Yazı ve fotoğraflar: Nurgül BÜYÜKKALAY / Instagram:@nurgulbuyukkalay
Adana'da lezzet dolu bir hafta sonu
Adana’da gezilip görülecek birçok yer olmasına rağmen şehir gastronomi turizmiyle daha çok ön plana çıkıyor. ‘Ne yenir?’ denince de herkesin aklına ilk kebap geliyor. Yalnız kentin mutfağı sadece kebaptan ibaret değil. Böreği, muzlu sütü ve halka tatlısıyla tadılacak çok güzel lezzetler var. İşte size Adana lezzet gezi rehberi…
Adana’da gezilip görülecek birçok yer olmasına rağmen şehir gastronomi turizmiyle daha çok ön plana çıkıyor. ‘Ne yenir?’ denince de herkesin aklına ilk kebap geliyor. Yalnız kentin mutfağı sadece kebaptan ibaret değil. Böreği, muzlu sütü ve halka tatlısıyla tadılacak çok güzel lezzetler var. İşte size Adana lezzet gezi rehberi…
Bu yıl Portakal Çiçeği Karnavalı’nın 7’ncisi düzenlendi Adana’da. Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı. Tüm Adana sokakları rengarenk etkinliklerle doluydu. Karnavalın en ilgi çekici bölümü ise kostümlü kortej geçişi ve portakallı lezzetler yarışmasıydı.
Benim de jürisinde yer aldığım yarışmaya hem ev kadınları hem de profesyonel genç aşçılar katıldı ve portakalla hazırlanmış müthiş lezzetler tattık. Adana’nın yegâne iftarı Instagram’da ‘Endermutfakta’ hesabı ile midelere ve gönüllere taht kurmuş Ender Şire’nin müthiş önerileriyle Adana’nın en lezzetli mekânlarını keşfettik.
Ender ve Buse uzun bir yeme-içme listesi hazırlamıştı ve bunların hepsi bir hafta sonuna sığacaktı.
Dönüşümde gönlümde en çok kebabı yer eder diye düşünmüştüm ancak kebabıyla birlikte böreği, muzlu sütü ve halka tatlısı da en az kebabı kadar bende derin bir iz bıraktı. Adana’yı sadece kebapla anarsak haksızlık etmiş oluruz.
Namı tüm Türkiye’ye yayılmış bir Adana klasiği Levent Börek. Gidişinizi öğle saatlerine bırakmayın yoksa boş tepsilerle karşılaşırsınız. Levent Bey bizi tüm misafirperverliği ile karşılıyor. Peynirli börek tepsisini eline alıyor hem şov yapıyor hem de hikayesini anlatıyor. “Adana böreği diye bir şey yok, Adana’ya böreği biz kazandırdık” diyor.
Börekçi Rıza
Adana’da en ilginç gelen şeylerden biri gece börekçisi olduğunu görmem oldu. Bu şehirde gece gündüz böreksiz kalmıyorsunuz.
Adana’da en ilginç gelen şeylerden biri gece börekçisi olduğunu görmem oldu. Bu şehirde gece gündüz böreksiz kalmıyorsunuz.
Gece acıkanlar genelde ya kebapçıya ya da çorbacıya gider diye biliriz ancak Börekçi Rıza öyle efsane bir lezzet sunuyor ki tüm ezberleri bozuyor. Akşam Büyük Saat ve çevresini gezdikten sonra yolumuzu Börekçi Rıza’ya çeviriyoruz. Adana’dayım acıkınca kebap yerim herhalde diye düşünürken Buse ve Seda bir sürpriz yapıp beni ara sokaktaki bu salaş ve kalabalık mekâna götürüyorlar. Lazanya tadındaki kıymalı böreği ve Trakya eski koyun kaşar peyniri ve Konya taze inek kaşarının karışımı ile yaptığı peynirli böreği tarifsiz bir lezzete sahip.
Börekleri yedikten sonra mutfağa giriyoruz. Mutfakta hummalı bir çalışma var; kaynayan bir kazan, kocaman tepsiler, döne döne pişiyor börekler. Porsiyon fiyatı: 9 TL. Tel: 0532 425 35 97
Sanayinin içinde salaş bir kebapçı beklerken çok şık ve modern bir mekân ile karşılaşıyoruz. Sahibi Mert Bey eski bir beyaz yakalı. İşi gücü bırakıp hayalini gerçekleştirmiş. Sanayi standartlarının çok üzerinde bir işletme kurmuş.
Onbaşılar Kebap
“Adana’da nerede kebap yiyelim?” diye kime sorarsanız sorun Onbaşılar Kebap’ı mutlaka tavsiye edecektir. Adana’nın en ünlü kebapçısı. Konumu çok güzel, Seyhan Baraj Gölü’ne ve yelken kulübüne tepeden bakıyor. “Adanaya gidek mi, kebabından yiyek mi” fasılı eşliğinde yemekten sonra masalarda göbek atabilirsiniz. Şalgamından da mutlaka için.
“Adana’da nerede kebap yiyelim?” diye kime sorarsanız sorun Onbaşılar Kebap’ı mutlaka tavsiye edecektir. Adana’nın en ünlü kebapçısı. Konumu çok güzel, Seyhan Baraj Gölü’ne ve yelken kulübüne tepeden bakıyor. “Adanaya gidek mi, kebabından yiyek mi” fasılı eşliğinde yemekten sonra masalarda göbek atabilirsiniz. Şalgamından da mutlaka için.
İşletme sahibi Tayyar Zaimoğlu ile ocak başında pişen kebap manzarası eşliğinde sohbet ediyoruz. Kendisi aynı zamanda Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkanı. Adana, Antakya, Antep’i kapsayan “3 A Lezzet Bölgesi” projesi üzerinde çalışıyor ve insanların bu üç kenti hem gastronomi hem de kültürel açıdan gezebileceği bir program hazırlığı içerisinde olduklarını belirtiyor. Adana kebap porsiyon fiyatı 28 TL. Tel: (322) 215 00 00
İştah Kebap
Daha önce yediğiniz tüm Adana kebaplarını unutturacak bir lezzet sunuyorlar. Klasik kebaplarının yanında bir de ‘jet’ adını verdikleri özel hazırlanan kebapları var. Yüzde yüz kuzu eti kullanıyorlar. Kebabınızın yanında ev yapımı şalgamlarından içmeyi unutmayın. İki kişilik porsiyon fiyatı 38 TL. Tel: (322) 351 96 51
Daha önce yediğiniz tüm Adana kebaplarını unutturacak bir lezzet sunuyorlar. Klasik kebaplarının yanında bir de ‘jet’ adını verdikleri özel hazırlanan kebapları var. Yüzde yüz kuzu eti kullanıyorlar. Kebabınızın yanında ev yapımı şalgamlarından içmeyi unutmayın. İki kişilik porsiyon fiyatı 38 TL. Tel: (322) 351 96 51
Ciğerci Mehmet Usta
Sabah kahvaltısı için börek önermiştim ancak Adana’da çoğu kişi kahvaltıya ciğerle başlıyor. Adana’da sabah kahvaltılarınızdan birini böreğe birini de ciğere ayırın mutlaka. Ciğer için en lezzetli adreslerden biri Ciğerci Mehmet. Ciğerinin yanı sıra kebapları da harika. Ciğer porsiyon fiyatı 25 TL. Tel: (322) 352 00 08
Sabah kahvaltısı için börek önermiştim ancak Adana’da çoğu kişi kahvaltıya ciğerle başlıyor. Adana’da sabah kahvaltılarınızdan birini böreğe birini de ciğere ayırın mutlaka. Ciğer için en lezzetli adreslerden biri Ciğerci Mehmet. Ciğerinin yanı sıra kebapları da harika. Ciğer porsiyon fiyatı 25 TL. Tel: (322) 352 00 08
Özasmaaltı Kebap
Kebabının ile birlikte öğlen saatlerinde çıkan patlıcan güveci çok lezzetli. Adana’nın en iyi güvecini yiyecekseniz. Masaya çok sayıda ikram geliyor. Humus, gavurdağı salatası, acılı ezme, içli köfte, fındık lahmacun ve diğerleri, hepsi birbirinden lezzetli. Adana kebabı, kömürde pişirilen döneri ve patlıcan güvecini mutlaka deneyin. Tatlı olarak da iki mükemmel lezzet bekliyor sizi; künefe ve kadayıf. Adana kebap porsiyon fiyatı 27 TL, güveç porsiyon fiyatı 36 TL. Tel: (322) 351 17 75
Kebabının ile birlikte öğlen saatlerinde çıkan patlıcan güveci çok lezzetli. Adana’nın en iyi güvecini yiyecekseniz. Masaya çok sayıda ikram geliyor. Humus, gavurdağı salatası, acılı ezme, içli köfte, fındık lahmacun ve diğerleri, hepsi birbirinden lezzetli. Adana kebabı, kömürde pişirilen döneri ve patlıcan güvecini mutlaka deneyin. Tatlı olarak da iki mükemmel lezzet bekliyor sizi; künefe ve kadayıf. Adana kebap porsiyon fiyatı 27 TL, güveç porsiyon fiyatı 36 TL. Tel: (322) 351 17 75
Şırdancı Kemal
Adana’ya has lezzetlerden biri de şırdan. Adana’nın en temiz ve lezzetli şırdancısı Şırdancı Kemal. 1965 yılından beri şırdan lezzetini devam ettiriyorlar. Tencerelerin önüne kurdukları şırdan barından yemek ise adetten. Şırdan ya da mumbar seviyorsanız Adana’da bunun için en iyi adres Şırdancı Kemal. Şırdan 9 TL, mumbar 17 TL. Tel: 0 532 286 54 22
Adana’ya has lezzetlerden biri de şırdan. Adana’nın en temiz ve lezzetli şırdancısı Şırdancı Kemal. 1965 yılından beri şırdan lezzetini devam ettiriyorlar. Tencerelerin önüne kurdukları şırdan barından yemek ise adetten. Şırdan ya da mumbar seviyorsanız Adana’da bunun için en iyi adres Şırdancı Kemal. Şırdan 9 TL, mumbar 17 TL. Tel: 0 532 286 54 22
Ağaçaltı Tatlıcısı
Adana’da iyi bir kebap yemek ne kadar önemliyse burma tatlısı da o kadar önemli. Çocukluğumun vazgeçilmezlerinden biriydi sokakta seyyar satıcıdan halka tatlısı alıp yemek. Adana’da gördüğüm zaman şekil olarak Antalya’da yediklerime benzettim ancak Ağaçaltında yediğim kesinlikle çok daha lezzetli. 40 yıldır aynı ağacın altında şeker pancarı şurubu ile yaptıkları tatlı satışlarına devam ediyorlar. Geleneksel bir marka haline gelmişler. Adana’nın en iyi burma tatlısı için Ağaçaltı’na mutlaka uğrayın. Bir dilimi: 1,5 TL
Adana’da iyi bir kebap yemek ne kadar önemliyse burma tatlısı da o kadar önemli. Çocukluğumun vazgeçilmezlerinden biriydi sokakta seyyar satıcıdan halka tatlısı alıp yemek. Adana’da gördüğüm zaman şekil olarak Antalya’da yediklerime benzettim ancak Ağaçaltında yediğim kesinlikle çok daha lezzetli. 40 yıldır aynı ağacın altında şeker pancarı şurubu ile yaptıkları tatlı satışlarına devam ediyorlar. Geleneksel bir marka haline gelmişler. Adana’nın en iyi burma tatlısı için Ağaçaltı’na mutlaka uğrayın. Bir dilimi: 1,5 TL
Adana kebapçılar ve tatlıcılardan ibaret değil. Çok şık kafeler ve restoranları var. Örneğin çay tiryakisiyseniz yüzlerce çeşit çayları ile Beta Tea House, şık bir restoranda dünya mutfağından yemekler için ev konseptinde dekore edilen House of Kamer, şehrin en iyi kokteylleri için Maki, hem bir tekstil koleksiyonunun hem de kafenin aynı ortamda olduğu bir mekanda kahve ve yanında Sebastian cheesecake keyfi için Storie Kafe’yi mutlaka deneyin.