Sevindiren değişim

Çok değil, bundan on - on beş yıl kadar önce, yurtdışındaki kitapçı raflarında yemek kitaplarına bakar ve kıskanırdım o kitapları.

Haberin Devamı

Hem sayıları çoktu, hem de bizde çıkanlardan çok daha nitelikliydiler.
Gerek içlerindeki fotoğraflar gerekse yemek tarifleri kıskandırırdı beni. Söylediklerime bakıp da şekilci biri olduğumu düşünmeyin sakın.
Yemek kitapları söz konusu olduğunda görsel malzemenin, yani fotoğrafın ne kadar önemli olduğunu yemek meraklıları bilirler. Öyle çok süslü püslü olmaları gerekmez bu fotoğrafların ama tarif edilen yemeği açık ve net bir şekilde göstermeleri şarttır. Okuyucu yemekte kullanılan malzemeleri yemeğin fotoğrafında görmek ister.
Yıllardır yemek kitapları yazıp bu köşede her gün sizlere yemek tarifi veren bir yazar olarak okuyucuların yemek fotoğrafı hakkında ne kadar titiz olduğunu bilirim.
Elbette ki içindeki fotoğrafların güzelliğiyle açıklanamaz, bir yemek kitabının kaliteli olup olmadığı.
Yemek tariflerinin özgünlüğü, kitabın konseptine uygun olup olmadıkları, malzeme listelerinin ve yemek tariflerinin anlaşılır olması da yemek kitaplarında aranan başka özelliklerdir.
Daha önce de söylediğim gibi eskiden burada, Türkiye’de bir kitapçıya girip de yemek kitapları bölümüne baktığınızda biraz hayal kırıklığına uğruyordunuz.
Bir kere, raflarda bulunan yemek kitaplarının sayısı çok azdı. Var olan yemek kitaplarını elinize alıp bir göz attığınıdaysa hayal kırıklığınız derinleşiyordu. Çünkü, çoğu “doyurucu olmayan” yemek kitaplarıydı bunlar.
Şimdiyse durum tamamen başka. Hem yabancı dillerden Türkçe’ye çevrilen kitapların sayısı çok arttı hem de Türkiye’de basılan yemek kitapları nitelik ve baskı kalitesi bakımından pozitif bir değişme gösterdi.

Çoban salatalı kekikli pirzola

Haberin Devamı

· 8 adet kuzu pirzola
· 1 yemek kaşığı kuru kekik
(Dağ kekiği, zahter gibi değişik kekikler de kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Çoban salata için;
· 3 adet orta boy domates
· 2 adet orta boy kuru soğan
(Beyaz tatlı soğan kullanmanızı tavsiye ederim.)
· 3 adet yeşil sivri biber
· 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
· 1 adet limonun suyu
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

YAPILIŞI: Pirzolaları geniş bir tabağa yerleştirip her iki taraflarına da tuz, karabiber ve kekik serpin. Üzerlerine sıvıyağı gezdirip 15-20 dakika bekletin. Pirzolaları ızgarada önlü arkalı dörder dakika kızartıp alın. Diğer taraftan, çoban salatayı hazırlamak için; soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra yarımay şeklinde incecik dilimleyin.
Soğanı derin bir kaba aktarıp üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyerek ovun. Üzerine su katıp, elinizle sıkarak suyunu süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Domatesleri soyup tavla zarından biraz daha büyük doğrayın. Yeşil sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarıp, ince halkalar halinde dilimleyin. Hazırladığınız tüm malzemeleri derin bir cam ya da porselen kaseye aktarıp karıştırın. Diğer taraftan, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kaba aktarıp çatal yardımıyla  iyice

Yazarın Tüm Yazıları