Melis Yılmaz / Fotoğraflar: Alamy, Restoranların web siteleri, Jüri üyeleri
Yolculuğunuza tat katacak 10 adres
Kurban Bayramı’nın heyecanının hissedildiği, seyahat planlarının yapıldığı günlerdeyiz. Otomobille yola çıkacakları saatlerce süren yolculuklar bekliyor. Yolculuğunuzu ‘lezzetli’ hale getirmeniz için alanında uzman isimlere “Türkiye’deki en lezzetli yol üstü durakları hangileri” diye sorduk.
İşte ileride tatili unutsanız bile lezzetini asla unutmayacağınız ve durup yemeğini yemeden geçemeyeceğiniz damak çatlatan 10 adres.
Mesut Yılmaz’ın başbakanken burayı çok sevdiği için Ankara’da şubesini açtırdığı, siyaset-bürokrasi ve iş çevresinin uğrak yerlerinden olan lokantada Karadeniz’e özgü farklı tatlar da sunuluyor. Fasulye 20 TL, pilav 10 TL. Tel: 0464 532 81 88
Murat Köksal / Atlas Dergisi Genel Yay. Yönetmeni
Formüllü menemen: Çakallı Taşhan Restoran
Menemen ülkemiz kahvaltı kültürünün olmazsa olmazlarından. Eğer Samsun’dan İstanbul’a doğru yola çıktıysanız memleketimizin en iyi menemenlerinden birini yeme şansınız var. Yapmanız gereken Samsun-Ankara yolunun 32. kilometresinde bulunan 800 yıllık Taşhan’a girip Çakallı Taşhan Restoran’a uğramanız. Kendine özgü menemen formülü olan restoran yumurtanın sadece sarısını kullanarak menemeni soğansız yapıyor. Porsiyon fiyatı 15 TL. Tel: 0362 751 61 71
Formüllü menemen: Çakallı Taşhan Restoran
Menemen ülkemiz kahvaltı kültürünün olmazsa olmazlarından. Eğer Samsun’dan İstanbul’a doğru yola çıktıysanız memleketimizin en iyi menemenlerinden birini yeme şansınız var. Yapmanız gereken Samsun-Ankara yolunun 32. kilometresinde bulunan 800 yıllık Taşhan’a girip Çakallı Taşhan Restoran’a uğramanız. Kendine özgü menemen formülü olan restoran yumurtanın sadece sarısını kullanarak menemeni soğansız yapıyor. Porsiyon fiyatı 15 TL. Tel: 0362 751 61 71
Eray Kılıç / Yeme-içme, seyahat blogger’ı
Sırrı etinde saklı: Akhisar Ziyafet Kuzu Çevirme
Akhisar güneye inen yolların önemli bir lezzet durağı! Her ne kadar köftesiyle şöhreti yakalamış olsa da bu önemli lezzet durağının en önemli kozlarından biri de kuzu çevirme. Ziyafet Kuzu Çevirme ise Türkiye’nin en iddialı kuzu çevirmecilerinden. Kuzular etleriyle ünlü Balıkesir’in kıvırcık süt kuzularından ve özel marine ediliyor. Balıkesir-Akhisar yolunun 75’inci kilometresindeki restoranda yöresel ürünlere de ulaşabilirsiniz. 1 porsiyon 175 gram et 50 TL. Tel: 0236 414 14 00
Sırrı etinde saklı: Akhisar Ziyafet Kuzu Çevirme
Akhisar güneye inen yolların önemli bir lezzet durağı! Her ne kadar köftesiyle şöhreti yakalamış olsa da bu önemli lezzet durağının en önemli kozlarından biri de kuzu çevirme. Ziyafet Kuzu Çevirme ise Türkiye’nin en iddialı kuzu çevirmecilerinden. Kuzular etleriyle ünlü Balıkesir’in kıvırcık süt kuzularından ve özel marine ediliyor. Balıkesir-Akhisar yolunun 75’inci kilometresindeki restoranda yöresel ürünlere de ulaşabilirsiniz. 1 porsiyon 175 gram et 50 TL. Tel: 0236 414 14 00
Burcu Gürtürk Kadak / Hürriyet Seyahat gezgini
Sönmüş ateşte pişiyor: Kırcalar Kuyu Kebabı
Kastamonu-İnebolu yolu 10. kilometrede yer alan Kırcalar Kuyu Kebabı, 30 yılı aşkın süredir hizmet veriyor ve bu işin en iyilerinden. Pişirilmesi zahmetli bir işlem olan kuyu kebabı için etler, 1 metre derinliğe sahip, tuğlalarla döşenmiş bir kuyuda yaklaşık 6 saat boyunca sönmüş ateşin sıcaklığıyla pişiriliyor. Daha sonra askılara alınan etler porsiyonlar halinde servis ediliyor. Dört kişi için yeterli olan 1 kilo kuyu kebabının fiyatı 140 TL. Tel: 0366 282 90 41
Sönmüş ateşte pişiyor: Kırcalar Kuyu Kebabı
Kastamonu-İnebolu yolu 10. kilometrede yer alan Kırcalar Kuyu Kebabı, 30 yılı aşkın süredir hizmet veriyor ve bu işin en iyilerinden. Pişirilmesi zahmetli bir işlem olan kuyu kebabı için etler, 1 metre derinliğe sahip, tuğlalarla döşenmiş bir kuyuda yaklaşık 6 saat boyunca sönmüş ateşin sıcaklığıyla pişiriliyor. Daha sonra askılara alınan etler porsiyonlar halinde servis ediliyor. Dört kişi için yeterli olan 1 kilo kuyu kebabının fiyatı 140 TL. Tel: 0366 282 90 41
Mehmet Yaşin / Gurme, yazar
Bir restoran, iki özel tat: Çine Köfteci Dede
Restoran Aydın-Muğla karayolunun 3’üncü kilometresinde yer alıyor. Burayı diğer köftecilerden ayıran, kendilerine özgü baharat karışımı. Formülü gizli köfteler, kasaplar tarafından etin belirli yerleri alınarak sinirleri çıkarıldıktan sonra yapılıyor.
Bir restoran, iki özel tat: Çine Köfteci Dede
Restoran Aydın-Muğla karayolunun 3’üncü kilometresinde yer alıyor. Burayı diğer köftecilerden ayıran, kendilerine özgü baharat karışımı. Formülü gizli köfteler, kasaplar tarafından etin belirli yerleri alınarak sinirleri çıkarıldıktan sonra yapılıyor.
Salih Seçkin Sevinç / Harbiyiyorum.com kurucusu
Sadece et ve tuz: Kavaklık Restoran
Edirne-Çanakkale güzergâhında Bahçeköy’ü geçtikten sonra 10’uncu kilometrede yer alan restoran, İstanbul’dan yola çıkanların da mola verdiği önemli bir yol üstü lezzet durağı. Restoranın Keşan’a özgü ve tescilli satır eti meşhur. İşin sırrı ise Güney Trakya’nın doğal ortamlarında yetişmiş kuzularda yatıyor. Etin içine tuz dışında hiçbir katkı maddesi konulmuyor. Porsiyonu 30 TL. Tel: 0284 712 25 05
Sadece et ve tuz: Kavaklık Restoran
Edirne-Çanakkale güzergâhında Bahçeköy’ü geçtikten sonra 10’uncu kilometrede yer alan restoran, İstanbul’dan yola çıkanların da mola verdiği önemli bir yol üstü lezzet durağı. Restoranın Keşan’a özgü ve tescilli satır eti meşhur. İşin sırrı ise Güney Trakya’nın doğal ortamlarında yetişmiş kuzularda yatıyor. Etin içine tuz dışında hiçbir katkı maddesi konulmuyor. Porsiyonu 30 TL. Tel: 0284 712 25 05
Sinan Hamamsarılar / Yemek ve seyahat profesyoneli
Yola çıkaran köfte: Uzan Et Mangal
Bursa-Balıkesir yolunda Görükle kavşağını geçtikten 10 km sonra yer alan Uzan Et Mangal sadece geçerken durulacak değil uğruna yola çıkılacak lezzet adreslerinden. Öyle ki restoranın köftesini yemek için Ankara’dan İstanbul’a Bursa üzerinden gidenler dahi bulunuyor. Restoranın tereyağlı kuzu sırt ve ince dilimlenmiş bonfilesi de masadan eksik olmamalı ve tabağına mutlaka ekmek banılmalı. Ortalama köftenin bir porsiyonu 400 gram ve fiyatı 34 TL. Tel: 0224 492 20 45
Yola çıkaran köfte: Uzan Et Mangal
Bursa-Balıkesir yolunda Görükle kavşağını geçtikten 10 km sonra yer alan Uzan Et Mangal sadece geçerken durulacak değil uğruna yola çıkılacak lezzet adreslerinden. Öyle ki restoranın köftesini yemek için Ankara’dan İstanbul’a Bursa üzerinden gidenler dahi bulunuyor. Restoranın tereyağlı kuzu sırt ve ince dilimlenmiş bonfilesi de masadan eksik olmamalı ve tabağına mutlaka ekmek banılmalı. Ortalama köftenin bir porsiyonu 400 gram ve fiyatı 34 TL. Tel: 0224 492 20 45
Canan Demiray / Seyahat ve gastronomi yazarı
Tandırı mutlaka deneyin: Öğretmenin Yeri
İstikamet Çanakkale ise Ezine-Ayvacık yolu üzerindeki Öğretmenin Yeri yemek için en iyi adreslerden.
Tandırı mutlaka deneyin: Öğretmenin Yeri
İstikamet Çanakkale ise Ezine-Ayvacık yolu üzerindeki Öğretmenin Yeri yemek için en iyi adreslerden.
Kuzu tandır kilogram cinsinden veriliyor ve 120 liradan satılan 1 kilogram et 4 kişi için yeterli oluyor. Tel: 0541 393 55 66
Müge Akgün / Yeme-içme yazarı
Yol üstü gurme lezzetler: Tellioğlu Değirmen Kafe & Restoran
Tam bir yol üstü lezzet durağı. Bursa-Balıkesir istikametine doğru 17’nci kilometrede yer alıyor. Kadınların yaptığı ev yemekleri de, ızgaraları da çok lezzetli ancak Tellioğlu’nu asıl özel yapan gurme marketinde satılan ekmekleri ve bu ekmeklerden yapılan tostları. İstanbul’a dönerken siyez, ekşi maya ve çok tahıllı ekmeklerinden bol bol alın. Un, zeytin, zeytinyağı ve peynirlerine de göz atın. Tost çeşitleri 10 TL’den başlıyor. Siyez ekmekleri ise 8-15 TL arası değişiyor. Tel: 0266 274 53 23
Yol üstü gurme lezzetler: Tellioğlu Değirmen Kafe & Restoran
Tam bir yol üstü lezzet durağı. Bursa-Balıkesir istikametine doğru 17’nci kilometrede yer alıyor. Kadınların yaptığı ev yemekleri de, ızgaraları da çok lezzetli ancak Tellioğlu’nu asıl özel yapan gurme marketinde satılan ekmekleri ve bu ekmeklerden yapılan tostları. İstanbul’a dönerken siyez, ekşi maya ve çok tahıllı ekmeklerinden bol bol alın. Un, zeytin, zeytinyağı ve peynirlerine de göz atın. Tost çeşitleri 10 TL’den başlıyor. Siyez ekmekleri ise 8-15 TL arası değişiyor. Tel: 0266 274 53 23
Bahar Akıncı / Seyahat yazarı
Mantının en iyisi: Çemen’s Gurmev
Mantı en güzel Kayseri’de yapılır, en iyisi ise tam Kayseri’nin girişinde, şehirlerarası otobüs terminalinin karşısındaki Çemen’s Gurme’de yenilir. Tepsi mantı, yağlama ve Kayseri mantısı burada mutlaka tadılması gerekenlerden. Ancak restoranın alt katında şarküteriyi de ihmal etmeyin. Burada başka bir yerde rastlayamayacağınız yöresel lezzetleri alabilirsiniz. Unutmadan, ‘sucuk içi’ masanızda eksik olmaması gereken tatlardan… Kayseri mantısı porsiyonu 24 TL. Tel: 0352 333 82 82
Mantının en iyisi: Çemen’s Gurmev
Mantı en güzel Kayseri’de yapılır, en iyisi ise tam Kayseri’nin girişinde, şehirlerarası otobüs terminalinin karşısındaki Çemen’s Gurme’de yenilir. Tepsi mantı, yağlama ve Kayseri mantısı burada mutlaka tadılması gerekenlerden. Ancak restoranın alt katında şarküteriyi de ihmal etmeyin. Burada başka bir yerde rastlayamayacağınız yöresel lezzetleri alabilirsiniz. Unutmadan, ‘sucuk içi’ masanızda eksik olmaması gereken tatlardan… Kayseri mantısı porsiyonu 24 TL. Tel: 0352 333 82 82