Melis YILMAZ | Fotoğraflar: Jüri üyeleri, Alamy, DepoPhotos
Kış bastırmadan Anadolu’da yapmanız gereken 10 şey
Kış bastırmadan Anadolu’nun dört bir yanında yapılacak ve görülecek çok şey var. Farklı alanlardan gelen jürimize, kaçırılmayacak manzaraları, lezzetleri, kültürel olayları sorduk. İşte sizi yola çıkaracak 10 neden...
Sonbahar önemli bir geçiş dönemi olduğundan doğayla birlikte insan da bu değişime hazırlanıyor. Ağaçlar renkleniyor, hasatlar yapılıyor, kuşlar göçüyor, mutfak bile değişiyor. Kış bastırmadan Anadolu’nun dört bir yanında yapılacak ve görülecek çok şey var. Farklı alanlardan gelen jürimize, kaçırılmayacak manzaraları, lezzetleri, kültürel olayları sorduk. İşte sizi yola çıkaracak 10 neden...
Sonbaharın getirdiği renkler de cabası. Gençliğimden beri sonbaharlarda benim için en romantik yer Abant Gölü. Eylül, ekim, kasımda ışığı, renkleri ve havası ile beni mest eder.
Ali Boratav / Mavi Yolculuk Rehberi kitabı yazarı
Akvaryumda kürek çekin: Kekova
Kekova’da tarih, deniz ve lezzet peşine düşmenin tam zamanı! Simena’nın kalbi Kaleköy’de konaklayın.
Akvaryumda kürek çekin: Kekova
Kekova’da tarih, deniz ve lezzet peşine düşmenin tam zamanı! Simena’nın kalbi Kaleköy’de konaklayın.
Bir kayık kiralayıp Kekova’nın dantel gibi kıyılarında, akvaryum gibi denizlerinde kaybolun. Yalnız dikkat; kasımın ilk haftasından sonra lodos başlar, Kekova’ya yağmur gelir.
Aylin Öney Tan / Yeme-içme yazarı
Reçellerin tadına bakın: Kastamonu
Hem ormanlarının güzelliği hem de bin bir çeşit sonbahar lezzeti nedeniyle en iyi adreslerden. Alıç, kuşburnu, karamuk, ahlat, çakal eriği, yaban elması gibi orman lezzetlerinin zamanı. Bunlardan yapılan reçel, marmelat, pekmez, yerel ağızda ‘eğşi’ denilen ekşiler ve pestilleri tadabilirsiniz. Mantarlı yemekler de tüm yerel lokanta ve tesislerde kendini gösteriyor. Dönerken pastırma ve sucuk stoklanmalı, çekme helva unutulmamalı.
Reçellerin tadına bakın: Kastamonu
Hem ormanlarının güzelliği hem de bin bir çeşit sonbahar lezzeti nedeniyle en iyi adreslerden. Alıç, kuşburnu, karamuk, ahlat, çakal eriği, yaban elması gibi orman lezzetlerinin zamanı. Bunlardan yapılan reçel, marmelat, pekmez, yerel ağızda ‘eğşi’ denilen ekşiler ve pestilleri tadabilirsiniz. Mantarlı yemekler de tüm yerel lokanta ve tesislerde kendini gösteriyor. Dönerken pastırma ve sucuk stoklanmalı, çekme helva unutulmamalı.
Yücel Sönmez / Hürriyet Seyahat editörü
Saz kesimini izleyin: Kızılırmak Deltası, Samsun
Bana göre sonbaharda gidilecek, ülkenin en güzel noktalarından biri Kızılırmak’ın Karadeniz’le buluştuğu nokta. Delta 56 bin hektar ve her bir köşesi farklı renk ve güzellikte. Tam bir kuş cenneti ve göç döneminde olduğumuzdan bugünlerde cıvıl cıvıl. Yine yılın bu zamanları deltadaki mandaların toplanması ve saz kesimi de mutlaka görülmeli. Bafra’da yılın bu ayında lezzetinin zirvesinde olan manda lokumunu da tatmadan dönmeyin.
Saz kesimini izleyin: Kızılırmak Deltası, Samsun
Bana göre sonbaharda gidilecek, ülkenin en güzel noktalarından biri Kızılırmak’ın Karadeniz’le buluştuğu nokta. Delta 56 bin hektar ve her bir köşesi farklı renk ve güzellikte. Tam bir kuş cenneti ve göç döneminde olduğumuzdan bugünlerde cıvıl cıvıl. Yine yılın bu zamanları deltadaki mandaların toplanması ve saz kesimi de mutlaka görülmeli. Bafra’da yılın bu ayında lezzetinin zirvesinde olan manda lokumunu da tatmadan dönmeyin.
Mustafa Seven / Fotoğrafçı
Çınarların altında yürüyün: Dudaklı Köyü, Bursa
Bursa merkezden Kestel tarafına 45 dakikalık bir yolculuk sonunda ulaşılan Dudaklı Köyü yeşiller içinde, etrafı tepelerle çevrili sıradan bir köy gibi. Ancak burayı muhteşem yapan detay köyün biraz yakınlarında yer alan yaklaşık 1 kilometrelik, etrafı devasa çınar ağaçları ile çevrili toprak bir yol. Ardı ardına dizilmiş çınar ağaçları yola muhteşem bir çerçeve çizerken özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlere de unutulmaz anlar vaat ediyor.
Çınarların altında yürüyün: Dudaklı Köyü, Bursa
Bursa merkezden Kestel tarafına 45 dakikalık bir yolculuk sonunda ulaşılan Dudaklı Köyü yeşiller içinde, etrafı tepelerle çevrili sıradan bir köy gibi. Ancak burayı muhteşem yapan detay köyün biraz yakınlarında yer alan yaklaşık 1 kilometrelik, etrafı devasa çınar ağaçları ile çevrili toprak bir yol. Ardı ardına dizilmiş çınar ağaçları yola muhteşem bir çerçeve çizerken özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlere de unutulmaz anlar vaat ediyor.
Nurgül Büyükkalay / Hürriyet Seyahat gezgini
Karacaören’de balık tutun: Isparta
Isparta-Burdur sınırları içerisinde yer alan Karacaören Baraj Gölü ve çevresi fazla keşfedilmemiş, gizli bir cennet.
Karacaören’de balık tutun: Isparta
Isparta-Burdur sınırları içerisinde yer alan Karacaören Baraj Gölü ve çevresi fazla keşfedilmemiş, gizli bir cennet.
Bir baraj gölü olsa da manzarasıyla doğal gölü aratmıyor. Etrafı kızılçam ağaçlarıyla çevrili. Burada sportif balıkçılık, kano gezisi, doğa yürüyüşü, tekne gezintisi, bisiklet turu gibi keyifli birçok aktivite yapılabiliyor.
Pazarçayır Köyü’ndeki kır lokantasının avlusunda, çimenlerde kamp kurup köylülerin bahçelerindeki ağaçlardan toplayacağınız elma, armut, ceviz ve kokulu üzümlerden tadabilirsiniz. Buradan Serindere Vadisi’ne doğru yürüyerek hem sonbahar fotoğrafı çekebilir hem de eve götürmek için kestane toplayabilirsiniz.