Tayyip Erdoğan’a jet yargılama

RECEP Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna'nın, hakkındaki yolsuzluk davalarının 'takipçisi' CHP İstanbul eski İl Başkanı Mehmet Bölük, partisinin genel merkezinin bu davalara duyarsızlığına inat dün medyaya 'Adliye'nin sınavı' başlıklı bir duyuru yaptı.

Bölük'ün iddialarını bir hukukçuya aktardık. Ona şöyle dedik:

‘‘Bölük yaptığı açıklamada; 'Kaderleri siyasetin ağırlığındaki HSYK'nın elinde olan yargıçlarımız nasıl bağımsız karar verebilecekler, adalet nasıl yerine gelecek?' diyor. Ayrıca İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı İlker Yaşar'ın, Erdoğan ve Gürtuna'nın aralarında bulunduğu bazı sanıkların haklarında yeterli delil bulunmadığını belirterek beraatini istediğini duyuruyor.’’

- Savcı isteyebilir ama mahkemeye delil olarak sunulan 173 klasör var. Buradaki belgelerde; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Doğan Atamer'in raporu, Sedat Abdullah Arısoy başkanlığında Maliye Bakanlığı hesap uzmanlarının incelemeleri, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren'in tevdi raporu, İstanbul DGM Savcıları Abdülaziz Özatlan ile Kaya Kabacaoğlu'nun soruşturmaları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun görevsizlik kararı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcıları Erol Canözkan, Rasim Işıkaltın ve Hüseyin Yıldız'ın iddianameleri sanıklarla ilgili suçlayıcı ifadelere yer veriyor.

İhaleye fesat karıştırıldığı iddiası da var...

- Evet... 72 sanıktan bir kısmı için ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla ceza istenirken, onların amiri ve onay mercii durumundaki sorumlular hakkında beraat isteniyor. Bu durumun açıklaması savcının verdiği mütalaada gerekçelendirilir. Mahkeme heyetinin, savcının görüşüne uygun ya da aksi yönde vereceği kararla, ortada bir çelişki olup olmadığını kamuoyu görecektir.

Yeni duruşma ne zaman?

- Geçen hafta çarşamba günü ikinci duruşma yapıldı. Ali Müfit Gürtuna ilk kez çıktı. Tayyip Erdoğan'ın, duruşma dışı mesai bitimine yakın saatlerde geldiği Adliye'de gazetecilerin alınmadığı üç ayrı mahkemede ilk sorgusu yapıldı. Mahkeme, adliye tarihinde az rastlanır bir kararla duruşma tarihini bir hafta sonraya -yarına- bıraktı.

Bu kısa süreli duruşma tarihi, o gün karar verileceğini mi gösterir?

- Savcıdan görüş istenmesi mahkemenin delil toplama sürecini tamamlayıp dosyayı karara bağlama iradesini gösterir. Bundan sonra sanıkların ve avukatlarının son savunmaları alınır ve mahkeme kararını açıklar... Bu karar da muhtemelen yarın çıkabilir.

Dinçerler’den Bildirici’ye yanıt


FARUK Bildirici'nin ‘‘Hanedanın Son Prensi’’ kitabından aktardığımız 'Selametçi Dinçerler' sözüne alınan Milli Eğitim eski Bakanı Vehbi Dinçerler, ‘‘Kim yazarsa yazsın bu bir iftiradır, çünkü Dinçerler bir gün bile ‘selametçi' olmamıştır’’ dedi ve şöyle devam etti:

‘‘Selametçilik suç veya kötülük de değildir, nitekim Keçeciler de, Turgut Özal da selametçi olmuşlardır. Zaten selametçilik kötü, suç veya yanlış olsaydı her şeyini pek beğendiğiniz bizim ise muhalefet edip ancak ‘itirazcı' olarak yönetiminde birlikte olduğumuz Mesut Yılmaz, Özal'ın başbakanlığını ve parti genel başkanlığını kabul eder miydi?

Madem selametçiler ona zarar verirmiş, bu yüksek makamları kabul etmezdi efendim, etseydi tutarsız olacağından korkar, kendisini beğenen isimleri elbet üzmek istemezdi.

Ayrıca Keçeciler kendisine bu kadar zarar verdiyse Mesut Bey iktidarının son güne kadar en mahrem devlet ve parti işlerinde Keçeciler'i neden yanında tutmuş? Selametçi oyları getirsin diye mi?

Diyeceksiniz ki Faruk Bildirici öyle yazmış; ben sadece aktardım. O zaman bunları da aktarır mısınız?

Faruk Bildirici kitabında Vehbi Dinçerler'in görüşlerine yer verebilmiş mi? Dinçerler'den rica etmesine rağmen sonradan niye fikrini sormaktan vazgeçmiş? Nasıl olmuş bu iş sorar mısınız?

Üstelik 83'ten sonra hemşeriyiz diye mülakat istemeye gelen ve Ata Aksu gibi Gaziantep Milletvekillerini araya koyan çalışkan bir gazeteci kimliğini unutarak hakkımızda hüküm verenlerden biridir Bildirici... Versin, ama bizim görüşümüzü de yazsın isterdim.’’

Yunanistan’a çevre tazminatı


LÜLEBURGAZ'dan Hakan Dedeoğlu, Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu'na soruyor:

‘‘Trakya'nın orta yerinde 600 tekstil fabrikası var; bunların 300'e yakını boyama tesisi... Bu korkunç bir şey. Ergene'nin hali perişan; zehir akıyor. Bunu hep gündeme getiriyoruz. Ayrıca Meclis'te bir araştırma komisyonu oluşturulması ilk kez konunun ciddi boyutlarda gündeme getirileceğini gösteriyor.

Ancak bir şey duyduk; biz Ergene'yi kirlettiğimizden Yunanistan bizi AB'ye şikáyet etmiş; bize de ültimatom çekmişler...

(Bizim, Kars'ta Ermenistan'ın sınırımızdaki nükleer santralı şikáyet ettiğimiz gibi...)

Şimdi soruyorum; Yunanistan'a bu konuda bir tazminat ödüyor muyuz?’’

Soru ciddi; durum bu noktalara geldiyse vahim...

Anamızı seviyorlar


Kapımızda savaş /Geliyorlar yavaş yavaş /Meclis dikimevi /Vekiller olmuş terzi /Kanunlar da kumaş /Provası muhalefetten /Ölçülerine göre kesip kesip dikiyorlar.

* * *

Bir Karaoğlan çıktı /Millet canından bıktı /Sosyal demokratları tuzla buz etti /Ampulü icat etti /Edison'un ruhu şád olsun /Müftü ampulden kadı ampulden anamızı seviyorlar.

* * *

Vergiye yüzde elli /Maaşlara yüzde altı /Haftada bir öğle yemeği /On günde bir kahvaltı /Gaza zam mazota zam /Hortumu, talanı, vurgunu yükle yurdum insanına /Sessiz soluksuz nasıl olsa çekiyolar.

Erol ERDİNÇ-ANKARA


Biliyor musunuz


İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin 31 Aralık günü, belediyenin BİT'lerine 107 trilyonluk; 'İstanbulluluk Bilinci' adlı bir araştırma için de GENAR şirketine 6 trilyonluk ihale verildiğini...

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları