Sevgili Obama...

ŞU Obama gerçekten büyük adam. Hüsnü Mahalli gibi ezeli bir anti-Amerikancıyı bir gecede şıppadanak Amerikancı yaptı. (Bkz. Akşam, 10.03.09)

Sadece gülümsemeniz için size yazısından bir-iki alıntı veriyorum:

"Çünkü Obama Türkiye’ye gelmekle kalmıyor, laik ve demokratik Türkiye’yi yalnız bölgede değil aynı zamanda dünya lideri bir ülke olarak görmektedir."

Suriye asıllı olduğu için bozuk Türkçe’ye kulak asmayın ama Obama’nın Türkiye’yi "dünya lideri bir ülke" olarak gördüğünü dünyada bir tek Mahalli çözmüş.

Herhalde istihareye yatarak yazı yazan Hüsnü Mahalli şu cümleyi de yazabilmiş:

"Üstelik Obama, Kıbrıs’ta, Irak’ta, Filistin’de, Afganistan’da, Suriye’de ve Ermeni soykırım konusunda Türkiye gibi düşünmektedir." Bu cümleye neremle güleceğime ben de şaşırdım.

Ayrıca, ona göre Obama Türkiye’nin ayağına geliyor!

* * *

Ağzımıza bir parmak bal çalınınca Obama’nın neyi temsil ettiğini unutanlar, reel-politika kavramından habersiz olanlar, olup biteni okumakta da tabii ki aciz kalıyorlar.

Obama yönetimi, halihazırda ABD değerleri ve çıkarları ile çatışan İran, Suriye, Hamas, Hizbullah, Taliban ile, onları birer gerçek olarak kabul ederek temas kurmak istiyor.

Ancak onları "oldukları gibi kabul etmek" üzere harekete geçecek değil, onlara "değişmeleri" için bir fırsat tanıyacak. Bu irtibatı kurmak için kendisine bir arabulucu lazım. O arabulucu da Ahmet Davutoğlu vizyonunu hayata geçiren AKP hükümeti!

Atılacak adım önemli ama bunu hemen "stratejik ortaklık" olarak yorumlamak çok tehlikeli. Zira dünkü yazımda sıraladığım soruların cevabını şu anda bilmiyoruz.

Önce şunu hazmedelim. Şark zihniyetine göre; büyük emperyal devlet, küçük emperyal devlet olmak için gayret gösteren devletin "ayağına geliyorsa", yine de "vermeye" değil, "almaya" geldiğini baştan öngörmek ve ona göre hesap yapmak lazım.

Yahudi lobisini iplemeyecek, Ermeni tasarısına tamamen sırtını dönecek, KKTC’de ambargoyu kaldırmak için Almanya’yı, Fransa’yı (AB) karşısına alacak bir ABD’yi ben hálá tahayyül edemiyorum.

Lütfen, "tek başına 1. olmak" iddiası yerine "eşitler arasında 1. olma" iddiasını doğru kavrayın. Dünya enerji kaynaklarına yön vermeyi reddedecek bir Obama düşlemeyin!

Obama siyah ama Saray hálá beyaz!

* * *

Türkiye’nin Ortadoğu’nun başat ülkesi kıvamında ABD’nin stratejik ortağı olabilmesi için önümüzdeki 6 ayda şunların oluşması lazım.

1) İran hem nükleer silah yapmaktan, hem Ortadoğu’daki, Türkiye benzeri, emperyal emellerinden vazgeçecek. "Ağabey Türkiye’dir!" diyecek.

2) Suriye İran’dan silkinecek, aldığı ekonomik yardımları bir kenara itip, ABD ile flörte soyunacak.

3) Hamas ve Hizbullah terörden tamamen soyutlanacak, İsrail’in varlığını tanıyacak, ABD’yi emperyalist ilan etmekten imtina edecek. Hamas, Filistin’de El Fetih’le uzlaşacak.

4) İran’ın yumuşamasına rağmen, ne olur ne olmaz diyerek, Suudi Arabistan ve Mısır Türkiye’nin tekrar Osmanlı edası takınmasına "eyvallah!" diyecek.

5) Türkiye kendi Kürt sorununu tamamen çözecek ve buradan aldığı güçle Kuzey Irak’ta ağabeyliğini Irak Kürtlerine benimsetecek.

6) Türkiye, AB’ye söz verdiği üzere, kendi limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi’ne açacak.

* * *

Ben sıraladığım şartlar yerine getirilemez demiyorum, sadece işin zorluğuna parmak basıyorum. Hem de çok zorluğuna!..

Zafer sarhoşluğuna erken kapılmayalım!
Yazarın Tüm Yazıları