Oktay Volkan ALKAYA / ovalkaya@hurriyet.com.tr
Her çiftin hayali: Maldivler'de balayı nasıl yapılır?
Evliliğe yelken açan her çiftin kafasında rüya gibi bir balayı vardır. Kimisi Avrupa turunu kimisi Akdeniz sahillerinde güneşlenmeyi hayal eder. Ama herkesin aklının bir köşesinde sevdiğiyle baş başa kalacağı Maldivler gibi bir noktada balayını geçirmek vardır. İşte size Maldivler gezi rehberi…
Herkesin aklının bir köşesinde sevdiğiyle baş başa kalacağı Maldivler gibi bir noktada balayını geçirmek vardır. Peki bu mavi cennete nasıl gidilir, neler yapılır? İşte size Maldivler gezi rehberi...
Maldivler'de balayı pahalı mı? Evet… Peki, imkansız mı? Hayır. Şöyle ki iki kişilik, her şey dahil 5 günlük bir Maldivler tatili uygun fiyat veren tesislerde 10 bin ile 12 bin lira arasında bir bütçeyle yapılabiliyor. Üstelik bu ödemeyi uzun vadeli taksitler halinde de ödeyebiliyorsunuz. Soru şu: Antalya ya da Kıbrıs'ta 6000 lira civarında bir tatil yapmaktansa bu parayı vermeye değer mi? Gidip görünce “değer” diyor insan... Peki Maldivler'e nasıl gidilir?
Öncelikle kesinlikle otel rezervasyonu hizmeti veren sitelerden odanızı vs. ayarlayıp uçak biletinizi alıp gitmeyi aklınızdan çıkartın. Maldivler'de çok fazla ekstra harcama karşınıza çıkacak ve ülkede vergiler çok yüksek olduğu için hiçbir şey sizin hesabınıza uymayacaktır. En önemlisi Havaalanı - Otel arası transfer size büyük sorun yaratabilir. Havaalanı denizin ortasında tek bir ada olduğu için transfer kaçınılmaz! Peki çözüm ne? Güvenilir bir tur şirketi...
Tur şirketinden kesinlikle Maldivler-Sri Lanka turu gibi bir paket almaya kalkmayın. Güvendiğiniz bir tur şirketinden sizinle özel olarak ilgilenecek bir yurt dışı operasyonlar yetkilisiyle anlaşın. Size otel-uçak ve transfer fiyatlarının vergiler dâhil toplam fiyatını verecektir. Bu şekilde yaptığınız bir Maldivler tatilinde kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
Bununla birlikte kesinlikle oda-kahvaltı ya da yarım pansiyon gibi seçenekleri tercih etmeyin. Her şey dâhil paket tercih edin çünkü her otel ayrı bir tropik adaya kurulu olduğu için bütün ihtiyaçlarınızda otele mahkumsunuz. "Şunu da bakkaldan alıveririz" gibi bir seçeneğiniz olmayacak. Her şey dâhil paket alın kafanız rahat etsin...
Maldivler'e giderken oda tercihi de çok önemli. Maldivler genelinde konsept olarak bir sahil evleri bir de ‘Water Villa’ olarak adlandırılan iskele üstündeki bungalovlar bulunuyor. Water Villa'lar gözle görülür şekilde daha pahalı ama inanın bu paraya değiyor çünkü kendi odanızdan denize girme keyfini yaşamak anlatılacak türden bir şey değil. Sahil evleri birbirine yakın ve tek katlı lojman evi tadında. Eve sürekli girip çıkmaktan kum büyük sıkıntı oluyor. Adada pek çok tropik sürüngen ve canlı türü davetsiz misafiriniz olabiliyor. Bu sebeple Water Villa'dan şaşmayın.
Güvenilir bir tur şirketinden her şey dâhil, Water Villa konaklamanız iki kişi için ortalama 6000 lira tutacaktır. Gidiş-Geliş aktarmasız uçuş imkanınız var 7 saatlik bir mesafe söz konusu ve iki kişi için bunun bedeli yine 6000 civarında ne yazık ki... Yani Maldivler'de tatil aslında astronomik değil. Yol parası bütçeyi şişirmekte. Astronomik olan yol parası! Peki giderken yanınızda ne götürmelisiniz?
Ucuz yollu bir sualtı kamerası kesinlikle alın. Çok güçlü bir güneş kremi olmaksızın yola çıkmayın. Tesisler size şnorkel veriyor ancak hijyen konusunda takıntılıysanız bu takımları da yanınıza almanızda fayda var. Ne olur ne olmaz yanınızda bir sinek ilacı bulundurun. Genelde problem olmuyor ancak geçiş mevsimlerinde sürprizler yaşanabiliyor. Yanınıza ortalama 700 dolar para alın.
Maldivlerde hava sıcaklığı genel olarak yıl boyunca 28-30 derece civarında. Nem yok, kuru sıcak da yok. Kendine has tatlı bir sıcağı var. Mart ayı sıcaklıklar daha da artıyor ve bunaltıcı olabiliyor. Haziran-Temmuz aylarında sağanaklar yoğunlaşabiliyor. Bunun dışında genel olarak 1-2 saatlik sağanakların görülebildiği sıcak bir mevsim hâkim. Deniz suyu sıcaklığı 24 derece dolaylarında. Denize girip üşümek neredeyse imkânsız.
Maldivler yüzlerce adadan oluşan ve geniş bir alana yayılan bir memleket. Bu yüzden başkent Male'ye çok yakın olan havaalanından uzak bir otel seçerseniz transfer size eziyet olabilir. 7 saatlik yolculuktan sonra bir de deniz uçağı ya da botla 2-3 saatlik mesafelerle yüzleşmek istemiyorsanız havaalanına mümkün olduğunca yakın bir tesis seçmeye özen gösterin derim. "Ama bu otel daha güzel varsın uzak olsun" diyorsanız balayınızdan 2 günü kafanızdan silin. Varış gününüz ve ayrılacağınız gün heba olacaktır.
Maldivler'de merkezde şeriat diyebileceğimiz sıkı bir İslami rejim söz konusu bunu uçaktan indiğiniz ilk anda karşınıza çıkan kadın personellerden anlayabiliyorsunuz. Ama son derece hoşgörülü ve nazik insanlar. Havaalanı transferinden sonra gittiğiniz otelde ise çok başka bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Otel personelleri son derece modern ve farklı bir hayat yaşıyorlar.
Maldivler denince akla gelen soruların başında köpekbalıkları var. Evet İstanbul sokaklarında kedi ne ise Maldivler sahillerinde de köpekbalıkları o. Yanınızdan bir köpekbalığı her an geçebilir ancak bunlar genelde yavru oluyor ve kesinlikle insanlara zarar vermek gibi bir niyetleri yok. Tam tersine insanlardan korkup kaçma eğilimindeler.
Tek dertleri bir parça ekmek bulup yollarına bakmak. Hint Okyanusu bölgesinde bir köpekbalığı saldırısına uğramanız çok düşük bir ihtimal. Sadece okyanusun çok açık bölgelerinde çok aç kalmış bir yetişkin köpekbalığına denk gelmeniz gerekiyor ki o da çok düşük bir ihtimal. Maldivlerde köpekbalıklarını sık sık görecek ve ne kadar uysal canlılar olduklarına şahit olacaksınız.
Bir diğer konu ise yemekler. Açıkçası Maldivler'e gitmeden önce deniz ürünleri konusunda lezzet patlaması yaşayacağımı hissettim ama uzakdoğu mutfağına uzak bir damak tadım olduğu için hüsran yaşadım. Sizin de benim gibi balığı ızgarasız, kalamarı kızartmasız düşünemiyorsanız sakın deniz ürünlerine yanaşmayın. Tüm balık ve deniz mahsülleri haşlama, buğulama şeklinde yapılıyor.
Lezzet konusunda bizden çok uzaklar. Eminönü'nde balık-ekmekle büyümüş insanları üzecek türde bir damak tatları var. Jumbo karidesler, dev kalamarlar, dolgun yengeç ve ahtapotları var ama lezzet var mı? Uzakdoğu mutfağı hayranı değilseniz yok. Ancak ton balığı kızartması ve karides cipsi konusunda muhteşem işler çıkartıyorlar kesinlikle deneyin. Peki yerel damak tadımıza yakın ne var Maldivler'de?
Öncelikle makarna ve pilav konusunda çok başarılılar. Bezelyeleri mükemmel, Sebze yemekleri çok taze ve ilginç lezzetlere sahip. Hamurişinde çok başarılılar. Et ve tavuk konusunda şansınıza kalmış kimisi bize uygun kimisi değil. Noodle konusunda bir numaralar. Patlıcan, kabak, bezelye çorbaları var çok başarılı. Meyveler çok taze. Tatlılar yine şansınıza kalmış. Kimisi çok güzel kimisi vasat. Çay tiryakisiyseniz yanınızda kendi çay makinenizi, kahve tiryakisi iseniz kendi kahve makinenizi kesin götürün. Memlekette çay-kahve kültürü şehirlerarası otobüslerdeki ikramlar seviyesinde.
Personel için genel bir yorumda bulunmak yanıltıcı olabilir ancak ben kaldığım tesiste Maldivler halkının ne kadar temiz, saf ve iyi kalpli olduğunu gördüm. Bütün konuklara içten ve samimi yaklaşıyorlar ve eğer onlarla iletişim kurarsanız çok güzel arkadaşlıklar edinebiliyorsunuz. Ülkemizdeki tesis ve personelleri yermek gibi olmasın ama gerçekten turizm konusunda Maldivler'den öğreneceğimiz çok şeyler var.
Hizmet sektörünü gerçekten bir gelir kapısı olarak kabul etmişler ve her şeyden önce karşılarındaki kişinin tatilini mutlu bir şekilde geçirmekle mükellef olduklarının farkındalar. Konuşmaları, hitapları ve gösterdikleri nezaket gözlerinizi yaşartacak boyutta. "Biz Türkiye'de insanlığımızı yitirmişiz." diyecek noktaya getiriyorlar insanı. Kendi tecrübeme dayanarak, personel konusunda hayatınızda hiç görmediğiniz kolay kolay da bir daha göremeyeceğiniz bir seviyeye hazır olun derim...
Eğer hayvanlarla aranız pek yoksa da Maldivler'e gitme konusunu bir daha düşünebilirsiniz. Ben açıkçası bir hayvansever olarak büyük okyanus balıklarıyla birlikte yüzmekten, tropik kuşları ellerimle beslemekten, önümden geçen İguanaları izlemekten büyük keyif aldım. Ancak herkes hayvanlara bu kadar düşkün olmayabilir ve Maldivler egzotik hayvanların insanların sağından solundan kibarca geçtiği bir bölge. Sokakta kedi görünce bile sandalyenin üstüne fırlayan bir yapınız varsa hiç boşuna yollara düşmeyin.
Peki orada ne yapmak lazım. Öncelikle Maldivler'de her şey çok pahalı. Dolar kullanılıyor ve size gösterilen tüm fiyatlar vergi-ek hizmet gibi kalemleri içermiyor. Misal 100 dolar olarak gördüğünüz bir aktivite aslında size 180 dolara patlıyor. Bunları göze alıp yanınızda acil durum bütçesi kesinlikle bulundurun. SPA salonunu kesinlikle deneyin. Benim kaldığım tesisteki salon 2015'te dünyada yılın en iyi SPA salonu seçilmiş ve Jennifer Lopez gibi ünlülerin tercih ettiği bir salondu. Yaşattıkları deneyim size "Türkiye'de SPA salonu yokmuş" dedirtecek seviyede.
SPA dışında nefes probleminiz yoksa kesinlikle dalış turlarına katılın ya da yükseklik korkunuz yoksa parasailing yapın. Aklınıza hayalinize gelmeyecek manzaralarla karşılaşıyorsunuz ve "Bu kadar yolu boşuna gelmemişiz" diyorsunuz. Bunun dışında işletmelerin Yoga, fitness gibi hizmetleri de var ancak açıkçası balayı için gittiğiniz bu cennet gibi adalarda böyle aktivitelerle zamanınızı heba etmeyin ve eşinizle romantizmin doruklarına varın derim.
Alkol konusuna gelecek olursak durum biraz karışık. Havaalanı'nın bulunduğu Male merkez bölgesinde İslami bir rejimin baskısı hissediliyor alkol yasak ve ülkeye alkol girişi kesinlikle kabul edilmiyor. Kalacağınız otelde ise her şey dahil paket sayesinde içecek sıkıntısı yaşamıyorsunuz çok egzotik kokteyller yapıyorlar ancak bunları da alıp dönüşte götüremiyorsunuz. Hatta Male'deki Freeshop'tan aldığınız bir içki bile uçağınız havalanana kadar başınıza bela olabiliyor. Bu konu sıklıkla sorulduğu için belirtmekte fayda gördüm...
Maldivler'e aileyle, arkadaşla gidilir mi? Gitmeniz için bir engel yok ancak kendinize eziyet etmek istemiyorsanız gitmeyin. Maldivler gerçekten çiftlere özel bir tatil yeri ve yanınızda sevgiliniz, eşiniz yoksa sıkıntı büyük. Öyle bekâr gideyim, oradan birini bulayım diye de düşünmeyin. Otelde kalmaya gelenlerin yüzde 99'u çift.
Nelere dikkat etmeli? Water Villa'da kalacaksanız kesinlikle odanızdan denize uzanan merdivenlerden ağır ağır inin kayıp düşme riski kesinlikle var. "Ben kremsiz güneşlenirim" demeyin Maldivler güneşi hissettirmeden yakıp kavuruyor. Dönüşte sevdiklerinize hediye götürmek istiyorsanız iğne iplik bile 5 dolardan aşağı değil, bunun için ayrı bir bütçeyi kenara ayırmanızda fayda var.
İlginç bilgiler: Maldivler'in dillere destan beyaz kumu aslında tam olarak bildiğimiz kum değil. Mercan resiflerinin ufalanmasıyla biriken bir pudra tozu! Bu yüzden son derece yumuşak ve dünyanın büyük bir bölümünde eşine rastlamak mümkün değil. Maldivler'de deniz suyu tuz seviyesi bakımından oldukça düşük şaşırabilirsiniz. Gelgitler çok etkili oluyor. Deniz seviyesi her gün değişkenlik gösterebiliyor. Ülke genelinde çok egzotik hafif, uçucu bir koku hâkim özellikle rüzgar estiği zaman bunu hissedebiliyorsunuz.
En şiddetli fırtınada bile hava çok sıcak oluyor bunun için yağmurdan kaçmayın mayonuzla yağmur altında gezme keyfini yaşayın. Dev yengeçler ve dev yarasalar dahil ülke genelindeki hayvanların tamamı son derece ürkek ve insanlara zarar vermek gibi bir eğilimleri hiç yok. Maldivler küresel ısınma sebebiyle maksimum 100 yıl sonra muhtemelen tamamen sular altında kalacak. Ülkede herhangi bir dağ-tepe ya da yükselti yok. En büyük adalar bile tamamen kumsal ve düzlüklerden ibaret!
Son olarak "Maldivler balayı için gerçekten ideal mi? sorusunun yanıtı kesinlikle evet. Para biriktirebiliyorsanız şimdiden başlayın, tamamını olmasa da tatilin bir kısmının bütçesini toplayabilirsiniz geri kalanı da taksit taksit ödemek atla deve değil. Belirttiğim gibi daha ekonomik diyerek 6000 - 7000 civarında bir tatile razı olacak noktadaysanız üstüne biraz daha koyup kesinlikle Maldivler'e gitmeye değer.