Suriye neden Türkiye’yi açıkladı

SURİYE Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Büşra Kanfani, İsrail ile uzun süreden beri Türkiye aracılığıyla haberleştiklerini açıkladı.

Dünkü İsrail gazetelerinde, bu açıklamanın Kuveyt’te bir gazeteye yapıldığı yer aldı.

Bir tek Türkiye mi? Hayır, sözcü başka kanalların da olduğunu söyledi ama sadece Türkiye’nin adını verdi.

Bu açıklama neden şimdi yapılıyor?

Türkiye, iletişim kanalı olarak yeni mi devreye girdi?

Yoksa açıklama bugüne tesadüfen mi denk geldi?

Hayır, bütün yanıtlar hayır.

Türkiye, AKP hükümeti döneminde açıkça bu role soyundu.

Ortadoğu sorununun çözümünde, Lübnan meselesinde arabulucu rolü oynamak için gizli bir kanal rolü oynamak değil, apaçık arabuluculuk yapmak istedi Türk hükümeti.

Ama Suriye’nin bunu şimdi açıklaması da tesadüf değil. Nedeni var.

* * *

SURİYE
cumartesi günü çok tartışmalı bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Arap Birliği Zirvesi Şam’da toplandı. Bu zirve, aynı zamanda Arap Birliği içindeki krizin ilk kez bu kadar ciddi biçimde yansımasına da neden oldu.

ABD başından beri, zirvenin Suriye’de yapılmaması için bölge ülkelerine baskı uyguladı. Ama bazı önemli bölge ülkeleri de Suriye’nin Ortadoğu sorunları karşısında sorumlu bir pozisyon benimsemediği gerekçesiyle, zirvenin Şam’da yapılmasına karşı çıktılar.

Ve Arap Birliği Zirve toplantısına, 22 üyeden sadece 11’i devlet başkanı seviyesinde katıldı.

Bu toplantılara her zaman bütün üyelerin devlet başkanları katılmaz ama ülkelerin katılım seviyelerinin siyasi anlamları hep vardır.

Şam Zirvesi’ne katılımların da bu yıl güçlü siyasi mesajları vardı. Birliğin etkili ülkelerinden Suudi Arabistan ve Mısır’ın devlet başkanlarının Şam’a gelmemeleri bu açıdan çok önemliydi. Ürdün Kralı’nın son anda gitmekten vazgeçmesi de öyle. Lübnan ise hiç bir temsilci göndermedi.

Ayrıca zirvenin başladığı önceki gün, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud- el Faysal’ın Lübnan krizinin çözümünü öngören Arap Birliği kararını bloke ettiği için Suriye’yi sert biçimde suçlaması da dikkat çekiciydi.

Suriye, İran ile ilişkileri nedeniyle de bölgenin Sünni ülkeleri tarafından eleştiriliyor.

Lübnan’da Hizbulah’ı, Filistin’de Hamas’ı destekleyen Suriye-İran ittifakı bölge barışının önünde ciddi tehdit olarak görülüyor.

Bu eleştirilerin altında başlayan zirve dün sona ererken bu kez de Irak hükümeti ile ciddi bir kriz yaşandı. Irak hükümeti, zirvenin sonuç bildirisinde terörün kınanmamasını eleştirdi.

Sonuçta Şam Zirvesi, Suriye’nin yalnızlığını vurgulayan bir toplantı oldu.

Tabii ki, bu yalnızlık karşıt cephenin istediği gibi tam bir tecrit durumunu yansıtmadı ama Şam Yönetimi’nin bölgede yalnızlaştığı da açıkça ortaya çıktı.

* * *

İŞTE
böyle bir günde Türkiye’nin adını geçirmek önemliydi.

Arap dünyasının etkili ülkelerinin eleştirilerinin hedefinde olan Şam Yönetimi, Türkiye’den söz ederek hem Ortadoğu barışı için duyarlı ve gayretli olduğunu hatırlatıyor, hem de böyle tartışmalı bir zirvenin ardından, bölgede İran’dan başka önemli ittifaklara sahip olduğu mesajını da veriyordu.
Yazarın Tüm Yazıları