Sıcak çarpmasın

Tatil için genellikle sıcak bölgeler tercih ediliyor. Deniz, havuz, soğuk içeceklerle serinlemeye çalışsanız bile sıcağın olumsuz etkilerini bertaraf edemeyebilirsiniz.

Aşırı sıcak ve yüksek nemin bir arada olması riski artırıyor. Özellikle dört yaşından küçük çocuklarla 65 yaşın üstündeki kişilerin güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamasında yarar var.

Dahiliye Uzmanı Dr. Sedef Altınışık’ın verdiği bilgiye göre, hava sıcaklığının artmasının kalp damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor. Dolaşım sisteminde meydana gelen değişiklikler etkilenen bölgeye göre rahatsızlıklarla kendini gösteriyor. İnme, kalp krizi, kalp yetersizliği, varisler, ayak bileği ödemi (şişlik) aşırı sıcaklarda daha sık karşılaşılan sağlık problemleri.

Kalp hastaları ve felçli hastalarda sıcak havalar hastalıklarının artmasına neden oluyor.

Aterosklerozu (damar sertliği) veya diyabet (şeker) hastalığı gibi damar hastalıklarına yol açan kronik hastalıkları bulunanlarda, aşırı sıcaklar kalp ve beyin damarları üzerinde olumsuz etki yapıyor.

ACİL YARDIM GEREKİR

Sıcak çarpması hızla tıbbi yardım alınması gereken acil bir durum. Normal şartlarda terleme ve terin vücut yüzeyinden buharlaşması vücudumuzu soğuk tutar. Ancak hava sıcaklığı 35 dereceden 40’lara doğru artmaya başladığında bu mekanizma yetersiz kalır. Vücudun iç sıcaklığı da artar. Baş ağrısı, sersemlik hissi, kaslarda kramplar görülebilir.

Sıcak çarpmasının üç ana belirtisi, çok yüksek ateş (41ŞC’tan fazla), terleyememe ve komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları. Kuvvetli ve hızlanmış nabız, ruhsal durum bozuklukları, uyumsuzluk ve baş ağrısı, sersemlik, yürümede zorlanma, bilinç kaybı, zonklayıcı tarzda başağrısı, bulantı ve kusma görülebilir. İleri evrelerde bilinç yitimi de olabilir. İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikeli, tedavi edilse bile hastaların yüzde 20’si ölür. İyileşenlerin sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Denge ve hareket uyumlarının normale dönmesi ise aylar alır. Ama ilk belirtide tanı konur ve tedaviye bilinç kaybından önce başlanırsa, iyileşme şansı yüksek.

Sıcak çarpması olarak tanımlanan bu durum belirtilerin sinsice başlaması ve tablonun hızla ilerlemesi nedeniyle tehlikeli. Aşırı sıcaklara, kusma ve ishal gibi su kaybını arttıran hastalıkların eşlik etmesi sıvı kaybını (dehidratasyon) ciddileştirir. Sıcak çarpması bu durumda daha çabuk gelişir. Eşlik eden kalp, damar, böbrek hastalıkları veya diyabet bu tabloyu daha da hızlandırır ve ağırlaştırır.

KORUNMAK İÇİNBUNLARI UNUTMAYIN

Günde en az 8-10 bardak su içmek, alkol ve kafein tüketimini kısıtlamak, sıcak havada ağır iş yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmak, anti histaminik içeren alerji ilaçları ve idrar söktürücü ilaçları sıcak çarpmasına yatkınlığı arttıracağı için mutlaka doktora sorarak kontrollü bir şekilde kullanmak önemli. Vücudun kendisini soğuk tutabilmesini kolaylaştırabilmek için keten gibi gevşek dokumalı, hafif kumaşlarla üretilmiş bol ve açık renk giysiler tercih edilmeli. Açık havada bulunanlar mutlaka şapka ve gözlük kullanmalı, güneşten korunabilmek için yüksek koruma faktörlü kremler mutlaka dışarıya çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli. Kalp hastaları serin ortamlarda bulunmalı.

GÜNEŞ ÇARPTIĞINDA BUNLARI YAPIN

Hasta gölge bir yere götürülmeli Hasta çok hızlı bir şekilde soğutulmalı Vücut sıcaklığı takip edilmeli, sıcaklık 38- 39 dereceye düşünceye kadar soğutmaya devam edilmeli Alkollü içecekler kesinlikle verilmemeli Bilinci ve davranışları normalse içecek bir şey verilmeli Eğer bilinci yerinde değilse içecek verilmemeli, boğulmasına neden olabilirsiniz Kusuyorsa yüzükoyun yatırın Çok acele tıbbi yardım çağırılmalı
Yazarın Tüm Yazıları