Tansel Açıkalınlı / Hürriyet Seyahat Gezgini | Fotoğraflar: Alamy, Tansel Açıkalınlı
Dünyanın tepesindeki medeniyet... İşte İnkalar’ın ele geçirilemeyen tek kalesi…
Tarihçi olduğunuzu, bir medeniyeti incelemek için bir ülkeye gittiğinizi ve yaptığınız gezi esnasında dünyanın yedi harikasından birisini keşfettiğinizi hayal edin. İşte böyle enteresan bir olay Machu Picchu ve Hiram Bingham’ın hikâyesi…
Milenyuma yaklaşırken İsviçre menşeili bir organizasyon ve bir kampanya başlatılmak istenir. Kampanyanın konusu dünyanın yedi harikalarıdır. O zaman için belirlenmiş harikalardan sadece Mısır Piramidi ayaktadır ve diğer harikalar ya yıkılmış ya da yok olmuştur. Bunun üzerine dünyanın yedi harikasına alternatif olarak 01.01.2000 tarihinde bir oylama başlatılır. 07.07.07 tarihinde de sonuçlar belli olur. 100 milyon insanın oyları sonucunda Machu Picchu artık dünyanın yeni yedi harikasından biri seçilir. Gelin bu harikayı yakından inceleyelim…
İnkalar'ın ele geçirilemeyen tek kalesi
2 bin 430 metrede ormanlarla çevrelenmiş, yüzyıllar boyunca keşfedilmeyi beklemiş, eşsizliğini hâlâ daha koruyan bir güzellik Machu Picchu… 15. yüzyılda İspanyol istilasına maruz kalan İnkala'rın tek ele geçirilemeyen kalesi. Varlığı gizem konusu olmuş olağanüstü yapı. “Bir yer gerçekten ne kadar etkileyici olabilir, bu büyü nereden geliyor?” bu sorularla başlamıştı Machu Picchu yolculuğumuz.
Başlangıç noktası ilk yapıldığında gökyüzünden bakıldığında puma şekline benzeyen, Kutsal Vadi’nin en güzel şehri, Büyük İnka İmparatorluğu’nun başkenti Cusco… Peru Rail’in Kutsal Vadi’nin tüm güzellikleri izlenebilsin diye dizayn ettiği panoramik tavanlı trenleri Cusco’ya 20 kilometre uzaklıktaki Poroy istasyonundan kalkıyor.
En ucuz ulaşım yollarından birisi olan tren bu tarihi vadi yolculuğunda kişi başı tek yön 55 dolardan başlıyor ve Poroy’da başlayan yolculuk üç saat sonunda Aguas Calientes şehrinde sonlanıyor. Yol boyunca Urubamba Nehri size eşlik ediyor ve And Dağları’nın büyüleyici manzaralarıyla yolun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile.
Aguas Calientes şehrine ulaştıktan sonra tek yön 12 dolar olan Machu Picchu otobüsleriyle yaklaşık yarım saat süren zig zag şeklindeki yoldan tırmanarak girişe ulaşıyorsunuz. Bu yöntem en hızlı ve en konforlu olanı. Bunun dışında yürümeyi tercih ederseniz Cusco şehrinden dört gece beş gün süren rotalar mevcut. En yaygın olanları Inka rotası ve Salkantay yürüyüşü.
Köylüler, Kâşif Hiram Bingham’dan önce davranmış
Machu Picchu toplamda iki bölümden oluşuyor. Evlerin, tapınakların ve sarayın olduğu şehir bölümü ve tarımın yapıldığı bölüm. Güneş tapınağı, güneş kapısı ve kraliyet mezarı şehir bölümünde; Ay Tapınağı, kraliyet mezarının içi ve merkez meydanı tarımın yapıldığı bölümde bulunmakta. Bazı yıkılan yapılar birebir aynı olacak şekilde turistler için yeniden inşa edilmiş.
İlk giriş yaptığınız andan itibaren çevresi And Dağları’yla gösterişli bir görünüme kavuşan Machu Picchu, bulunduğunuz tüm süre zarfında sizi büyüsü içine alıyor. İnanın saatlerce burada oturup hiçbir şey yapmadan çevreyi keyifle izleyebilirsiniz. Korona sonrası dönemde yurt dışına çıkmak biraz olsun sizi tedirgin edebilir ama etmesin. Mutlaka bu süreç tamamen bitecek ve her şeye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Üzerinizde etkisi uzun süre sürecek bu harikayı ölmeden mutlaka görmeniz lazım… Listenize ekleyin, sağlıkla kalın…