Stres karşısında gösterdiğiniz tepkiler o anda salgıladığınız kimyasal maddelerle ilişkilidir.
Yaşadığınız her stres hücre, doku ve organlarınıza tam bir kimyasal banyo yaptırır. Tekrarlayan veya uzayan stresler bedeninizde bir soğuk duş etkisi yapar. Stres karşısında yaşadığınız bu soğuk duştan en çok etkilenen organlarınız kalbiniz, mideniz, bağırsaklarınız ve cildinizdir. Beyinle bu organlar arasındaki "kırmızı hat" stres durumunda salgılanan kimyasallarla alarm durumuna geçmekte, bir dizi sağlık sorununu da tetiklemektedir. Yoğun streste kalbinizin çarpması, göğsünüzün sıkışması, ekstra sistollerinizin başlaması, endişe, telaş, korku, üzüntü veya heyecan anlarında midenizin ekşiyip yanması, reflü atağınızın başlaması bundandır. Kırmızı hat çok sık çalıştığında, cilt döküntüleriniz ve kaşıntılarınız da sıklaşır. Stres ile ilişkili karın ağrısı, şişkinlik, gaz atakları ve ishal-kabızlık nöbetlerinin sebebi işte bu yoğun kimyasal banyolardır.
"Spastik kolon" veya "Hassas Bağırsak Sendromu" olarak da bilinen sağlık sorununun oluşumunda stresle bağlantılı gel-gitler önemlidir. Bu sendromun sıklığı oldukça yüksektir. Uzmanlar sendromun psikosomatik kökenli bir sorun olduğunu belirtmektedir. Karın ağrısı atakları, gaz, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarında değişme (ishal, kabızlık), dışkı yaparken zorlanma en sık belirtilerdir. İshal ve kabızlık dönemleri birbirini izleyebilir. Ani ishal nöbetleri görülebilir. Hastaların çoğunda ruhsal kökenli başka bedensel sorunların da bulunması tipiktir. Yorgunluk, ağrılar, cinsel fonksiyon bozuklukları, uyku problemleri, karın ağrısı ve gaz, ishal-kabızlığa eşlik eden belirtilerdir. Kesin teşhis için belirlenmiş net bir kriter yoktur. Son 12 ay içinde en az 12 hafta süreyle -ki bu sürenin ardışık olması gerekmez- şu 3 özellikten en az ikisinin bulunması, tanı için yeterli kabul edilir: Dışkılama ile şikayetin geçmesi, dışkılama sıklığının değişiklik göstermesi, dışkı formunda ve görünümünde değişiklik oluşması.
Eğer herhangi bir stres atağı ile ilişkili gaz veya bağırsak alışkanlığı değişimi sorunu yaşıyorsanız, bunun nedeninin "Mutsuz Bağırsak Sendromu" olabileceği aklınızda olsun. Bu sorunun çözümünün pek kolay olmadığı, iyi bir doktor-hasta ilişkisi, akıllı bir stres yönetimi ve dikkatli bir beslenme alışkanlığı gerektirdiğini de hatırlatalım.
BİR UYARI
Dr. Ece
HATTAT
Felç ve kalp krizi belirtileri
- Yüzde, kollarda, bacaklarda ve özellikle bedenin yalnızca bir tarafında birdenbire ortaya çıkan uyuşma ya da güçsüzlük.
- Ani akıl karışıklığı, konuşma ve anlama zorluğu.
- Ani ortaya çıkan bir ya da iki gözde görme zorluğu.
- Ani ortaya çıkan yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ya da koordinasyon kaybı.
- Bilinen hiçbir nedeni olmadan ani başlayan şiddetli baş ağrısı.
Birinin kalp krizi geçirdiğinden kuşkulanıyorsanız yani dürtülünce tepki vermiyorsa, birkaç saniye boyunca normal soluk alamıyorsa, nabzı atmıyorsa, hareket etmiyor ya da öksürmüyorsa, derhal 112 Acil Servis’i arayın ve kalp masajı uygulamaya başlayın. Eğer yakınınızda bir otomatik harici defibrilatör varsa (AED), kullanmasını bilen birinden yardım isteyin.
Otomatik harici defibrilatör gerektiği zaman düzensiz kalp ritmini ayarlamak için elektrik şoku kullanan bir aygıttır. Amerikan Kalp Derneği, birçok yerde kalp masajı eğitimi sponsorluğu yapmakta ve belirli yerlerde kalp kurtaran defibrilatör aygıtı kullanma kursu düzenlemektedir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Diyetisyen
Oya Yüksek
Vücut şekliniz önemlidir
Vücut şekliniz elma mı, armut mudur? Vücut yapısı elma olanlar, yapısı armut olanlardan daha fazla risk altındadır. Eğer vücut yağınız göbeğinizde bulunuyorsa, vücut şekliniz elma tipidir.
Erkekler genetik yapılarından dolayı kiloları göbek çevresinde toplamaya yatkındırlar. Elma tipi olmanız demek, karın yağlarının daha fazla olması anlamına gelir. Karın yağları kalp hastalığı, diyabet ve menopoz sonrası meme kanseri riskini artırır.
Armut tipi vücutlar yağların büyük bir çoğunluğunu kalçalarda depolar. Vücut şekliniz ne olursa olsun Beden Kitle İndeksi (BKİ) halen önemlidir. Çünkü bu bütün vücut yağı ile ilişkilidir. Ayrıca BKİ’niz yüksekse, bel çevrenizin geniş olma olasılığı da fazladır.
BİR SORU BİR CEVAP
Günde bir Aspirin iyi mi?
Aspirin kan pıhtısı oluşumunu azaltarak kalp krizi ve bazı felçlerin önlenmesine yardımcı olur. Aspirin’in iltihap giderici gücünün de sağlık yararı vardır. Uzmanlar, kalp hastalığına yakalananlara günde bir adet 81 mg. bebek aspirini ya da gün aşırı 325 mg. (yetişkin dozu) normal Aspirin önermektedirler.
Kalp krizi belirtilerinin ortaya çıkışında ilk 24 saat içinde Aspirin alınması, bundan sonraki beş hafta boyunca ölümcül olmayan kalp krizlerini, felci ve damar hastalığı nedeniyle ölümü önemli ölçüde engellemektedir.
BESLENME OKULU
Diyetisyen
Tuğçe Altan
Fazla kilo meme kanseri riskini artırır
5 veya 10 kg. kadar fazlalık bile yetişkinlerde sağlık risklerini artırır. Son yayımlanan bir çalışmada Beden Kitle İndeksi’nde (BKİ) yüzde 5 oranında bir artışın, yürüyüş gibi vücut fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisinin olduğu bulunmuştur.
Menopozda hormon tedavisi almayan ve 18 yaşından beri ek 10-15 kilo alan kadınların, 2,5 kilodan fazla almayan kadınlara göre meme kanseri olma ihtimalinin yüzde 40 daha fazla olduğu bulunmuştur. Kadınların kilo almasıyla bu risk daha da artmaktadır. Benzer başka bir çalışmada ise her 5 kg. kilo kazanımında, menopoz sonrası meme kanseri riskinde yüzde 8 oranında bir artış bulunmuştur.
DİYET GÜNLÜĞÜ
Sorularınız için:
manager@yasasinhayat.org
Tel: (0212) 236 73 00
BİR SORU
Diyet yaparken kabızlık şikayetlerim artıyor. Bu nedenle yaptığım diyetleri hep yarım bırakıyorum. Bu durumdan korunmak için önerileriniz var mı?
Posa tüketimini artırmak için
Sağlıklı bir beslenme planında günlük kişinin alması gereken posa miktarı 25-30 gr. kadardır. Özellikle diyet uygularken kalori kısıtlaması ile birlikte posa alımınızda da azalma olabilir. Posa alımınızı artırmak için aşağıdaki yiyecekleri listenize mutlaka ekleyin.
MeyvelerPosa miktarı
1 orta boy armut (kabuklu)4 gr.
1 su bardağı çilek4 gr.
2 adet kuru incir4 gr.
Sebzeler
1/2 su bardağı pişmiş brüksellahanası3 gr.
1 orta boy domates2 gr.
1/2 su bardağı pişmiş bezelye2 gr.
Kurubaklagiller
4 yemek kaşığı pişmiş mercimek4 gr.
4 yemek kaşığı kuru fasulye3 gr.
Ekmekler ve tahıl grubu
2 yemek kaşığı pişmiş bulgur3 gr.
1 ince dilim çavdar ekmeği3 gr.
1 ince dilim kepek ekmeği2 gr.
Kolesterole karşı elma yiyin
Günde 2-3 elma, toplam kolesterol seviyesinde yüzde 10 düzeyinde bir azalma yapar. Elmanın kolesterol azaltıcı içeriği suda eriyen bir lif olan Pektin’den kaynaklanır. Pektin elmadan başka greyfurtta ve havuçta da bulunur. Bu nedenle günde 2 havuç veya 2 greyfurt ile de kolesterol düzeyinde yüzde 10 civarında bir azalma sağlanabilir.