Seyahat dönüşünde doktora görünün

MNG çalışanı İbrahim Tanyeli, geçen hafta yurtdışı dönüşü sıtmadan yaşamını yitirdi.

Yüksek ateş ve ağrı şikayetleri nedeniyle domuz gribi olduğu düşünülmüş, sıtma tanısı komaya girdikten sonra konulabilmişti. Hastane, Tanyeli’nin Ekvator yolculuğunun bildirilmediğini açıkladı. Bu son vaka seyahatten önce ve sonra tıbbi danışmanlık alınmasının önemini birkez daha ortaya koydu. Özellikle de geri kalmış veya gelişmekte olan bölgelere giderken. Dönüşte de enfeksiyon veya seyahat için oluşturulan özel kliniklere uğramakta yarar var.

Uzmanlar seyahat dönüşünde, hangi nedenle olursa olsun, doktora başvurulduğunda gidilen ülkenin belirtilmesi gerektiğini söylüyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko’nun verdiği bilgiye göre, seyahat dönüşü en çok karşılaşılan sorunlar, ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları, deri döküntüleri ve ateş. Ateşli hastalık ciddiye alınması gereken bir durum. Sıtmaya ve hayatı tehdit edici başka bir neden bağlı olabilir. Ateş durumunda mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurulmalı. Seyahat sırasında edinilen bazı hastalıkların kuluçka süreleri uzun olabilir. Tüberküloz, sıtma, hepatit belirtilerinin oluşması bazen ayları alabilir.
Seyahatten önce görülecek doktor, kişinin gideceği ülkede aşıyla korunabilecek hastalıklar açısından gözden geçirir. Eksik aşılar varsa gitmeden önce tamamlanır. Kişinin alerjileri varsa onlara karşı önlemler alınır. Uzak durması gerekenler gözden geçirilir.

HANGİ AŞI, NE ZAMAN?

Enfeksiyonlar seyahat edilen bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Ancak seyahatle ilişkili enfeksiyon deyince akla gelen en sık enfeksiyonlar turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, hepatit A ve B, tifo, zatürree ve grip.
Aşıların seçimi seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına, eğer enfeksiyon edinilirse ciddiyetine, aşının kendisinin yapacağı yan etkilere göre yapılır. Tetanoz/difteri (10 yılda bir kez), kızamık aşısı ise olmayanlara yapılır. Diğer aşılar ise hepatit A, hepatit B, tifo, grip, sarı hummadır. Hastalığın yerleşik olduğu ülkelere girerken yapılması yasal olarak zorunlu sadece iki aşı var: Sarı humma ve meningokok aşıları. Hiçbir ülke için kolera aşısı gerekli değil. Sarı humma Ekvator Afrikası’nda ve Güney Amerika’da görülüyor. Hindistan ve Kuzey Afrika için de bir ölçüde risk var. Sarı humma aşısı sadece Sağlık Bakanlığı’nca izin ve onay verilmiş merkezlerde yapılır. Aşının yapıldığını gösteren belge, seyahat belgelerine eklenir. Sarı humma aşısı canlı aşıdır. Gebe kadınlara, bağışıklık kusuru veya direnci kıran hastalığı olanlara yapılmamalı. Meningokok aşısı, menenjit etkeni olan mikrobun A,C,Y ve W135 alt gruplarına etkili. Sahra altı Afrika ülkelerinde uzun süre kalacak olanlara önerilir. Meningokok hastalığının yerleşik olduğu bu bölge dışında, Nepal, Kenya, Tanzanya gibi daha önce salgınların bildirildiği ülkelere gidecek olanlara da yapılması önerilir. Suudi Arabistan’a Hacca gidecek olanlara da meningokok aşısı yapılmalı. Yetişkinlerin 10 yılda bir tetonos aşısı da yaptırmasında yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları