Şimdi okullu olduk

Yeni müfredattı, yeni ders programıydı, yeni ÖSS sistemiydi, liselerin dört yıla çıkmasıydı derken herkesin kafası karıştı. Okula başlayacak 1 milyonun üzerinde çocuk, bu yıl okuma yazmayı farklı bir sistemle öğrenecek. Bu işin içinden anne babalar olarak bakalım nasıl çıkacağız?

Pazartesi okula başlayacak 1 milyon öğrencinin arasında kızım da var. Aslında içim biraz da buruk. Nehir’in okula başlayacağı ilk gününde yanında olamayacağım. Frankfurt’ta P&G Kadın ve Bebek Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarları’nı geziyor olacağım. Bunun için ayrı vicdan azabı duyduğumu söylememe bilmem gerek var mı?

İki haftadır hummalı bir hazırlık içindeydik. Nehir, önce babasıyla okul formasını, sonra da benimle kırtasiye ve okul kitaplarını aldı. Denemek için jilesini giydiğinde kızımın ne kadar büyüdüğüne şahit oldum.

En sıkı pazarlığı okul çantasında yaptık. Nehir, büyüdüğünü, bu nedenle Barbie’li çanta istemediğini söyledi. Ben kızımı tanıyorum. Ben onun aklına uyup, koyu renk çanta alacağım, sonra okul başladığında kızların hepsinde pembeleri görünce benden ikinci çanta isteyecek!

Ben bu filmi anaokuluna başladığı yıl bir kez daha görmüştüm. O zaman yedim ama artık yemem! Sonunda çantada karar kılmışken, okulun tek tip portföy çanta kuralını öğrendik. Yani bir hafta boşuna tartışmışız...

Değişiklikler üst üste geldi

En büyük derdiğimiz kulağındaki sallantılı küpeler. Nehir, ne olursa olsun küpelerinden vazgeçmek istemiyor. Sahi ilkokulda küpe takmak yasak mı? Biz okula hazırız ama sistem hazır mı?

`Milli Eğitim Bakanlığı sistemi baştan sona yeniledi. Geçen yıl pilot okullarda uygulanan yeni müfredat, bu yıl tüm okullarda uygulanacak. Ders kitapları değişti, ders planları değişti, seçmeli dersler değişti.

En önemlisi okuma-yazma öğrenme konusundaki değişim. Çocuklar, bizim öğrendiğimiz dönemdeki gibi ses çıkararak okumayı öğrenecek. Bu tatilde Nehir’in okumasına en büyük katkıyı Türk televizyonları yaptı.

Meraklı kızım, programların saatlerini bize sormamak için televizyondan okumayı söktü. Hatta alt yazılı sinema filmlerinde kısa kelimeleri bile okur duruma geldi.

Gazeteciyiz ya, her türlü dedikodu önce bizim kulağımıza geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl yeni ders kitaplarının yazılımıyla ilgili bir yarışma açmıştı. Yarışmayı, lideri yurtdışında yaşayan cemaate yakınlığıyla bilinen iki üç yayınevi kazanmış. Diğer yayınevlerinden itiraz gelince kitapların basımı gecikmiş.

Talim ve Terbiye Kurulu’na göre kitaplar hazır. Ama okullara sorduğunuzda henüz kitaplar gelmemiş. Okullar açıldıktan en erken bir hafta sonra kitapların dağıtılacağı iddia ediliyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da eğitime sorunlu giriyoruz. Yine de pozitif düşünerek, her şeyin iyi olacağına inanmak lazım. Yağmur duasına çıkmasak bile sorunsuz bir eğitim yılı için dua etmenin zararı yok.

Zihinleri açık olsun

1 milyona yakın çocuk, bu yıl okulla tanışacak. Çoğunluğu ilk kez sosyal hayatın içinde olmanın heyecanını yaşarken, şanslı olan çocuklar anaokulu deneyiminin getirisinden yararlanacak.

10 soruda değişiklikler

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, bu yılki değişikliklerle ilgili sorularımı birinci ağızdan yanıtladı

1- Yeni müfredatta ders saatleri ve sayıları değişecek mi?

Yeni müfredata göre hazırlanan ders çizelgelerinde ders saati toplamında bir değişiklik yapılmadı. Ancak satranç, sanat etkinlikleri, spor etkinlikleri, halk kültürü, düşünme eğitimi gibi yeni dersler konuldu.

2- Yeni müfredatta uygun kitaplar hazır mı?

Ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı, bu yıl da öğretmen ve öğrencilerimize ücretsiz dağıtılmak üzere basıldı.

3- Liselerin dört yıla çıkarılması yeni müfredatın sonucu mu?

Liselerin dört yıla çıkarılması, uluslararası diploma denkliği, iş piyasasının gerektirdiği kalifiye iş gücü ve ortaöğretimle yükseköğretimin uyumunu sağlama ihtiyaçlarından kaynaklandı.

4- Yeni müfredatla birlikte ders sayısı arttı mı?

İlköğretimde ilk üç sınıfta seçmeli ders hiç yok iken yeni düzenlemede ikişer saat seçmeli ders konuldu. 4 ve 5. sınıflarda üçer saat olan seçmeli ders saati sayısı dörde çıkarıldı. Ayrıca bazı yeni seçmeli dersler de konuldu.

5- Anadolu Liselerinde eskiden olduğu gibi yabancı dil eğitimine önem verilecek mi?

Hem saat sayısı, hem de yöntemsel bakımdan yabancı dil eğitimine daha fazla önem verilecek. Ancak, yabancı dille eğitim ikinci plana alındı. Bu çerçevede yabancı dil dersi müfredat programı değiştirilecek. Hazırlık sınıfının yabancı dil ders saatlerinden bir kısmı da lisenin bütün sınıflarına dengeli dağıtıldı.

6- Süper ve Anadolu liselerinin birleştirilmesi şu an süper liselerde kayıtlı olan öğrencileri nasıl etkileyecek?

Liselerin 4 yıla çıkarılması ile Anadolu Liseleri ve süper liselerin (Yabancı Dil ağırlıklı Liseler) birleştirilmesi 2005-2006 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacağından şu anda bu okullarda okumakta olan öğrencileri herhangi bir şekilde etkilemeyecek.

7- Yeni müfredat yeni öğretim yılında nasıl uygulanacak?

Bilindiği gibi yeni müfredatın pilot uygulaması yapıldı ve müfredata uygun kitap setleri hazırlandı. Örnek ders filmleri hazırlandı. Öğretmen kılavuzları basıldı.

8- Bu pilot okullardaki uygulama sonucunda müfredatta ne gibi değişiklikler yapıldı?

Pilot okullardan alınan aylık izleme ve değerlendirme raporları sonucunda programı değişen ve pilotlaması yapılan derslerden bazılarının kazanımlarında çok sınırlı sayıda ilaveler, eksiltmeler ve/veya birleştirmeler yapıldı.

9- Liselerin 4 yıl olması derslik açığı problemini doğuracak mı? Bu açığı gidermek için neler yapılıyor?

Orta öğretim süresinin 4 yıla çıkarılması kararı alınırken ortaya çıkabilecek ihtimaller de göz önünde bulunduruldu ve gerekli tedbirler alındı. Söz konusu karar 4 yıl içinde kademeli olarak uygulanacağından, önümüzdeki üç yıl zaten bu uygulamadan kaynaklanan derslik ihtiyacı bulunmuyor.

10- Yeni müfredat 2006 yılında ÖSS’ye girecek öğrencileri nasıl etkileyecek?

Yeni müfredat 2005-2006 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu programa devam eden öğrenciler 4 yıl sonra yani 2008-2009 eğitim öğretim yılında ÖSS sınavına girecek. Dolayısıyla 2006 ÖSS’ye girecek öğrenciler yeni müfredattan herhangi bir şekilde etkilenmeyecek.
Yazarın Tüm Yazıları