Siz tatildeyken

Merhaba sevgili tatilciler.

Bayram tatili vesilesiyle yurdun ve dünyanın (Galiba büyük bölümünüz Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Fransa ve Hindistan'a uzamış) dört bir yanına dağıldığınız günlerde, bizler de İstanbul'u bekliyoruz.

İstanbul'u veya memleketin genel halini merak ediyor olabilirsiniz. Merak edecek bir şey yok. Bıraktığınız gibi duruyoruz aslında.

Genel manzara için ‘‘Bilemiyorum’’ dersem yalancı olmam. Çünkü gittiğiniz günden beri sis var İstanbul'da ve hakikaten etrafta ne olup bittiğini görmek mümkün olmuyor.

Bayramda güzeller güzeli Boğaziçi'nin tadını çıkaralım diyenler -ki aralarında bu fakir de var- evinin salonundaki tül perdeye saatlerce bakmaya denk bir deneyim yaşamış oldular.

***

Tabii 7 tepeli şehrimizin yüksek mevkileri bu durumdan çok etkilenmedi. Örneğin Beyoğlu.

Özellikle Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Beyoğlu'na çıkma hatasına düşenler, ‘‘Gözü dönmüş Türk delikanlısı’’ modelini yakından inceleme imkanını yakalamış oldu.

Bayram tatilinde sokağa çıkmış bütün kadınların, o gün evlerinden kendileriyle yakın temas kurmak amacıyla evlerinden çıktıklarını düşünen bu kitle ikinci gün etkinliğini biraz azaltarak da olsa sürdürdü.

Laf atma konusunda bayağı gelişme kaydettiklerine bizzat şahit oldum. Yine de, İstiklal Caddesi'nin göbeğinde, karşıdan gelen iki kızın üzerine ‘‘Oookeeeeey!’’ diyerek plonjon yapan tipler gibisine rastlamadım.

Bir prezervatif reklamını ‘‘en saf hislerini’’ dile getirmek için kullanmayı akıl edebilmiş bu arkadaşların ruh halini tahlil etmeyi Ali Atıf Bir'e bırakıyorum. Hocam söz sizde...

***

Kalabalıkların buluşma noktası haline gelmiş Taksim ve benzeri bölgelerin dışında hayat normaldi.

Bizim mahalle -özel konumu nedeniyle- geçen haftaki iğrenç saldırılardan beri pek normal değil.

Konsoloslukların yoğun olduğu bir mahallede oturuyorum. Emniyet -haklı olarak- önlem almak amacıyla Taksim'den Dolmabahçe'ye inen İnönü Yokuşu'nu kapatmış durumda.

Bu sabah ben gazeteye gelmek üzere yola çıkarken mahallenin veletleri Alman Konsolosluğu'nun önünde çift kale maç yapıyorlardı.

Mahallenin parka dönüşmüş olması bir yerde olumlu bile görülebilir.

Ama benden uyarması, döndüğünüzde 10 numara bir trafik keşmekeşinin ortasına düşeceksiniz.

Bayramda, belli noktalarda trafik tıkanıklığı yaşandı ama normal tıkanıklıklardı bunlar.

Siz döndüğünüzde durum ne olur, işin o kısmını bilemem.

***

Neticede siz yokken, bol bol şeker-çikolata yedik, yaralı şehrimizin sokaklarını boş bırakmamaya çalıştık, moralimizi düzeltmek için çabaladık.

Özellikle moral düzeltme konusunda pek başarılı olamadık galiba. Gelince sizin de bir el atmanız gerekecek.

Geçmiş bayramınızı kutlarım.
Yazarın Tüm Yazıları