME LİBERALLERE BENZEMİYOR
Nâzım Hikmet bir komünist olmasına karşın bizim için büyük bir şair ve büyük bir insan! Çünkü büyük bir yurtsever! Ne hapishanede, ne de yurtdışında sürgünde, ülkesi, halkı ve tarihi hakkında tek bir olumsuz cümle söyledi. Sadece düzeni ve hükümet eden iktidarları eleştirdi. Yani günümüzün naylon demokratlarına, dönme liberallerine hiç mi hiç benzemiyor.
Nâzım Hikmet bütün çağların en büyük şairlerinden biri! Çünkü bir öncü, devrimci ve yenilikçi. Türk şiirini dönüştüren en önemli etken-şair. Bugün onun şiirini dinleyen ABD’liler kendi şairleri Walt Whitman’ı, Ezra Pound’u, Allen Ginsberg’i düşünecekler.
Kuzey Carolina (NC) Amerikan-Türk Derneği’ni ve festivalin düzenleyicileri (Buket Aydemir, Pelin Bali, Erdağ Köknar, Mehmet Öztürk, Birgül Tuzlalı) kutlarım.
Yazarın Tüm Yazıları