Tahsin CEYLAN / info@tahsinceylan.com
Balıkları âşık, insanları mutlu yüzen cennet
Tropikal adaları, beyaz kumsalları, yüzlerce yıllık pirinç tarlaları, zengin sualtı çeşitliliği, aktif volkanları ve kalabalık metropolleriyle yüzen bir cennet Filipinler. Dünyanın en önemli dalış noktalarını gezdim ancak Filipinler’deki imkansızlıklara rağmen deniz yaşamını korumak için gösterdikleri çabaya hayran oldum. İşte yılın her ayı sıcak olan ülke Filipinler...
Yılın her ayı sıcak olan ülke ikliminin canlılar üzerindeki etkisi büyük. İnsanları güler yüzlü, balıkları ise sırılsıklam âşık... Adaya her yıl 1 milyon dalgıç gidiyor. Ben de onlardan biriydim, dokuz gün bu eşsiz coğrafyadaydım.
İzmirli Firaz
İlk kez gittiğiniz yabancı bir ülkede tanımadığınız birinin Türkçe vereceği selâm, içinizi serinletecektir. Benim öyle oldu, hiç beklemediğim bir anda İzmir doğumlu rehberimiz Firaz Baasiri’nin ‘merhaba’ demesi büyük sürpriz oldu. Sempatik ve güler yüzlüydü. Annesi Torbalı, babası ise İskenderun’dan. Dedesi ise Lübnan vatandaşı.
Görüşün iyi olduğu dalış noktalarının başında Pescador Adası geliyor. Akıntılarla sürüklenen zengin besleyici elementler tür popülasyonlarında artışa neden oluyor. Çünkü biliyoruz ki besin neredeyse tür oradadır. Balık sürüleri, omurgasızlar ve süngerler adanın gizli sakinleri gibi kıyıları mesken tutmuşlar.
Öyle ki burada şnorkelle dahi büyüleyici su altı fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca Ronda Marine Park’a giderken sanatçı doğanın eserlerine tanıklık etmek tarifsiz bir keyif veriyor. Burada göreceğiniz ‘Umbrella Stone’ adlı mercan kayalarından oluşan taş şemsiye, hatıra fotoğrafları için doğal bir plato.
Âşık mandarinler
Filipinler deyince ilk akla gelen türlerden biri ‘Mandarin’ balıkları. Onlar Pasifik’te ‘aşkın sembolü’. Görüntülemek oldukça zor. Sabır istiyor. Ürkütmemek için kırmızı ışık kullandım.
Parmağım deklanşörde dakikalarca bekledim ve mutlu son, muhteşem kareler çıktı ortaya. Âşık mandarinler... Dişi ve erkek birey bir anda birbirlerini bularak zeminden 10-20 cm yükseliyor, 1-2 saniye süren öpücükle yaşama anlam katıyorlar. Her gün aynı saat ve yerde buluşuyorlar. Hayranlık duymamak mümkün değil. 3 gün aynı saat ve aynı noktada beklememizin sonucunda bu ölümsüz aşk sahnesini görüntülemeyi başarıyoruz. Ve ölümsüz aşklarına şahitlik ediyoruz.
Deepsea Challenger’e ilham veren karides balıkları
James Cameron dünyanın en derin noktası olan Guam’daki Mariana Çukuru’na dalarken kullandığı Deepsea Challenger denizaltısını tasarlarken, denizlerde dik yüzen karides balıklarından esinlendiğini söylemişti. Filipinler’de nadir de olsa bu balıklara rastlamak mümkün.
Filipinli dalgıçların hassasiyeti
Moalboal’da ciddi bir kamusal düzen görülmese de dalış okullarının denizin korunması için kendi imkanlarınca tedbirler aldığını görmek umut verici. Filipinli dalgıçlar tekne çapalarının su altı yaşamına olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için iptidai şamandıra sistemleri inşa ederek tekneleri bu noktalara bağlıyorlar.
İmkanları olmamasına rağmen yaptıkları plastik bidonlara tekneleri bağlıyor kimse çapa atmıyordu. Çapalar deniz dibini süpürük, canlı yaşamına zarar veriyor. Dalışlarımız boyunca hiç çapa atana rastlamadık. Bu mutluluk verici uygulama birkaç bölge dışında maalesef ülkemizde henüz yok. Oysa yaşam kaynağımız deniz çayırlarının ve arkeolojik eserlerin korunması için şart.
Su altı tutkunlarının bilgisine
Moalboal’da 20 dalış okulu faaliyet gösteriyor. Küçüklü büyüklü bu okulların biri Korelilere ait olup sadece kendi vatandaşlarına hizmet veriyor. Bir diğeri ise Japon sahibiyle yine Japon dalgıçları ağırlıyor. Bölgenin en büyük dalış okulu Savedra dışında kalanlar, teknesi olmayan küçük yerel okullar. Savedra’nın beş teknesi bulunuyor.
Filipinler ekonomisinin turizm dışındaki diğer gelir kalemleri hindistan cevizi ve muz üretimi. Dengesiz bir gelir dağılımına sahip ülke toplam 105 milyonluk nüfusuyla Asya’nın en kalabalık 6. ülkesi. 100’ü aşkın etnik grup huzurla bir arada yaşıyor. Ülkenin iki resmi dili var: Filipino ve İngilizce. Ülkede kötü olan tek şey ise kâbus boyuttaki trafik sorunu. Soğuk, yarı sodalı Kwasan Şelaleleri en çok rağbet gören doğal mekânlardan.
Nasıl gidilir?
Büyülü doğasını, su altı dünyasını keşfetmek, anı yakalamak için ScubaBay ailesi olarak rotamızı Filipinler’e çevirdik. Filipinler’e Türkiye’den direkt uçabildiğiniz gibi aktarmalı olarak da seyahat edebilirsiniz. Şayet tercihiniz Dubai aktarmalı olursa aktarma ve bekleme süreleriyle yolculuğunuz 24 saati bulabilir.