İŞİN aslını isterseniz bu yazımda, bireysel emeklilik fonları ile menkul kıymet fonlarının getirilerini mukayese edecektim.
Nitekim geçen yazımda da bu konuya değineceğimi belirtmiştim.
Okuyuculardan gelen e-posta ve fakslar üzerine yazımın konusu hakkında değişiklik yapma ihtiyacı duydum. Çünkü son dönemde gerek büyük şehirlerde gerekse de Anadolu’da artan terör olayları ile sigorta arasındaki ilişki herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Daha doğrusu okuyucuların sorduğu soru şu: Sigorta, terör olaylarını da kapsıyor mu ve sigorta şirketleri terör nedeniyle oluşan zararı karşılıyor mu? Tabi, bir de yine okuyuculardan gelen yorumlar var. Onu da paylaşayım. Sigorta şirketlerinin özellikle Anadolu’da terör sigortası yapmak istemedikleri.
Tüm bu endişeleri doğal karşılıyorum. Çünkü son dönemde araçlar kundaklanıyor, işyerleri yakılıp, yıkılıyor, esnafın camı-çerçevesi indiriliyor.
Aslında bu olaylar ilk kez de olmuyor. Nereden bakarsanız bakın, senede iki-üç kere bu tür geniş çaplı terör olayı yaşanıyor. Ama temel sorun şu ki, olaylar olup, bittikten sonra aklımıza sigorta geliyor ve ’sigortam olsaydı, zararı alabilir miydim’ diye sorgulama başlıyor.
Oysa geçen senenin sonlarında büyük şehirler dahil Türkiye’nin her yerinde 200’e yakın araç terör olayı kapsamında kundaklandı. Ve o dönem, yine sigorta konusu gündeme geldi.
Sadece terör sigortası yapılmıyor
Lafı fazla uzatmadan okuyucuların merak ettiği konulara teker teker değineyim. Evet, sigorta şirketleri sigorta poliçesi içinde terör teminatını da veriyor. Dikkatinizi çekerim. ’Sadece terör sigortası yapıyorlar’ demiyorum. ’Poliçe içinde terör teminatını da veriyorlar’ diyorum. Yani, bugün sigorta şirketine gittiğinizde ’ben sadece teröre karşı sigorta yaptırmak istiyorum’ diyemiyorsunuz.
Peki, nasıl olacak. Anlatayım. Aracınıza kasko sigorta yaptırdığınız zaman teröre karşı da teminat istediğinizi sigortacınıza bildirmeniz gerekir. Gerçi artık sigorta şirketlerinin sattıkları paket poliçe içinde terör dahil her türlü teminat var. Ama yine de siz, sigorta şirketinizi bu teminatı istediğinize dair uyarın derim. Demek ki, neymiş. Aracınıza kasko sigortası yaptırdığınız zaman terör teminatını da alabiliyorsunuz ya da otomatik veriyorlar. Yeri gelmişken halk arasında yanlış bilinen bir konuyu da düzelteyim. Trafik sigortası terör gibi zararları karşılamıyor.
Otomobil için durum böyle. Gelelim, konuta. Konutunuza yangına, hırsızlığa, su baskınına karşı sigorta yaptırdığınız zaman bunların yanına isterseniz terör teminatını da ekleyebiliyorsunuz. Paket poliçe yaptırdıysanız ki, bugün satılan poliçelerin hemen hemen hepsi tüm teminatları da içine alan tarzda paket poliçelerdir ve terör teminatı da otomatik içinde yeralır.
Esnafta sigorta alışkanlığı yok
İşyerleri için de aynı mantık geçerli. Büyük sanayi tesislerinin hepsi zaten her türlü riske karşı sigortalı. Bu kesimde bir sorun yok. Ancak esnaf dediğimiz küçük işyerlerinde sigorta yaptırma alışkanlığı yaygın olmadığından, buralarda sorun var. Dolayısıyla bu tür küçük işyerleri başta terör zararı olmak üzere birçok riske karşı korumasızlar. Oysa sigorta yaptırsalar -ki, otomobil ve konutlardaki gibi paket poliçe olacaktır zaten- terör sonucunda oluşacak hasarları sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır. Bu kadar açık, seçik net.
Şunun da altını çizeyim. Bu tür küçük işyerlerinin sigortası öyle sanıldığı kadar pahalı da değil. Yıllık ödenecek prim tutarı, tabi alacağınız teminata göre değişmekle birlikte taş çatlasın 300-400 YTL’yi geçmez.
Şirketler, sigorta yapıyor mu
Gelelim, sigorta şirketlerinin terör sigortası yapmak istemediklerine dair görüşlere. Açıkçası yıllardır duyduğum bir şehir efsanesidir bu. Ama hiçbir zaman da aslı astarı yoktur.
Hemen belirteyim, Amerika’da 11 Eylül saldırısından sonra bugün dünyanın büyük reasürans şirketlerinden terör teminatı alabilen dünyada tek ülke Türkiye’dir. Yani, Türk sigorta şirketleri teröre zararına karşı dünyada teminat bulmakta hiç mi hiç zorlanmıyorlar. Hal böyleyken, sigorta şirketlerinin teröre karşı teminat vermedikleri doğru bir görüş değil.
Ama şu var: Düşünün Anadolu’nun bir ilinde her gün, günün her saati terör olayları oluyor ve araçlar, işyerleri, konutlar yakılıp, yıkılıyorsa; elbette o bölgeden gelen sigorta taleplerini sigorta şirketleri güle oynaya hemen karşılamazlar. Zaten sigortanın yapısına da aykırı olur.
Uzun lafın kısası. Sigorta şirketleri terör teminatı veriyorlar ve terör nedeniyle gerek işyerinde, gerek araçlarda, gerekse konutlarda oluşacak hasarlar da sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor.
Ama bunun için de yapılması gereken tek bir şey var; o da sigorta.