Son sefere çıkıldı

Haberin Devamı

ULAŞIM

İzmit-Gebze arasındaki tren seferleri, bu haftadan itibaren iki yıl süreyle sona erdi. Nedeni, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi çalışmaları. TCDD'nin trenleri geçen salı son yolcularını taşıdı. Hat, 122 yıldan beri ilk kez kapanmış oldu.

YARATICILIK

3G'li küfür

İzmir'in Karşıyaka-Göztepe rekabeti, İstanbul'un üç büyüklerinde dahi rastlanmayan cinsten. Bu uğurda yapmayacakları şey yok gibi. Karşıyakalılar geçen hafta, kınasak mı alkışlasak mı bilemediğimiz bir yaratıcılığa imza attı. Stada küfürlü pankart sokamayan taraftar, Göztepe derbisine kare şeklinde büyük bir pankartla gitti. Üzerinde 3G teknolojisine sahip telefonların okuyabildiği QR Code yer alıyordu. Ne olduğunu merak edip kodu telefonlarına okutan Göztepe taraftarlarının ekranına Türkçe ve diğer dillerde yazılmış bir küfür geldi. Ünlü İngiliz blogu offthepost dahi orijinalliğe tam not verdi.

POLİTİKA

Haberin Devamı

Dokunulsun diye soyundular

Bir başka pankartlı yaratıcılık da Slovakya'dan geldi. Slovak Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden 17 milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılması taleplerine dikkat çekmek için soyunarak poz verdi. Ellerinde 'Haydi milletvekillerinin dokunulmazlık zırhlarını soyalım' yazılı bir pankart tuttular. Sonra da fotoğrafı ülkenin önemli gazetelerinden Novy Cas'a ilan olarak verdiler. Eylemlerini kendi Facebook sayfalarından da duyurdular.

SANAT

Kopyası bile şaheser

Tüm zamanların hakkında en fazla haber yapılan kadını listesi yapılsa, Mona Lisa'nın kendine üst sıralardan güzel bir yer bulacağı kesin. Hemen her hafta kendisiyle ilgili bir haber çıkıyor, hemen her ay resimle ilgili bir sır ifşa ediliyor. Resimdeki Da Vinci'nin ta kendisidir diyen de çıktı, tabloda Darth Vader'ı gördüğünü iddia eden de. Şimdi de Leonardo'nun bir öğrencisi tarafından yapılmış kopyasını konuşuyoruz. Kopya Mona Lisa, Madrid'deki Prado müzesinde ortaya çıktı. Bu dahi, Mona Lisa'nın en eski bire bir kopyası olması, hem de bizzat Leonardo'nun öğrencisi tarafından yapılmış olması bakımından sanat şaheseri sayılıyor.

BARIŞ

Haberin Devamı

Ragıp Zarakolu Nobel'e aday gösterildi

İsveç'te Sol Parti Milletvekilleri Amineh Kakabaveh, Jens Holm, Bengt Berg, Siv Holma, Marianne Berg, Çevre Partisi Yeşiller milletvekilleri Jan Lindholm ve Valter Mutt merkezi Oslo’da bulunan Nobel Barış Komitesi’ne başvurarak, 2012 yılı Nobel Barış Ödülü’nün Ragıp Zarakolu’ya verilmesini önerdi. İsveçli parlamenterler, Nobel Komitesi’ne yaptıkları başvuruda Ragıp Zarakolu’nun uluslararası alanda tanınmış, basın ve düşünce özgürlüğünün sembolü bir insan hakları savunucusu olduğunu vurguladı. Başvuruda, Zarakolu’nun bugüne dek bu çabalarından dolayı pek çok ödül aldığı hatırlatıldı. Ragıp Zarakolu, KCK soruşturması kapsamında geçen yılın kasım ayında tutuklanmıştı.

MİNİ TEST

 

Haberin Devamı

1. Bu adamlar ne yapıyor?/images/100/0x0/55eb43d2f018fbb8f8b5fa7e

a. Çiftlerde yerel müsabakaya katılan bir buz pateni ekibi, artistik puan topluyor

b. Alttaki lensini göle düşürmüş, üstteki düşmesin diye onu tutuyor

c. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, buz tutan Çıldır Gölü'nde güreş tutuyor

d. Buzun altında yaşam var mı diye bakıyorlar

2. Başbakan Erdoğan, tutuklu gazeteci ve yazarlardan ötürü Türkiye'ye gelmeyeceğini açıklayan dünyaca ünlü romancı Paul Auster'a ne cevap verdi?

a. Gelsen ne olur gelmesen ne olur

b. Aman! Biz sana çok muhtacız

c. Yahu sen ne cahil bir adamsın

d. Hepsi

3. "Kahrolsun faşizm, yaşasın demokrasi, yaşasın halkların kardeşliği"... Bu slogan geçen hafta kim tarafından, nerede atıldı?

Haberin Devamı

a. Ünlü yazar Paul Auster, Brooklyn sokaklarında

b. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis Genel Kurulu’nda kürsüde

c. Marmara Üniversitesi öğrencisi Mikail Boz, Ekşi Sözlük'e yazdıkları nedeniyle okuldan uzaklaştırılırken

d. Daha demokratik bir CHP hedefiyle kurultaya giden Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde

Cevaplar: 1.c, 2.d, 3.b

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları