Paylaş
Siber dolandırıcılar para ya da para edebilecek bilgileri elde edebilmek için her yaş ya da meslek grubunu hedefleri içine alabiliyor. Çocuklar, gençler, yaşlılar; öğretmenler, diplomatlar, bankacılar onlar için amaçlarına ulaşabilmek için birer odak noktası. Herkesi nasıl kandırabileceklerini düşünerek ve planlayarak hareket ediyorlar. Bizim de siber güvenlik profesyonelleri olarak işimiz bu teknolojik okuryazarlığı her yaş grubuna öğretebilmek, tehlikeler hakkında bilgi verebilmek.
Sizlerle paylaşmak istediğim belki dijital okuryazarlığı diğer yaş gruplarına göre daha iyi olduğunu düşündüğümüz gençlerin siber suçlular tarafından nasıl hedef alındıkları olacak. Gençleri hedef alan bazı yaygın dolandırıcılıklara ve bunlardan nasıl korunacağımıza birlikte göz atalım. Eğer bir ebeveynseniz, bu tavsiyeleri çocuklarınızla paylaşmak, onların ve tüm ailenizin internette güvende kalmasına yardımcı olmak isteyebilirsiniz.
Sosyal medya dolandırıcılıkları
Sosyal medya çoğu genç için dijital oyun alanı olduğundan, girişimci dolandırıcıların onları, zamanlarının çoğunu geçirdikleri yerde hedeflemeye çalışmaları çok normal. Sosyal medya dolandırıcılığı çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir, yani herkese uygun bir tek beden ürün gibi değildir. Daha yaygın olanlardan bazıları, ünlülerle ilgili şok edici başlıkları olan kısa makalelere bağlantılar gibi görünür. Ancak, böyle bir bağlantıya tıklayınca, kötü amaçlı bir web sitesine yönlendirilirsiniz.
Dolandırıcılar kurbanlarıyla yarışmalara veya çekilişlere katılma teklifleri içeren mesajlar aracılığıyla doğrudan iletişime geçebilirler, ancak yine de paylaşılan bağlantı, gençleri cihazlarını zararlı yazılımlarla istila edecek veya hassas bilgilerini onlardan almaya çalışacak hileli bir web sitesine yönlendirecektir.
İndirimli lüks ürünler
İnternette artan bir başka yaygın aldatmaca ise, sosyal medyada yayımlanan sahte reklamlarla, komik derecede düşük fiyatlarla lüks ürün satışı tekliflerine yönlendiren içeriklerdir. Dolandırıcılar, tekliflerini gençlere cazip hale getirmek için, çok pahalı olan sınırlı sayıda spor ayakkabılar, normal bir maaş veya yarı zamanlı çalışan birinin karşılayamayacağı kadar pahalı olan markalardan kıyafetler veya çevrimiçi sahte Ray-Ban mağazaları gibi onlara hitap edecek markalar ve ürünler sunmaya çalışırlar.
Bu hile, bu ürünlerin geniş bir yelpazesini sunan sahte bir e-ticaret sitesi oluşturmaktan ibarettir; ancak, satın alma işleminden sonra, size ya bir sahte ürün gönderirler ya da hiç bir şey göndermezler. Ve en kötü senaryoda, kredi kartı bilgilerinizi paylaştıysanız, siber suçlular bu bilgileri kullanarak kartınızdan izinsiz harcamalar yapacaktır.
Burs dolandırıcılığı
Lise mezuniyeti yaklaştıkça, gençler hayatlarındaki bir sonraki adıma ilerlemek için plan yapmaya başlarlar; bu planlar genellikle bir üniversitede iyi derece peşinde koşmayı içerir. Ancak, üniversiteye gittiğiniz yere bağlı olarak, bu hedefler oldukça pahalı olabilir, bu da kısmi de olsa öğrenim ücretlerini karşılayacak bir burs arayışına yol açar.
Dolandırıcılar, çeşitli şekillerde hileli burslar oluşturarak maddi yardım arayan öğrencileri avlamaya çalışırlar.
Örneğin, bu sahte burs programları genellikle başvuru sahibinin bir “kayıt ücreti" ödemesini gerektirir; ancak, kazanılacak bir burs yoktur ve dolandırıcı ücreti cebe atacaktır. Alternatif olarak, aldatmaca, katılımcının vergi masraflarını gerekçe göstererek bir “işlem ücreti” veya “ödeme ücreti” ödemesini gerektiren bir burs çekilişi şeklinde olabilir, ancak sonuç aynı olacaktır.
İstihdam dolandırıcılığı
Konserler ve seyahatlerden tutun da ayakkabı çılgını ya da moda meraklısı olmaya kadar çeşitli ilgi alanlarına sahip bir genç olmak, hepsini harçlığınızla karşılayamayacağınız için hiç de kolay değildir. Doğal olarak, masraflarınızı karşılamak için yarı zamanlı bir iş aramak istersiniz.
Genç iş arayanları hedeflemek için siber suçlular, genellikle gerçek olamayacak kadar iyi görünen hileli istihdam teklifleri yaratır. Dolandırıcılar meşru iş arama platformlarında sahte iş ilanları yayımlayarak ve genellikle evden çalışmanıza ve yüklü bir maaş almanıza imkân veren pozisyonlar sunacaktır. Bununla birlikte, nihai amaç, daha sonra kurbanlarının adlarına banka hesapları açmak veya kimliklerini sahte belgeler oluşturmak için kullanmak gibi çeşitli yasadışı faaliyetlerde kullanılacak kişisel bilgilerinizi edinmektir. Bunun dışında aracı kurum olduklarını söylerek sizden belli bir ücret de talep edebilirler. Tabi ki belirtmeye gerek yok, bu bir yalandır.
Catfishing dolandırıcılığı
Dijital çağdaki birçok şeyde olduğu gibi, romantizm arayışı bile çevrimiçi hale geldi. Çevrimiçi arkadaşlık platformları romantizm dolandırıcıları için bol ödüllü bir avlanma alanı. Bu sahtekârlar, sadece arkadaşlık sitelerinde takılmak yerine kurbanlarını genellikle sosyal medyada arayarak onlara özel mesaj yoluyla ulaşırlar.
Hile genellikle hedeflerinin çekici bulacağı bir kişiyi taklit etmekten ibarettir. Dolandırıcı daha sonra nihai hedeflerine yani kurbanının parasına ulaşana kadar onları kandırmaya devam edecektir. Ne yazık ki, bazı durumlarda siber suçlular, özel fotoğrafları paylaşma tehdidiyle kurbanlarını manipüle etmek gibi iğrenç taktikleri tercih ederler ve daha sonra uygunsuz fotoğrafları sevdiklerine ve halka göstermekle tehdit ederek para koparmak için şantaj yapmaya devam ederler.
Kendinizi nasıl korursunuz
Gençleri hedef alan kamyon dolusu dolandırıcılık olmasına rağmen, kendilerini korumalarının da çeşitli yolları vardır:
* Cazip görünen bir iş teklifine rastlarsanız, ancak bundan şüphe duyuyorsanız, şüpheli bir şey olup olmadığını görmek için şirketle ilgili hızlı bir web araması yapın. Ayrıca, kişisel bilgilerinizi yalnızca işe alındıktan sonra, maaşınızı alabilmek için paylaşmanız gerekeceğini unutmayın.
* Benzer tavsiyeler burslar için de geçerlidir. Eğer bir burs arıyorsanız, bir web araması yaparak ve hatta doğrudan ofisleriyle iletişime geçerek bursu sunan kuruluşun meşru olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Asla ve asla “işlem” ya da “avans” ücreti gibi ödemeler yapmayın.
* İnternetin altın kuralını unutmayın: “gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, o zaman muhtemelen gerçek değildir”. Yani, komik fiyatlı bir çift sınırlı sayıda üretilmiş Jordan'a rastlarsanız, bu kesinlikle bir aldatmacadır. Hâlâ ilginizi çekiyorsa, satıcıyla ilgili kötü bir şey olup olmadığını görmek için internette onları araştırın.
* Tanımadığınız birinden istenmeyen bir mesaj alırsanız, ve bu mesaj özellikle şüpheli bir teklif veya bağlantı içeriyorsa gözünüzü açık tutmalısınız. Her durumda, yapılacak en iyi şey mesajı görmezden gelmektir ve tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara tıklamamalısınız.
* Bir yabancının sizle temas kurmaya çalışması ve birkaç mesaj sonra size olan aşkını itiraf etmeye başlaması durumunda, örümcek hisleriniz hareketlenmeye başlamalıdır. Hızlı bir ters görüntü aramasıyla birinin kimliğine bürünüp onu taklit edip etmediklerini ortaya çıkaracaktır.
Paylaş