Talat-Büyükanıt buluşması

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın KKTC ziyaretini bir yıl önce yaşananlarla kıyaslayınca ilginç sonuçlar çıkıyor.

Bir yıl önce KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla Lefkoşa’da Lokmacı geçidini açmaya karar vermişti.

Bunun bir jest olmasını istiyordu Talat. O yüzden de tek taraflı bir adım olacaktı.

Lefkoşa çarşısını tam ortasından ikiye bölen bu noktadaki duvarın yıkılması ve üst geçidin kaldırılması, bölgede bulunan Türk askeri tarafından olumlu karşılanmamıştı. Yetki tartışmaları çıktı.

Daha doğrusu, bu konuda KKTC yönetimi ön temaslarda bulunmuş ve olumsuz bir mesaj almamıştı.

Kararın açıklanmasından sonra durum değişti. Talat, Ankara’ya çağrıldı. Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt ile görüştü. Buraya kadar dışarıya yansıyan pek bir şey yoktu. Ama ne olduysa görüşmeden sonra oldu. Talat, Lokmacı geçidi konusunun içeride gündeme gelmediğini söylüyor, Büyükanıt ise onu yalanlıyordu.

Konu gündeme gelmişti ve asker, Lokmacı’daki üst geçidin yıkılmasına karşı çıkmıştı. Kıbrıslı Türkler bir jest yapacaksa, Rumlardan da bir jest beklenmeliydi.

* * *

BU
olayları hatırlayınca, Genelkurmay Başkanı’nın önceki gün KKTC’ye yaptığı ziyaret farklı bir anlam kazanıyor.

Kıbrıs Türk ve Rum liderlerin görüşmelere başlamak için harekete geçtikleri bir dönemde Ada’ya giden Genelkurmay Başkanı’nın ziyareti, Lokmacı geçidinin açılış çalışmalarının başladığı güne denk geldi.

Ama bu kez Lokmacı konu edilmedi.

Genelkurmay Başkanı, "adil ve kalıcı bir çözümden sonra" Türk askerinin çekileceğini söyledi. Dün bu açıklamanın ne anlama geldiğini sordum. Talat’ın çevresinde bu açıklamanın "barış" mesajı olarak yorumlandığını öğrendim.

Org. Büyükanıt’ın, KKTC ve Türkiye’deki yetkililerin "nasıl bir barışın adil ve kalıcı olduğunu bilirler" yolundaki açıklaması da, Talat’a güven mesajı olarak değerlendiriliyor.

* * *

KIBRIS
sorununun çözümünde ve Türk askerinin çekilmesi ya da kalmasının sınırları siyasi iradenin alacağı kararlara bağlıdır. Askerin görüşünün bu kadar öne çıkması doğru mu?

Bu Kıbrıs’ta önemli. Çünkü Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi, bugünkü bölünmüşlüğün ve sorunun Ada’nın işgal altında olmasından kaynaklandığı tezini işliyor uluslararası kulislerde.

Bu sorunun Türk askeri ile adanın Rum halkı arasındaki bir sorun olmadığını göstermenin tek yolu ise Türk halkının ve siyasi liderinin bağımsızlığına ve ve iradesine en başta Türkiye’nin ve Türk askerinin saygılı olması.

Eşitlik mücadelesine zarar vermek istenmiyorsa tabii. Dün, konuştuğum KKTC’li yetkililer bu çerçeveden bakınca Orgeneral Büyükanıt’ın barış mesajı verdiğini söylüyor ve ziyareti olumlu olarak yorumluyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları