Somos sosyalistas

OKURKEN insanın bitmesini istemediği kitabın, “Yüz Yıllık Yalnızlık” romanının Nobel ödüllü yazarı Gabriel Garcia Marquez Venezula Devlet Başkanı Hugo Chavez ile yaptığı uçak yolculuğu sonrasında şu tespiti yapıyor:

Haberin Devamı

“Sanki iki farklı insanla konuştum. Biri, ülkesine büyük katkı sağlayacak vizyon sahibi bir lider, diğeri tarihe despot olarak geçecek bir hayalperest”.
Chavez’in yaşamı bu tespiti doğruluyor. Bir yanda darbeyle iktidarı ele geçirmek isteyen yarbay olarak bir despot, ama iki yıllık hapis sonrasında siyasete atılıp Güney Amerika kıtasına sosyalizmi aşılayan vizyon sahibi bir lider.
Chavez başkan seçilince ilk kararlarından biri, Amerikan karşıtlığının göstergesi olarak, NBA basket maçlarını halkına ücretsiz olarak izletme olanağı sağlıyor.

GÜNEY AMERİKA’DA

İşçi bir aileden gelmenin hakkını veriyor. Toprak reformu, işçi kooperatifleri, petrolü millileştirme, kilit sanayi kurumlarını kamulaştırma Chavez ile birlikte, sadece Venezuela’ya değil, 2000’lerin başından itibaren bütün kıtaya sosyalizmi yayıyor.
Rusya’da sosyalizm çökerken, Güney Amerika ülkeleri arka arkaya sosyalizme geçiyor. Güney Amerika tek sesle inliyor, “Somos sosyalistas”, “Hepimiz sosyalistiz”. Milyonlarca insan serbest seçimlerle sosyalist liderlere umut bağlıyor. Öncüsü Chavez.
Ülkesinde gerçekleştirdiği reformlarla yoksullukla mücadele ederken, uluslararası arenada Amerikan karşıtlığının en önemli temsilcisi oluyor. Fidel Castro’nun mirasını o devralıyor.

Haberin Devamı

SON BAKIŞ GRANMA’YA

Chavez’in ölümünden önceki son fotoğrafı iki kızıyla birlikte Küba Komünist Partisi yayın organı Granma’ya bakarken. Granma, Fidel’i ve yanındakileri 1959’da devrime taşıyan geminin adı.
Ülkesindeki uygulamaları ve orijinal çıkışlarıyla, Chavez kendinden en çok söz ettiren liderlerin başında geliyor.
Toprağı bol olsun. Elbette, “Somos sosyalistas”.

Yazarın Tüm Yazıları