Tayland mutfağı

Tayland mutfağının öne çıkan özelliği beş temel tat üzerine kurulu olması.

Haberin Devamı

Bunlar baharatlı, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı. Bu tatların hepsi bir arada da çıkabilir karşınıza, her birini ayrı bir tabakta da yiyebilirsiniz. Tayland mutfağındaki özel tatlardan birisi de oldukça güçlü bir çeşnisi olan balık sosu. Yüksek fiyatlı ve tatlı kokulu yasemin pirinci Tayland’ın yerli üretim pirinci olduğu için, aynı zamanda ülkenin en çok tüketilen pirinci.

Tahinli ıspanaklı kol böreği

Malzeme listesi

· 2 adet hazır yufka
Sos için;
· 3 adet yumurta
· 1 su bardağı yoğurt
· 1/2 su bardağı süt
İç harcı için;
· 1 kg ıspanak
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
· 1 su bardağı tahin
· 3 yemek kaşığı susam

YAPILIŞI: İç harcını hazırlamak için ıspanak dallarını tek tek yıkayıp süzdükten sonra incecik doğrayın. Soğanları da incecik dilimleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup üzerine soğanları ekleyin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Ispanağı da  hemen ilave edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi serpip tencereyi ocaktan aldıktan sonra ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen ıspanaklı harcı süzün. Çünkü bazen ıspanak pişerken çok su verir ve yemeğin şeklini bozar. Suyunu süzdüğünüz soğanlı ıspanağın üzerine tahini gezdirip karıştırın ve bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yufkaları mutfak tezgahının üzerine yan yana yayın ve ortalarından ikiye bölün. Böylece yarım ay şeklinde 4 adet yufka parçası elde etmiş olacaksınız. Yufkanın sosunu hazırlamak için yumurtaları derin bir kaba kırın.
Üzerine yoğurt ve sütü katıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Hazırladığınız sosu kaşık yardımıyla yufkaların üzerine dağıtın (sosun yarım su bardağı kadarını ayırın). Ilık haldeki ıspanaklı harcı yufkalara paylaştırdıktan sonra uzun kenarlarından başlayarak gevşek rulolar haline getirin. Ruloları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Ayırdığınız sostan fırçayla yufkaların üzerine bolca sürüp üzerlerine susam serpiştirin. Börekleri 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafif kahverengileşinceye kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Muzlu Alman pastası

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Kek için;
· 4 adet yumurta
· Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan tozşeker
· Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan un
· 1 paket vanilya
· 1 çay kaşığı kabartma tozu
· 2 adet muz
Krema için;
· 125  gr margarin
· 1 adet yumurta
· ½ su bardağı tozşeker
· 2 tepeleme yemek kaşığı un
· 3 su bardağı süt
Üzeri için;
· ½ su bardağı pudra şekeri

YAPILIŞI: Keki hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyerek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu da ilave edip tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırın. Diğer taraftan, 25-30 santim çapındaki kek kalıbını sıvıyağla iyice yağlayıp hazırladığınız hamuru kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri sararıncaya kadar, 30-35 dakika pişirip çıkarın.

Soğumasını bekleyip enlemesine ikiye bölün. Kremasını hazırlamak için; yumurta ve tozşekeri küçük bir tencerede çatalla çırpın. Un ve sütü de ekleyip iyice karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine alıp sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirip kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Üzerine yağı katıp sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Kremayı kekin arasına bolca sürüp üzerine muz dilimleri yerleştirin. Kekin ikinci parçasını üzerine kapatıp üzerini pudra şekeriyle süsleyerek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları