İnsanlık tarihi boyunca icat edilen eşyaların neredeyse tamamı ihtiyaç duyulduğu için keşfedilmiş ve zamanla icat edildiği bölgenin kültürünün bir parçası olmuştur.
Örneğin, Çinliler’in yemek yerken kullandıkları çubuklar... Sanılanın aksine, Uzakdoğu’daki tüm milletler yemek yerken çubuk kullanmıyor. Örneğin, Tayvan’da ve Hindistan’da yemek elle yeniyor.
Uzakdoğu kültürünün bir parçası olan bu çubukların, artan nüfus ve tüketim alışkanlıkları nedeniyle doğaya zararı da var ne yazık ki. Çoğunlukla tek kullanım için üretilen ve ahşaptan yapılan bu çubuklar, bir yıl içinde o kadar çok kullanılıp atılıyormuş ki Çin devleti yeniden kullanılabilir olanları teşvik etmek amacıyla bu çubuklara vergi artırımı uygulamış.
Aynı zamanda geçtiğimiz dönemde patlayan SARS hastalığının da bu tek kullanımlık plastik çubuklar yoluyla yayıldığı düşünülüyor. Belki de en doğrusu Tayvan’da üretilen ve buğdaydan yapılan sofra eşyalarını kullanmak; buğdaydan yapılan tabaklarda yemek yedikten sonra tabağın kendisini de yiyebiliyor, böylece bulaşık derdinden de kurtuluyorsunuz.
Ayvalı Semerkant pilavı
Malzeme listesi
á3 su bardağı pirinç
á 500 gr. kuzu kuşbaşı eti
á 25 gr. tereyağı (1/2 yemek kaşığı)
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 2 adet orta boy patates
á 2 adet orta boy ayva
á 6 su bardağı sıcak su
á 1 çay kaşığı toz zerdeçal (Hint safranı)
á 1 çay kaşığı toz kimyon
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Pirinci bol tuzlu sıcak suda 40-50 dakika kadar bekletin. Yıkayıp iyice süzün. Ayvaları ve patatesleri soyup ortadan ikiye bölün. Elma dilimi şeklinde parçalar oluşturacak gibi, bir santim kalınlığında dilimleyin. Ayva ve patates dilimlerini kararmamaları için soğuk suda bekletin. İsterseniz suya limon suyu da ekleyebilirsiniz. Soğanları yemeklik incecik doğrayın. Eti, tereyağını ve soğanı geniş bir tencereye koyup, orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar en az 10 dakika pişirin. Tuz, karabiber, zerdeçal ve kimyonu ilave edip tekrar karıştırın. Ayva ve patatesi tencereye aktarıp 2-3 dakika daha kavurun ve sıcak suyu ekleyin. Su kaynamaya başlayınca süzdüğünüz pirinci katıp birkaç kez karıştırın. Pilavı, suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocağın altını kısın ve kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirip ocaktan alın. Pilavı, tencerenin kapağı kapalı vaziyette 20-30 dakika dinlendirdikten sonra karıştırarak servise sunun.
Biberli fasulye ezmesi
Malzeme listesi
á 500 gr. barbunya (kuru fasulye de kullanabilirsiniz)
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 3 diş sarmısak
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 çay kaşığı tuz
á 1 çay kaşığı tozbiber
á 2 çay kaşığı acuka (Çerkezler’in biber salçası)
á 1 çay kaşığı toz kişniş
á1 çay kaşığı kuru fesleğen
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Barbunyayı üzerine çıkacak kadar suyla bir gece kadar suda bekletin. Ertesi gün suyunu yıkayıp süzün. Soğanları soyup incecik doğrayın. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Soğan ve sarmısağı tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Süzdüğünüz barbunyayı tencereye aktarıp tuz ve kırmızı biberi serpiştirin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Varsa Çerkezler’in özel salçası olan acukadan da ilave edip barbunyanın üzerine 2 parmak çıkacak kadar su aktarın. Fasulye iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. İyice yumuşayan barbunyayı el blenderi yardımıyla çekerek koyu muhallebi kıvamında püre elde edin. Üzerine kişniş ve fesleğeni de ekledikten sonra püreyi servis tabağına alın. Üzerine pulbiber ve maydanoz ilave edip servise sunun.