Aynur Tattersall
Yelkencilerin cennet durağı, aşıklar adası Lipsi
Yunan adalarından büyülenmemek mümkün değil. Yelkene olan tutkum beni her seferinde yeni yerler keşfetmeye sürüklüyor. Gördüklerim, dinlediklerim ve yaşadıklarımla her seferinde yaşam sevinciyle doluyorum. Bu kez Bodrum’dan yola çıktım ve uzun zamandır görmek istediğim Patmos’a doğru yola çıktım. Havanın birden bozması nedeniyle harika iki yunan adası olan Laros ile Patmos arasında bulunan Lipsi’ye sığındım. Birçok Yunan adası gördüm ve her biri değişik özellikleriyle büyüledi beni ancak tesadüfen sığındığım bu adaya hayran kaldım. İşte size Lipsi gezi rehberi...
Yunan adalarından büyülenmemek mümkün değil. Yelkene olan tutkum beni her seferinde yeni yerler keşfetmeye sürüklüyor. Gördüklerim, dinlediklerim ve yaşadıklarımla her seferinde yaşam sevinciyle doluyorum. Bu kez Bodrum’dan yola çıktım ve uzun zamandır görmek istediğim Patmos’a doğru yola çıktım. Havanın birden bozması nedeniyle harika iki yunan adası olan Laros ile Patmos arasında bulunan Lipsi’ye sığındım. Birçok Yunan adası gördüm ve her biri değişik özellikleriyle büyüledi beni ancak tesadüfen sığındığım bu adaya hayran kaldım. İşte size Lipsi gezi rehberi...
Yelkencilerin gizli cenneti olarak bilenen Lipsi adası, henüz kitle turizmle bozulmamış sakin küçük bir ada. Güneydoğu Ege’de bulunan adacık gruplarından oluşuyor. Leros adasının kuzeyinde ve Batnaz adasının doğusunda 16 km. kare yüz ölçümü ve 36 km. kıyı şeridiyle sadece 600 kişinin yaşadığı muhteşem bir ada. Buraya gelen çoğu İtalyan ve İngiliz adada tanıştığı yerli erkeklere âşık olup burada kalmış bu sebeple adı âşıklar adası olarak da biliniyor.
Adada yetiştirilen hemen hemen her şey sertifikalı ve organik . Neredeyse bütün restoran sahipleri kendi tarlalarında ürettikleri meyve ve sebzeleri kullanıyor yemeklerinde.
Harika bir aile restoranı. Burada da anne Alexsandra sabahın erken saatlerinde mutfağa giriyor. Mekân akşamları tıklım tıklım dolu! Orfoz çorbası için konuklar günler önceden sipariş veriyor.
Monalis kendi tarzına Yunan mutfağını katmış. Kayısılı tavuk, sebze soslu biftek, limon soslu Lipsi kuzusunu denemenizi tavsiye ederim. Gurme mutfağın modern ortamında bölgenin halis yemekleri hayata yeniden geri dönmüş adeta.
Yıllar önce Rodos’a para kazanmaya giden Nikitas, hep bir gün buraya dönüp bu bölgeyi turistik bir yere dönüştürmenin hayalini kurmuş. Burası aynı zamanda Lipsi’nin tek pasta börekçisi ve 24 saat açık. 21 kişi çalışıyor. 14 çeşit un kullanılıyor.
Lipsi’de zaman su gibi akıyor. Ada’nın hemen güneyindeki, Lira adasının çevresinde, Katsadia koyu denizcilere ana limanın dışında demirleyebilecekleri başka bir şeçenek sunuyor.
Koyda bulunan ‘Dilaila Restoran’ buradaki tek yemek yiyebileceğiniz yer. Mekân arka bahçesinde yetiştirdiği organik sebzeleri kullanıyor. Aylar önceden randevu ile çalışan Dilaila günün her saatinde dolu. Kilometrelerce öteden ziyaretçiler sadece bu lezzetleri tatmak için geliyor.
Tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar bir yerleşim yeri olan Lipsi adası yelkenciler ve kafasını dinlemek isteyenler için bulunmaz bir yer. Limanı, oldukça korunaklı bir koyda yer alıyor. Demirlemenin geceliği sadece 7 Euro. Elektrik ve su isterseniz ekstra 6 Euro ödüyorsunuz. Kuşadası ve Bodrum’dan feribot ile ulaşım da çok kolay.