Silikonla hayata tamam mı, devam mı?

Fransa’da üretilen ve tıbbi silikon yerine sanayi tipi silikon kullanılan meme protezlerinin kansere yol açtığının anlaşılması, silikonlu kadınlarda paniğe yol açtı.

Kadınlar geçmişte nasıl doğdularsa öyle yaşlanır, sorunlarını kabullenmeye çalışır ya da geçici çözümler üretmeye çalışırlardı. Örneğin küçük memeye sahip olanlar sutyenin içine pamuk doldurur ya da biraz daha dolgunlaşmaları için kilo almaya çalışırlardı. Büyük memeye sahip kadınlar da spor ve diyet yaparak, bol giysiler giyerek memelerini gizleme yoluna giderlerdi.
Estetik cerrahideki gelişmeler ve bulunan yardımcı materyaller (örneğin silikon) ise kadınları farklı çözümlere yöneltti. Özellikle 1962 yılından beri kullanılan silikonlar, küçük memeye sahip kadınların kurtarıcısı oldu.
Ancak son günlerde Fransa’da üretilen sanayi tipi bir silikonun içinde olduğu protezlerin meme büyütme ameliyatlarında kullanıldığının, bu silikon türünün de kansere yol açtığının anlaşılması üzerine silikon taktıranlar paniğe kapıldı. Şimdilerde, PİP protezler olarak adlandırdığımız bu silikon implantlar nedeniyle hastalarımızın en sık sorduğu soru, kendilerine de bu tür bir silikonun takılıp takılmadığı...
Biz ameliyatlardan sonra hastalara kullandığımız silikonun türü ile ilgili bir etiket zaten veriyoruz. Bu etiketler her protez kutusunda bulunuyor ve o proteze ait tüm bilgileri içeriyor.
Ne var ki kendisinde Fransa kaynaklı bu silikonun olup olmadığını öğrenmek isteyen birçok hastamız, ameliyatlarının üzerinden zaman geçtiği ve o etiketleri kaybettikleri için sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntıyı duymaları da gayet doğal. Sonuçta güzelleşmek adına, kanser tehlikesi taşıyan bir ürünle hayatlarını riske atmış olabileceklerinin farkındalar.
Bu silikonu memesinde taşımadığını öğrenenler rahat bir nefes alıyor, taşıyanlar ise ameliyatla çıkarılmasını ve yerine kanser riski taşımayan bir silikon takılmasını istiyor.

TIBBİ SİLİKON KANSER YAPMIYOR

Fransa’da üretilen tüm dünyaya dağıtılıp birçok hastaya takılan bu protezlerle ilgili bilgi kirliliğinden dolayı, tıbbi gerçekleri hastalara açıklamak şart oldu.
Silikon, doğada bulunan, vücut tarafından reddedilmeyen bir maddedir ve silisyum denilen kum kristallerinden yapılır. Tüm dünyada tam 50 yıldır da kullanılmaktadır.
Silikon meme protezleri kanser yapmaz. Bu protezlerin kanser yapıp yapmadığına dair çok fazla araştırma yapılmıştır ve hiçbir kötü sonuca ulaşılmamıştır. Kaldı ki, teknolojik gelişmeler de gün geçtikçe üretilen protezlerin kalitesini yükselmiştir.
Kanser yaptığı iddia edilen protezlere gelince... Onlarda tıbbi silikon yerine sanayi tipi silikon kullanıldığı tesbit edilmiştir ve bu ticari bir ahlaksızlıktır. Problem tıbbi silikondan kaynaklanmamaktadır.
Protezin üretildiği Fransa’da devlet söz konusu protezlerin çıkarılmasını önermiş, ama İngiltere ve Avustralya’da direkt çıkarmak yerine takip edilip ona göre davranılması tavsiye edilmiştir. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı bu protezlerden takılan hastaların takip edilmesi, gerektiğinde çıkarılması yönünde görüş bildirmiştir.
Peki ne yapmalı? Bana göre, bir problemi yoksa ultrasonla hastanın meme ve koltuk altı kontrol edilermeli, herhangi bir lezyon tespit edilirse çıkarılıp yenisi konulmalıdır. Ancak hasta kendisini daha rahat ve daha emniyette hissetmek istiyorsa o zaman silikonun değiştirilmesi söz konusu olmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları