Sorularla cevaplar

EL Kaide bir terör örgütü müdür? Elbette!

El Kaide gibi bir cellatlar güruhu yöneticilerinin, mensuplarının, militanlarının bulunup cezalandırılması, örgütün köküyle kazınması tüm insanlık için kaçınılmaz bir görev midir?

Elbette!

Peki ama, nerdeyse her terör eylemini El Kaide’ye bağlamak dürüstlük müdür?

Değildir ama tüm insanlığın bir hafta sonra "defolup gitti" diye sevineceği ABD Başkanı George Bush’un yaptığı budur.

Nitekim ondan tüm dünyanın nefret etmesinin nedeni, "El Kaide’nin kökünü kurutmak" bahanesiyle Afganistan’ı, Pakistan’ı kendi nüfuz sahası içine alması, Irak’ı ezmesidir.

Bush bu noktaya Irak’ın, tüm zenginliklerinin talan edilmesine göz yumarak -hatta destek vererek-, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü, adil yargılamayı ayaklar altına alarak ve "Ben güçlüyüm, öyleyse her istediğimi yaparım" diyerek, kısaca tüm insanlığı terörize ederek geldi.

Oradan hareketle kendimize bakalım:

Susurluk olayı, devletin içinde bir çeteleşme süreci yaşandığını ortaya koyuyordu. Bunun bütün bağlantılarıyla ortaya çıkarılması, tüm toplumun huzuru için, bu ülkede "hukuk devleti" kavramını yerleştirmek için ve demokratik sistemin iyi işleyebilmesi için zaruri idi.

Peki Susurluk yeterince çözülebildi mi?

Kanımızca hayır!

Susurluk’un devlet içinde ve dışında kalmış aktif mensupları ile destekçileri, çekirdekteki gerçeğe ulaşılmasını engellemeyi başardılar.

Peki Ergenekon ile Susurluk arasında bir bağ olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet... Ortaya çıkan -yahut çıktığı iddia edilen- kanıtlar böyle bir ilişkinin söz konusu olabileceğini düşündürüyor.

O zaman, Ergenekon soruşturmasının tüm gerçekleri ortaya çıkarmasının ne zararı olabilir?

Hiç zararı olmaz. Tam tersine, Susurluk ile şimdiki "Ergenekon soruşturması" bağlamında hakkında işlem başlatılanlar ve yargılananlar arasında eylemsel bir ilişki varsa elbet ortaya çıkarılmalıdır.

Çıkarılmakla kalınmamalı, adil bir yargılama sonunda suçlu bulunanlara da cezanın en ağırı verilmelidir.

O halde iktidar ile muhalefet neden birbirine saldırıyor? Birtakım gazeteler ve gazeteciler neden ötekileri suçluyor?

İktidar ile muhalefet birbirine saldırıyor, çünkü iktidarın "Ergenekon" olayına bakışı, aynen George Bush’un "El Kaide"yi bahane ederek aklındaki planları uygulamasına benziyor. Nitekim aklı olan herkes, yaşadığımız sürecin bir gerçeği ortaya çıkarmak ve suçluları cezalandırmaktan çok, birilerine gözdağı vermeyi hatta birilerini susturup bertaraf etmeyi hedeflediğini görüyor.

Birtakım gazetelerin ötekileri suçlaması ise, suçlayanların bugünkü iktidara uşaklık yarışına girmelerinden kaynaklanıyor.

Yoksa, özü itibarıyla farklı düşünen, yani suçlular kurtulsun diyen kimse yok.
Yazarın Tüm Yazıları