SSK’lının ’ballı emeklilik’ olayında son durum ne

BAZINDA "Ballı Emeklilik", "Süper Formül", "SSK Emeklisine İkinci Bahar" gibi benzetmelerle açıklanan, SSK emeklilerinin emekli aylığını yükselten avantajlı uygulama, yaklaşık 25 gündür tartışılıyor.

Hürriyet’te "2000’den itibaren SSK’dan emekli olanlara müjde" başlığı altında duyurduğumuz bu uygulama, özellikle 2000 yılından itibaren emekli olanları yakından ilgilendiriyor.

OLAY NEYDİ?

1- Emekli Olup Aylığını Kestirerek Çalışanlar:

2000 ve izleyen yıllarda emekli olanlar, emekli aylıklarını kestirmek suretiyle, tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başlayıp, bir süre (bir, iki gün bile olabilir) sonra tekrar emeklilik talebinde bulunurlarsa, şu anda aldıkları emekli aylığında "yüzde 43’e ulaşabilen bir artış" ortaya çıkıyordu.

2- Emekli Olup Aylığını Kestirmeden Çalışanlar:

SSK’dan emekli olup, aylıklarını kestirmeden çalışmaya devam edenler, emekli aylıklarını alıyor ancak "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ödüyorlar. Destek priminin emekliye hiçbir faydası yok. Destek primi ödeyerek çalışan emekli; çalıştıkları işyerine bütün sigorta kollarına ait sigorta primini ödeyeceklerini belirtip, emekli aylılıklarını kestirmeleri ve bir süre sonra da emekliliği talep etmeleri halinde, yeni emekli aylıkları yüzde 43’e kadar artabiliyordu.

Sözünü ettiğimiz artış, yeni emekli aylığının, TÜFE’nin yanı sıra ayrıca "gelişme hızı" yani refah payı da göz önüne alınarak hesaplanmasından kaynaklanıyordu.

NE OLDU?

Emekli aylıklarında meydana gelen artışın önünü kesmek için hazırlanan 5698 sayılı yeni yasa, 22 Ekim Pazartesi günü itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanmadı.

Resmi Gazete’de yayınlanacağı tarihe kadar başvuranlar, gelişme hızına göre emekli aylığı artırımından yararlanabilecekler. Bu duruma göre;

1- Destek Primi Ödeyerek Çalışırken Emekli Aylığını Kestirenler:

SSK’dan emekli olup, "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ödemek suretiyle çalışıp, emekli aylığı almaya devam edenler, emekli aylıklarını kestirmişlerse, yasa Resmi Gazete’de yayınlanıncaya kadar, emeklilik talebinde bulunduklarında, gelişme hızına göre yükseltilecek emekli aylığından yararlanabilirler.

2- Emekli İken SSK’lı Olarak İşe Girenler:

SSK’dan emekli aylığı almakta iken, emekli aylığını kestirip SSK’lı olarak çalışmaya başlayanlar, 5698 sayılı yasa Resmi Gazete’de yayınlanmadan önce, emekli aylıklarını kestirip, emeklilik talebinde bulunduklarında, gelişme hızına göre, yükseltilecek emekli aylığından yararlanabilecekler.

YASA YAYINLANINCA NE OLACAK?

5698 sayılı yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren, ister 2000 yılı öncesi, ister 2000 yılından itibaren emekli olsun, hiçbir emekliye "gelişme hızı" artışından, refah payı verilmeyecek. Sadece, emeklilik dönemindeki çalışılan günlere ilişkin olarak refah payı verilecek. Oysa bugünkü uygulamada 01.01.2000’den itibaren pay veriliyordu. SSK, Bağ-Kur, Tarım Bağ-Kur ve Tarım SSK’dan emekli olmuş olanların, emekli aylıkları bundan böyle TÜFE oranı kadar artacak. Bunlar, ülkenin kalkınmasından, büyümesinden pay alamayacaklar.

Bu nedenle, 5698 sayılı yasa Resmi Gazete’de yayınlanıncaya kadar, SSK aylıklarını kestiren ve çalışan emeklilerin, emeklilik dilekçelerini hemen vermelerinde yarar var.

Bu arada, ballı emekliliği önleyen yasadaki hatanın, maaşları daha da ballandıracağı iddiaları da var. Onu da yarın açıklayacağız.

YARIN: 5698 SAYILI YASADAKİ HATA EMEKLİ AYLIĞINI DÖRDE Mİ KATLAYACAK?
Yazarın Tüm Yazıları