Sezer’in vetosu

GÜMRÜKLERDEKİ atamalarla ilgili son üç hafta içinde dört yazı yazdık; yapılan atamaların hukuka uygun olmadığını, bazı görevlilerin ise irticai soruşturma geçirdiklerini yazmıştık.

Bu isimler hakkında ANAP döneminde müfettiş raporları bulunduğu da herkesin bilgisi dahilindeydi.

Ancak 16 gümrük başmüdürü bir gecede değiştirildi, hepsi tepkiliydi. ‘‘Niye görevden alındığımızı bilmiyoruz; biz vatan haini miyiz, hırsız mıyız? İrticacı mıyız?!’’ diye soruyorlardı. Tepkilerde, isimlerin AKP Genel Merkezi'nden, Gümrük Müsteşarı bizzat aşılarak dikte edilen ve gönderilen isimler olduğu öne sürülüyordu.

Nitekim önceki gün Cumhurbaşkanı A.Necdet Sezer, atamalarla kararnameyi Başbakanlığa iade etti.

Sezer tarafından atamaları iptal edilen isimler ve görev yerleri şöyleydi:

Başmüdür Yardımcısı Selahattin Aldemir (Gaziantep), Başmüfettiş Arslan Günler (İstanbul), Başkontrolör Kaptan Kılıç (Ankara), Başkontrolör Mehmet Şahin (Bursa), Başmüfettiş Nevzat Er (Edirne), Başkontrolör Şükrü Keleş (Mersin), Başkontrolör Tevfik Usta (Hopa), Başmüdür Yardımcısı Avni Ertaş (Trabzon), Gümrük Muhafaza Müdürü Metin Yücedal (İskenderun), Gümrük Müdürü Sebahattin Çavdar (İzmir), Başkontrolör Mehmet Ergül (Antalya).

Bu isimler 'sakıncalı' bulunurken artık yeni bir kararnamede de yer alamayacak. 30 Aralık tarihli 18 kişilik atama listesi tek kararnamede topladığından Başkontrolör Mehmet Ergül (Antalya), Başmüdür Vekili Ali Fuat Kılıç (Gürbulak), Başmüdür Vekili Rüstem Danış (Habur) ve Başmüdür Vekili Süleyman Karadurmuş'un (Malatya) atamaları da otomatikman iade edilmiş oldu. Bunlar için bir kararname uygun görülürse yeniden atamaları yapılabilecek...

Son kararnamede adları yer alan Başmüdür Mehmet Kut (Bursa'dan İzmit'e), Başmüdür İsmet Sözen (İskenderun'dan Samsun'a) ve Muammer Batur'un (Hakkári'den Sinop'a) ise 2001'deki bir başka kararname ile yer değiştirdiklerinden haklarında olumsuz bir değerlendirme yapılmadığı anlaşılıyor. Ancak bu atamalar da yine tek listede yer aldığından geri gönderilmiş oldu.

Gümrük müsteşarlığının şimdi nasıl bir işlem yapacağı merak konusu oldu.

Yemin etsinler

SEZER'in önceki gün kararnameyi geri döndürdükten sonra dün Gümrükler Personel Dairesi Başkanı Hüseyin Şahin'den bir faks notu aldık. Şahin, atanan isimlerden sadece ikisinin İmam Hatipli bulunduğunu (Mehmet Şahin ve Mehmet Ergun) bildiriyor. (İmam Hatip'ten sonra klasik liselerden mezuniyet alanlar konusunda bir bilgi yok.) Şahin, kendisi dahil Gümrükler Genel Müdürü Vekili Sezai Uçarmak'ın, Tayyip Erdoğan döneminde Büyükşehir Belediyesi 'Beyaz Masa'da çalıştıkları iddiasını ise reddediyor. Evet bu isim Hüseyin Şahin değil, Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Hüsnü Güler olacaktı, bu ismi biz yanlış yazmışız. Ancak Güler ve Uçarmak, İstanbul'da, o tarihte müfettiş olarak görev yaparlarken Beyaz Masa'da çalışmadıkları konusunda 'vallahi tallahi' diye yemin edebilirler mi? Yemin ederlerse o zaman biz kendilerinden özür dileriz. (Ankara'dan ataması geri dönen, Başkontrolör Kaptan Kılıç da, Giresun Ticaret Lisesi'nden sonra İTİA ve Hukuk'u bitirdiğini, 21 yıldan beri 'gümrüklerdeki yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gittiğini' bildirdi.)

Tüzmen’e zor sorular

CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, gümrüklerdeki atamalarla ilgili olarak Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e ilginç sorular yöneltti. Değer, Cumhurbaşkanı'nın iptal ettiği 'vekálet' atama isimlerin soruşturmadan geçip geçmediklerini, tarikat bağlantılarının olup olmadığını ve ağırlıklı olarak İmam Hatip mezunu olup olmadıklarını, atamalarda Müsteşar Nevzat Saygılıoğlu'nun neden devre dışı bırakıldığını, atanan üç kişinin Gümrükler Başmüdürü Sezai Uçırmak'ın hemşerisi olup olmadıklarını sorduktan sonra şöyle diyor:

‘‘Görevden alınanlar hakkında ne gibi soruşturma işlemleri yapıldı? 14 ay neden bu başmüdürler görevden alınmadı? ‘‘Gümrüklerde yakalanan kaçak eşya miktarı devletin Gümrük Müsteşarlığı için ayırdığı bütçeden fazladır. Bu başarıya mevcut kadroyla ulaştık’’ dedikten iki gün önce görevden aldığınız kadroyu 'çıkar şebekeleriyle iş yapmakla' niçin suçladınız?’’

Taşıma oy rezaleti

YEREL
seçimler öncesinde sık sık 'taşıma' oy olaylarıyla karşılaşıyoruz. Gerçek görev yapan muhtarlar bunlara imkán vermiyorlar; siyasilerin getirdikleri isim ve adresleri karakollardan kontrol ediyorlar.

Eminönü'ndeki 'taşıma oy' sahtekárlığı karşısında SP, AKP, ANAP ve CHP karşılıklı olarak birbirlerini ihbar etmişler; itirazlar yapmışlar. Bunun sonucunda Eminönü'ndeki 33 muhtarlıktan 22 muhtar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Yapılan incelemede, bugünlerde 1.680 yeni yazılım tespit edilmiş; 3 Kasım seçimindeki 'taşımalarla' bu sayı 3 bin olarak saptanmış... Ve sonuçta iptal edilmiş. Bir tek DYP girmemiş bu oyunlara. SP ise yıkık dökük evlerde ve arsalar üzerinde 'yığma oy' yazdırmış... Eminönü'nde 30 bin 600 seçmen bulunduğuna göre, 3 bin taşıma oyun nelere mal olacağı görülüyor.

Biliyor musunuz?

‘‘EL Tayyip Nasıl Umut Oldu’’ kitabı nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, hakkında hakaret gerekçesiyle dava açtığı eski CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük'ün Kadıköy 2. Asliye Mahkemesi'ndeki duruşmada savcının da talebiyle 'hakaret unsuru oluşmadığı' gerekçesiyle beraat ettiğini, beraat kararına karşı çıkan Erdoğan'ın avukatının ‘‘Bu sanıkla, Marmara Üniversitesi'nden olan bilirkişiler YÖK yasası nedeniyle Sayın Başbakan'a karşılar; bu nedenle sanığın lehine rapor yazmışlardır’’ diye itiraz ettiğini...

Biliyor musunuz?

MESAJ PANOSU

TEDAVİ sadece ayaktaki insana yapılmaz. SSK Kadıköy Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde serum ve oksijen verilen dayıma tıbben yapılacak bir şey yok ama ayağa kalkacak durumda da değil, hiç olmazsa bu şekilde rahatlıyor. Kendisini cihazdan çıkartılmış sandalyede bulduk ve resmen kapı dışarı edildik. Sayın Başesgioğlu, isyan ediyoruz.

Görkem SÖNMEZ-KADIKÖY (0535-490 09 50)
Yazarın Tüm Yazıları