Ramazanda mutlaka görülmesi gereken yerler
11 Ayın Sultanı Ramazan geldi. Milyonlarca Müslüman sahura kalktı ve Ramazan’ın ilk orucu için niyet etti. Peki Ramazan'da nereleri ziyaret etmeli, huzur bulacağınız cami ve kutsal yerleri derledik...
Sultanahmet Meydanı’ndaki Sultanahmet Camii mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca, Mavi Camii ( Blue Mosque) olarak adlandırılıyor.
Kutsal yönünün yanı sıra İstanbul’un en önemli eserlerinden biri olan bu camiyi 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet yaptırmış.1766 yılındaki İstanbul depreminde büyük zarar gören cami 1800’de Sultan III. Selim tarafından yeniden inşa ettirilmiş.
Selimiye Camii. İbadete açılış: 1575. Şehre girdiğiniz anda Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği bu eşsiz cami dikkatinizi çeker. Klasik Osmanlı mimarisinin zirve noktası olan yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Ertuğrul Günay, Selimiye için şunu söylüyor: “Edirne’nin, dünya durdukça bir imparatorluk başkenti olduğunu herkese hatırlatacak görkemde bir mimarlık başyapıtı”.
1725-26'da senesinde III.Ahmed'in sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Hümayunabad Kasrı yanına III.Ahmed adına bir cami yapılmış. Cami zamanla bakımsızlıktan harap hale gelmiş. Evkaf Nazırı Mustafa Hayri Efendi, Evkaf Başmimarı Kemaleddin Bey'e 1913 yılında ,aynı yerde bugunkü camiyi yaptırmış.Caminin mimarisine baktığımızda kare planlar ve tek kubbeli olduğunu görüyoruz.
İstanbul Üniversitesi’nin heybetli kapısının karşısında bulunan Beyazid Camii’ni, Sultan Beyazid Veli, mimar Yakup Şah’a yaptırmış. Caminin sağında Beyazid Devlet Kütüphanesi, solunda ise Vakıf Hat Sanatları Müzesi yer alıyor. Çınaraltı, Sahaflar Çarşısı ve Kapalıçarşı, Bayazid Camii’nin yanı başında bulunan önemli yerler.
Boğaz manzarasına hakim bir diğer cami Dolmabahçe Camii’nin yapımı Sultan Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından başlatılmış. Osmanlı en kudretli sultanlarından olan Bezm-i Alem ( Dünya Meclisi) Valide Sultan’ın ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan caminin tasarımı Garabet Balyan’a ait.
Beylerbeyi iskelesi'nde deniz kıyısında yer alan cami,1778 tarihinde Sultan I.Abdülhamid tarafından yaptırılmış. Padişahın annesi Rabia Sultan anısına inşa edilen eserin mimarı Mimar Tahir Ağa. 1984'teki yangında çöken kubbesi aslına uygun olarak yenilenmiş.
Molla Zeyrek Camii olarak bilinen Pantokrator Fatih Sultan Mehmet zamanında camiye dönüştürülmüş. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden sonra, kendi camiini ve külliyesini yaptırıncaya kadar Pantokrator’un ayakta kalmış binalarını medreseye çevirmiş, başına da o dönemin önemli bilginlerinden Zeyrek Mehmet Efendi’yi getirmiş. Bu nedenle bu yapı ve içinde yer aldığı semt “ Zeyrek” olarak anılıyor.